Τη χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ελπίδα πως η προεκλογική συζήτηση θα επανέλθει στον πυρήνα της.

Μιλώντας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως καταλαβαίνει μερικές φορές γιατί αυτές οι συζητήσεις αφήνουν μία άσχημη γεύση σε πολίτες, που ενοχλούνται από τους υψηλούς τόνους. «Η Βουλή έχει τη δική της δυναμική. Έχω προσπαθήσει να κρατήσω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην ουσία. Όταν κάποιος ξεκινά έναν καυγά, ο άλλος έρχεται σε μια δύσκολη θέση αν πρέπει να απαντήσει ή απλά να παραμερίσει την απάντηση. Επέλεξα χθες να απαντήσω. Οι τοποθετήσεις μου ήταν πολιτικές, η κριτική μου πολιτική. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι θα επαναφέρουμε τη συζήτηση στον πυρήνα της, πηγαίνοντας στις ευρωεκλογές. Ποιος μπορεί να μιλήσει για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, να εγγυηθεί δουλειές και ασφάλεια. Δεν μπορεί κανείς να στέκεται αδιάφορα απέναντι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηθική της πολιτικής. Τα ζητήματα αυτά έχουν τη σημασία τους. Όταν συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία υιοθετούνται από τον πρωθυπουργό, αυτό έχει στη σημασία του» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η ΝΔ δεν έχει αποφύγει ποτέ την ουσιαστική συζήτηση και την αναζήτηση συναινέσεων.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει τίποτα να πει για το μέλλον»

«Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι συγκρούονται σε επίπεδο οικονομίας δύο τελείως διαφορετικά σχέδια. Εμείς έχουμε σχέδιο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει τίποτα να πει για το μέλλον. Υπάρχει μια πολιτική που λέει ότι πρέπει να υπερφορολογήσω, να χτίσω μεγαλύτερα πλεονάσματα, να μη δώσω έμφαση σε επενδύσεις, ώστε να έχω το μαξιλαράκι να μοιράζω μικρά επιδόματα ως παροχές όποτε κρίνω εγώ» είπε, τονίζοντας πως η 13η σύνταξη στοιχίζει πάνω από 2 δισ. ευρώ.

«Αυτό που ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπρα είναι κάτω από 1 δισ. Είναι ένα έκτακτο επίδομα. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα επίδομα που μπορεί να ανακουφίσει. Το ερώτημα είναι αν αυτό μπορεί να είναι ο πυρήνας της οικονομικής μας πολιτικής και αν η έμφαση πρέπει να δοθεί σε υπερφορολόγηση που μειώνει τους ρυθμούς ανάπτυξης ή σε μια επιθετική μορφή μείωσης φόρων, έτσι ώστε αυτό που θα μένει στην τσέπη του συνταξιούχου θα είναι περισσότερο από αυτό που παίρνει σήμερα. Με το αφορολόγητο που έχει ψηφίσει ο κ. Τσίπρας, θα πάρει μία σύνταξη» είπε, ρίχνοντας και πάλι το γάντι στην κυβέρνηση να υπερψηφίσει την τροπολογία της ΝΔ για τη μη μείωση του αφορολόγητου.

Πρώτοι στόχοι, μείωση στο φόρο επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ

Προτάσσοντας ως κυρίαρχο στόχο της ΝΔ τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνησή του θα έχει ως πρώτο στόχο τη μείωση στον φόρο επιχειρήσεων, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Αυτά θα είναι στον προϋπολογισμό του 2020. Θέλουμε να μειώσουμε τον φόρο στα μερίσματα και θα ενσωματώσουμε γενναία φορολογικά μέτρα για το μέλλον» υπογράμμισε, για να συμπληρώσει πως η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που απευθύνεται στους αδύναμους και οι πιο αδύναμοι σήμερα, όπως τόνισε, είναι οι μακροχρόνια άνεργοι.

«Συμφωνία αλήθειας»

«Δεν άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλά γι’ αυτούς ή για τους νέους συνταξιούχους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη κατά 35%» σημείωσε, για να τονίσει πως η οικονομική πολιτική της ΝΔ θα ωφελήσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. «Προτείνω μια συμφωνία αλήθειας: θα μειώσω φόρους, αλλά ζητώ από τους επιχειρηματίες να στηρίξουν τους εργαζόμενους και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους στο κράτος» είπε, μιλώντας για μείωση ασφαλιστικών εισφορών, με μείωση της εισφοράς για την κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός μιας τετραετίας. Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, έκανε λόγο για ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεών του.

«Θα έχω μια πολύ ισχυρή γραμματεία της κυβέρνησης που θα παρακολουθεί στενά τη λειτουργία της κυβέρνησης, γνωρίζουμε που είναι τα εμπόδια και θα πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα πάνω στο πρόβλημα» είπε, δηλώνοντας πως ο ίδιος δεν είναι καθόλου κουρασμένος. Έθεσε ως βασικούς του στόχους τη δημιουργία 120.000 θέσεων απασχόλησης τον χρόνο, ρυθμό ανάπτυξης 4% και επαναφορά της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα εντός 18 μηνών, ενώ επανέλαβε πως θα διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Εγώ δεν προσέρχομαι στις συζητήσεις μέσα από μια λογική τσαμπουκά. Τις πληρώσαμε πολύ αυτές τις λογικές, μας πήγαν τέσσερα χρόνια πίσω και τις πληρώσαμε με ένα μνημόνιο. Έχω το δίκαιο με το μέρος μου και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα βρω κατανόηση. Το πρώτο κύμα της μείωσης των φόρων είναι αδιαπραγμάτευτο και θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020. Όταν οι Ευρωπαίοι δουν μια κυβέρνηση προσηλωμένη στους στόχους τους θα της δώσουν την ευκαιρία. Δεν δέχομαι η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που πέρασε από το τραύμα των μνημονίων και παραμένει σε ένα επίπεδο πλούτου 25% χαμηλότερο από αυτό που ήμασταν όταν μπήκαμε στην κρίση. Δεν υπόσχομαι, όμως, επιστροφή σε ένα παρελθόν, το οποίο πρέπει να αφήσουμε πίσω μας. Κάναμε αυτοκριτική, ως κοινωνία έχουμε μάθει, η στήριξη της ΝΔ είναι δείγμα ωριμότητας και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε φυγή προς τα εμπρός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σκέφτεται ότι θα είναι ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης εάν χάσει τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως «θα του είναι δύσκολο πλέον να επιστρέψει στον παλιό του εαυτό και να γίνει ο Τσίπρας του 2012». «Η παράδοση των δικών μας κομμάτων είναι ‘χάνεις, φεύγεις’. Το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας είναι δικό του θέμα» είπε χαρακτηριστικά.