ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως πλέον ο λόγος και η ευθύνη περνά στους πολίτες, τους οποίους κάλεσε να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. Όπως είπε ζητά ισχυρή εντολή, ώστε να μπορέσει να πάει στην Ευρώπη και να συνομιλήσει με άλλους όρους. Επισημαίνοντας τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία προέρχεται από το ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τρεις μάχες που έχει να δώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο: τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη διασφάλιση των αγροτικών πόρων μέσα από το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και την ΚΑΠ, αλλά και τη μάχη στα εθνικά θέματα.
«Πρέπει να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Ήδη, οι αγορές μάς εμπιστεύονται. Το χρέος μας πρέπει να αποπληρωθεί από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση. Δεν θα το έλεγα έτσι, αν δεν είχα μιλήσει με το εξωτερικό» είπε προσθέτοντας πως στόχος του είναι να κινηθεί γρήγορα.
«Να φροντίσουν οι επιχειρηματίες τους εργαζόμενους»
«Η οικονομία αντιδρά θετικά. Οι επενδύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οι μισθοί θα αυξηθούν. Ο κατώτατος μισθός θέλουμε να αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ. Έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε μια νέα ανάπτυξη με ευημερία» είπε, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στους επιχειρηματίες να στηρίξουν τους εργαζόμενούς τους. «Λέω στους επιχειρηματίες θα μειώσω τους φόρους, αλλά έχω απαίτηση από τους επιχειρηματίες να φροντίσουν τους εργαζομένους, να τους δίνουν παροχές, να προστατεύουν το περιβάλλον. Αν δώσουμε φορολογικές εκπτώσεις για μπόνους, θα δοθούν περισσότερα μπόνους. Θα δώσω φορολογικά κίνητρα να δώσουν και μετοχές. Με το λευκό μητρώο, αν είσαι συνεπής, θα έχεις φορολογικές μειώσεις» είπε, προσθέτοντας πως θα είναι αυστηρός στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. «Όσο πιο φιλικοί στους επιχειρηματίες είμαστε, θα είμαστε τόσο πιο αυστηροί στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας» είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις, για αυτό και -όπως τόνισε- προτεραιότητά του είναι οι νέες καλές δουλειές.
Κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης
Αναφερόμενος στα θέματα της ασφάλισης τόνισε πως θα πρέπει να γίνει μια μετάβαση σε ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικό. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη ιδιοκτησία των δικών σου εισφορών. «Εγγυώμαι τις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλισμένων. Η ασφαλιστική αγορά εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Μιλάμε για μια αυστηρά εποπτευόμενη αγορά, αλλά και μεγαλύτερο έλεγχο του ασφαλισμένο στον κουμπαρά του για την επικουρική. Θα υπάρχουν διατάξεις που θα χρηματοδοτήσουν πλήρως το υφιστάμενο σύστημα των επικουρικών κατά τη μετάβαση. Επιμένουν να μας κρατήσουν κολλημένους σε ένα σύστημα που έχει πρόβλημα. Δεν θα έχουμε εργαζόμενους να χρηματοδοτήσουν το σύστημα» συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ντιμπέιτ, ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για τη ματαίωσή του. «Ντιμπέιτ έπρεπε να γίνει. Είχαμε συμφωνήσει την 1η Ιουλίου. Μας είπε ότι θα λείπει, αλλά ήταν στο Ηράκλειο. Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε ντιμπέιτ με όλους. Έχω αντιπαρατεθεί με τον κ. Τσίπρα 42 φορές» είπε για να προσθέσει πως σαν σήμερα έγινε το δημοψήφισμα.
«Η γενεσιουργός αιτία πολλών από τα προβλήματα που έχουμε σήμερα. Αυτοί μας έβαλαν στο μνημόνιο. Αισθάνομαι δικαιωμένος, γιατί ο ελληνικός λαός έδειξε ωριμότητα στις ευρωεκλογές. Ελπίδα δεν είναι να πούμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα άμεσα. Το μέγιστο πολιτικό κεφάλαιο το έχω Κυριακή βράδυ. Έχω δύο επιλογές, ή να το σπαταλήσω ή να το επενδύσω. Ο τελικός απολογισμός θα γίνει στο τέλος της 4ετίας. Η ισχυρή εντολή θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας» τόνισε, λέγοντας πως έχει ήδη έτοιμη την κυβέρνησή του.
Στο ΠροΠο οι φυλακές
Μιλώντας για τα θέματα της ασφάλειας, επανέλαβε την απόφασή του οι φυλακές να μεταφερθούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Το κέντρο του οργανωμένου εγκλήματος είναι μέσα στις φυλακές. Οι φυλακές δεν είναι βασανιστήριο. Είναι χώρος σωφρονισμού και εκεί πρέπει να χτίζεται η δυνατότητα επανένταξης. Αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μέσα από τις φυλακές στήνεται και επιβλέπεται το οργανωμένο έγκλημα. Θα έχουμε φυλακές υψίστης ασφαλείας, οι φυλακές θα πάνε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» είπε.
Μιλώντας για ένα νέο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και για κατάργηση αυτού της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τον ρόλο των γενικών γραμματέων, έναν αυστηρά καθορισμένο αριθμό μετακλητών, την ίδρυση μιας ισχυρής ανεξάρτητης αρχής καταπολέμησης της διαφθοράς, την κατάργηση του ασύλου και διορθώσεις στον ποινικό κώδικα.
Ιδιαίτερα για την κατάργηση του ασύλου ο αρχηγός της ΝΔ έστειλε το μήνυμα ότι τα γκρουπούσκουλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από τις 8 Ιουλίου θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. «Δεν θα κάνω καμία υποχώρηση. Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση του Ρουβίκωνα στην Athens Voice» σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν θα κόψει τα επιδόματα και πως προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Όπως είπε το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους δόθηκε για φέτος και θα δοθεί πλέον στο τέλος του επόμενου έτους. Μίλησε για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ οι υπόλοιπες μειώσεις θα μπουν στον προϋπολογισμό του 2020. Θέτοντας ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, υπογράμμισε πως θέλει ένα κράτος που θα μπορεί να εξυπηρετεί τον πολίτη ψηφιακά.
«Δημόσια υγεία εγγυημένη, αλλά όχι απαραίτητα κρατική»
Επισήμανε πως η δημόσια υγεία είναι εγγυημένη, αλλά όχι απαραίτητα κρατική. «Το κράτος οφείλει να παρέχει δωρεάν υγεία. Αν το κάνει μέσα από ιδιωτικές δομές αυτό δεν αφορά τον πολίτη. Να μπορούμε να αγοράζουμε υπηρεσίες είτε από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Ο πολίτης προτιμά να διορίσω διοικητή νοσοκομείου έναν αποτυχημένο βουλευτή ή έναν πετυχημένο μάνατζερ που θα περνά αξιολόγηση;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας πως το κράτος αντί να αγοράζει μηχανήματα, μπορεί να αγοράσει υπηρεσίες. «Ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώνει. Δεν θα υπάρχει εισιτήριο» ξεκαθάρισε.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε για μια ακόμα φορά τον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του. «Το Σκοπιανό δεν λύθηκε μόνο επειδή ο κ. Τσίπρας είχε κάποια πρεμούρα, αλλά στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας με τους εταίρους. Το σκοπιανό έγινε για άλλο deal. Πήρε άλλα πράγματα. Βγάλανε μια επιστολή ως είδηση που είχε δημοσιευτεί το 2005. Η ιστορία έγραψε ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε “όχι” και δεν ετέθη θέμα εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
» Η ιστορία έγραψε ότι ο Τσίπρας είπε “ναι”, εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν “όχι”. Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να εκχωρήσω μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και να αφήσω απροστάτευτες τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Θα προσπαθήσω να περιορίσω τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας. Θα ξεκινήσουμε μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να υποστηρίξουμε την αυθεντική ελληνική Μακεδονία. Θα χρησιμοποιήσω την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ ως μοχλό για να διασφαλίσω τα εθνικά θέματα» τόνισε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα έχει κέντρο με την τελειότερη τεχνολογία στις μεταμοσχεύσεις στον κόσμο
- Εσθονία: Το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν ήταν «στρατηγικό λάθος»
- Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα ενόψει νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό
- Ρωσία: Προειδοποιεί για «ριζική» αλλαγή εάν η Ουκρανία πλήξει σε βάθος έδαφος της