Εκλογές το ταχύτερο δυνατό, για να βγει η Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο, ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung. Επέρριψε στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα την ευθύνη για την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη του μνημονίου, επανέλαβε τη διαφωνία του για τη συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι θα τη σεβαστεί αν την επικυρώσει η ελληνική Βουλή, ενώ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, αναφερόμενος στην κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών.

Τέλος ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και υποσχέθηκε λιγότερο κράτος.

«Χρειάζεται νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον»

«Εμείς λέμε ότι όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει να προσφέρει στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ για την Ελλάδα, χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται, με εξαίρεση τον τουρισμό και ουδείς μιλά για τα ιδιωτικά χρέη, που αυξήθηκαν την τελευταία τριετία κατά σχεδόν 50% από 80 σε 130 δισ ευρώ. Μιλώ για τα χρέη των πολιτών προς την εφορία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις τράπεζες. Πολλοί άνθρωποι διακατέχονται από αίσθημα απόγνωσης», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τονίζει δε ότι η λήξη του προγράμματος δεν θα επιφέρει πραγματική ανακούφιση στους Έλληνες αφού οι φόροι παραμένουν πολύ υψηλοί, οι συντάξεις θα μειωθούν και πάλι και δεν υπάρχει κανένα αίσθημα ευφορίας.

«Αν ήταν η κατάσταση τόσο καλή όσο προσπαθεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση, γιατί τότε οκτώ στους δέκα Έλληνες λένε σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ; Χώρια που ακόμη κι όταν λήξει το πρόγραμμα θα συνεχιστεί η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές», λέει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι η παρατεινόμενη εποπτεία αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών έναντι της κυβέρνησης ως προς το αν θα εφαρμόσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, κάτι, που όπως είπε συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού δεν τηρήθηκε η ίδια διαδικασία με Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο μετά την έξοδο από τα δικά τους προγράμματα.

«Μικρότερο κράτος χωρίς απολύσεις»

Ερωτηθείς πώς θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για μείωση των φόρων των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ απαντά:«Θα σεβαστούμε όλους τους συμφωνηθέντες με τους δανειστές οικονομικούς στόχους. Αλλά υπάρχουν περιθώρια. Θέλουμε να κάνουμε εξοικονόμηση δαπανών και να μειώσουμε τους φόρους. Η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης. Αντιθέτως την τελευταία τριετία αύξησε τις δαπάνες προσωπικού κατά 500 εκ. ευρώ. Εγώ θέλω ένα μικρότερο, αλλά αποτελεσματικότερο κράτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα με την υπερφορολόγηση. Είναι δίκαιο αυτά τα χρήματα να επιστραφούν στην πραγματική οικονομία. Κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από τη μεσαία τάξη. Οι υψηλοί φόροι δεν φέρνουν ανάπτυξη, αλλά στρώνουν το δρόμο για τη φοροαποφυγή. Όταν φωνάζεις έναν ελαιοχρωματιστή για να σου βάψει το σπίτι, το κάνει μόνον αν δεν πρέπει να κόψει απόδειξη, αφού μετά την απόδοση των φόρων δεν βλέπει νόημα να δουλεύει. Προτείνει λοιπόν να το κάνει χωρίς απόδειξη. Αλλά αυτό είναι κακό για το κράτος και πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο-κύκλο».

Εξηγώντας πώς θα το επιτύχει, λέει: «Θα μειώσω τους φόρους περιμένοντας καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Και για την παρακολούθηση των φοροφυγάδων υπάρχουν σήμερα αλύτερες δυνατότητες παρακολούθησης απ’ ό,τι παλαιότερα. Έχουμε τώρα μια ανεξάρτητη Αρχή φορολογικού ελέγχου, ήταν μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και ευτυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την πείραξε», είπε, υποσχόμενος να μην προχωρήσει σε νέες απολύσεις στο δημόσιο, αλλά να προσλαμβάνονται λιγότεροι από όσους βγαίνουν σε σύνταξη και να μειωθεί ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

«Ο Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπονιέται ότι η κυβέρνηση δεν ενημερώνει για τις διαβουλεύσεις της με το Βερολίνο για την επιστροφή των καταγεγραμμένων στην Ελλάδα προσφύγων, τονίζοντας ότι το προσφυγικό πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, Άλλωστε πρόκειται για πολύ μικρούς αριθμούς. Σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πράγμα που ίσως οφείλεται στα αριστερά του γονίδια ή στο ότι είναι όμηρος συγκεκριμένων αριστερών ομάδων. Ως εκ τούτου δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Χωρίς προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερες μετακινήσεις εντός της ΕΕ», είπε. Και έστρεψε τα βέλη του σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που αρνούνται να δεχθούν τον επιμερισμό των προσφύγων με αποτέλεσμα να σηκώνει η Ελλάδα ένα πολύ μεγάλο βάρος.

«Πρέπει να νιώσουν τις συνέπειες. Αυτό δεν είναι απειλή κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Αλλά τα βάρη πρέπει να επιμερίζονται».

«Η συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι διαφωνεί με τη συμφωνία Ελλάδας -Σκοπίων για το ονοματολογικό υπογραμμίζοντας ότι συνιστά παράδοξο να αποκαλείται η γειτονική χώρα «Βόρεια Μακεδονία» και να χαρκτηρίζεται η γλώσσα και η ταυτότητα των κατοίκων της «μακεδονική».

«Έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν μου αρέσει αυτή η συμφωνία. Λέω όμως ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα ως υποχρέωση της χώρας, αν επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Αλλά το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει».

-Θα προτιμούσατε να γίνουν πρόωρες εκλογές μετά την επικύρωση;

-Όχι. Αλλά αν είχα εγώ διαπραγματευτεί, θα αναζητούσα μια άλλη λύση. Ο βόρειος γείτονάς μας πήρε από μας κάτι, που καμιά ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν ήταν έτοιμα να παραχωρήσει: το δικαίωμα σε μια μακεδονική εθνικότητα και μια μακεδονική γλώσσα, μολονότι τώρα αποκαλούμε τη χώρα αυτή Βόρεια Μακεδονία. Αυτό συνιστά ένα παράδοξο.

-Αλλά ο όρος «μακεδονική γλώσσα» χρησιμοποιείται από το 1977 σε έγγραφα του ΟΗΕ.

-Δεν είναι το ίδιο. Πρέπει να δείξουμε μεγάλη ευαισθησία εν προκειμένω. Η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα πολλοί άνθρωποι είναι πολύ οργισμένοι. Εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις εκεί χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους τον όρο «μακεδονικός». Δεν θα είχα καμία αντίρρηση αν λέγαμε ότι η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι σλαβομακεδονική. Όχι όμως μακεδονική. Οι γείτονές μας θα κάνουν δημοψήφισμα, και πιστεύω ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί εκεί. Σ’ εμάς δεν θα είχε καμία τύχη σ’ ένα δημοψήφισμα. Δεν θέλω δημοψήφισμα γιατί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αποφασίζει η Βουλή. Αλλά αυτό αποτελεί αφορμή για σκέψεις. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας δεν διαβουλεύτηκε προηγουμένως μαζί μας. Θέλει να αξιοποιήσει το θέμα για να διασπάσει το κόμμα μου, αλλά εγώ δεν πρόκειται να συμπράξω. Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας να παραμείνει ενωμένη η ΝΔ και να μπορέσει να σχηματίσει σύντομα μια συμπαγή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση».

«Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο εκφράζοντας την ελπίδα κάποια μέρα να μπορέσει να γίνει μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις:

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Για παράδειγμα δεν πρέπει να κρατά δύο Έλληνες αξιωματικούς που μπήκαν κατά λάθος τον Μάρτιο, μια μέρα που είχε ομίχλη, σε τουρικός έδαφος. Δεν είναι ένδειξη σχέσεων καλής γειτονίας. Ελπίζω κάποια μέρα να μπορέσουμε να κάνουμε μια έντιμη νέα αρχή στις σχέσεις μας με τον κ. Ερντογάν. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό», είπε τονίζοντας ότι δεν χωρά καμία σύγκριση με την περίπτωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα. «Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν είμαστε στο παζάρι».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των Ελλήνων ψηφοφόρων που ζουν στο εξωτερικό και υποχρεούνται να έρχονται στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Εγώ θα το άλλαζα αυτό, αλά για αλλαγές στον εκλογικό νόμο απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει, γιατί φοβούνται ότι όσοι ζουν στο εξωτερικοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι σ’ αυτή την κυβέρνηση. Τα τελευταία 7-8 χρόνια 400.000 νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της κρίσης και μια αριστερή κυβέρνηση τους λέει: «Αν έχετε χρήματα, αγοράστε εισιτήριο και ψηφίστε. Αλλά αν είστε φτωχοί, αφήστε το. Είναι παράλογο» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: Να μη συνδέσει η κυβέρνηση την ελληνορωσική κρίση με τις αντιδράσεις για το Σκοπιανό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε εκλογικό συναγερμό θέτει τη ΝΔ ο Μητσοτάκης