Νέα συνάντηση μέσα σε λίγες μέρες, αναμένεται ότι θα έχει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Καγκελάριο Σολτς, τόσο κατά τη διάρκεια της «Διαδικασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια», όσο και στο περιθώριο της διάσκεψης του Βερολίνου, που ως στόχο έχει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής.

Και όσον αφορά την Ελλάδα, την περαιτέρω ενίσχυση του πρωταγωνιστικού ρόλου της χώρας, όχι μόνο ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως γέφυρας ανάμεσα στα υπό ένταξη κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς και ως ενεργειακού κόμβου και «δύναμης –κλειδί», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, με δεδομένη την ειλημμένη απόφαση της Ευρώπης να προχωρήσει στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η συγκεκριμένη Σύνοδος θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες άκαρπες συναντήσεις ΕΕ και χωρών της περιοχής –οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στις ηγεσίες βαλκανικών χωρών, που δεν δίστασαν να μιλήσουν ακόμα και για πολιτική αβουλία της Ευρώπης.

Αναμένεται αφενός η υπογραφή Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια, την πράσινη μετάβαση και τη ενεργειακή στήριξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Αφετέρου, η ανακοίνωση σημαντικών συμφωνιών για την υπό προϋποθέσεις ευρωπαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών και διπλωμάτων πανεπιστημίων (Σερβίας, Μαυροβουνίου, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνίας –Ερζεγοβίνης και Κοσόβου).

Η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους, αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο που έχει η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στον ρόλο- κλειδί της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και της αναγνώρισης των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει με τις υποδομές που αναπτύσσει για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, – και το έχει αποδείξει ήδη με το παράδειγμα της Βουλγαρίας, καθώς και με τη λειτουργία του ελληνο – βουλγαρικού αγωγού IGB – είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός θα παρέμβει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Διεθνοποίηση της τουρκικής απειλής και ανησυχία για «θερμή προβοκάτσια»

Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνέχεια του τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να θέσει εκ νέου και με επικαιροποιημένα στοιχεία, στον κ. Σολτς την καθημερινά εντεινόμενη τουρκική απειλή. Όπως πιστοποιούν και οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος, σε ένα «μανιφέστο αναθεωρητισμού», δεν «γκρίζαρε» μόνο τα «στρατιωτικοποιημένα» ελληνικά νησιά, αλλά σχεδόν όλο το Αιγαίο, κάνοντας λόγο για casus bellli στην περίπτωση αύξησης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, όχι μόνο στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά ακόμα και …στο ένα μίλι από τα έξι που είναι σήμερα. Παρέθεσε δε χάρτες στους οποίους αποτυπώνεται η τουρκική «λογική» της επίλυσης της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα βάσει της μέσης γραμμής από τις ηπειρωτικές ακτές, δηλαδή εξαφανίζοντας το σχετικό δικαίωμα των νησιών, όπως ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αν και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Δένδιας –από τον Νίγηρα, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ- απέδωσε τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του στον εκνευρισμό, που προκάλεσαν στη γείτονα οι δημόσιες τοποθετήσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ για την «εγκυρότητα» και του νέου τουρκολιβυκού «μνημονίου», στην Αθήνα διπλωματικοί κύκλοι, δεν διστάζουν να εκφράσουν την ανησυχία για τον «πέρα από κάθε όριο» αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

Εντάσσουν δε, πλέον ανοιχτά, στα σενάρια, διπλωματικά και επιχειρησιακά, ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμούν μάλιστα, ότι «οι προκλήσεις θα βαίνουν διαρκώς εντεινόμενες στο δρόμο προς την τουρκική κάλπη του 2023». Με τον Ερντογάν και το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας, να προσθέτει συνεχώς κεφάλαια στο «τραπέζι», με πρόδηλο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση- υποχώρηση, υπό την πίεση πιθανών νέων τετελεσμένων επί του πεδίου.

Και στο πλαίσιο αυτό, δεν λείπουν και αναλύσεις, οι οποίες αποδίδουν το αδιάκοπο «κρεσέντο» της Τουρκίας, πέρα από το διπλωματικό «bullying», σε μια πιθανή προετοιμασία της κοινής γνώμης των δύο χωρών για επιθετική ενέργεια.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Μόνο μέσα από το Διεθνές Δίκαιο θα επιλύσουμε τις διαφορές με την Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένας «νέος Πάτσης» στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας