Στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου και αυτοδιαχειριζόμενου φορές για την συλλογή των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, το οποίο αποτελεί αίτημα του καλλιτεχνικού κόσμου, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με δημιουργούς από τον χώρο της μουσικής. Στο γεύμα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του έδωσαν το “παρών” οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλους, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος (Τασσόπουλος), Φοίβος Δεληβοριά, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης, και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να στηρίξει με κάθε τρόπο το ελληνικό τραγούδι, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, η οποία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικό θέμα συζήτησης στο τετ α τετ ήταν τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών, που, όπως σημειώνει η οδός Πειραιώς, λόγω του σκανδάλου της AEPI, αλλά και των παλινωδιών της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει, οδήγησαν το ελληνικό τραγούδι στη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι προ ολίγων ετών, τα ετήσια έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα μέσω των οποίων ζουν χιλιάδες νέοι και παλιοί δημιουργοί ήταν 48 εκατομμύρια ευρώ. Πέρσι κατέρρευσαν σε δύο εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης σε εκατοντάδες καλλιτέχνες.

Οι δέκα δημιουργοί που συναντήθηκαν με τον κ. Μητσοτάκη και την τομεάρχη Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, ζήτησαν στήριξη στην κοινή τους προσπάθεια. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, τους αμέσως επόμενους μήνες ένας νέος και αυτοδιαχειριζόμενος φορέας συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων, τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες. Και ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει ολόθερμα την προσπάθεια αυτή με την αίρεση ο νέος φορέας να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, βάσει του κοινοτικού δικαίου, και κυρίως να μην χρήζει της οικονομικής ενίσχυσης του κράτος, κάτι που είναι και ο στόχος των δημιουργών.

Οι δέκα τραγουδοποιοί συζήτησαν με τον κ. Μητσοτάκη και άλλους τρόπους στήριξης του ελληνικού τραγουδιού, για να συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων οι οποίες επηρέασαν τον τρόπο παραγωγής, αλλά και αναπαραγωγής της μουσικής.

“Ήταν μια συνάντηση διαφορετική απ’ αυτές που έχω καθημερινά. Μια συνάντηση γεμάτη μουσική. Σαββόπουλος, Πορτοκάλογλου, Δρογώσης, Πλιάτσικας, Δεληβοριάς, ο άλλος Φοίβος, Αναστασιάδης, ο μαέστρος μας Χρήστος Νικολόπουλος, και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου. Τους ευχαριστώ πολύ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου. Διότι με κάποιους, προφανώς δεν έχουμε κοινές πολιτικές αφετηρίες. Αλλά μας ενώνει ο κοινός στόχος. Να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έγιναν πολλά λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα που είναι η βασική πηγή εσόδων για τους Έλληνες δημιουργούς.

“Λάθη τα οποία μεγάλωσε, αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση αλλάζοντας τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε τέσσερα χρόνια, και διχάζοντας ακόμη και τους Έλληνες δημιουργούς. Τώρα πρέπει να γίνει μια καινούργια αρχή. Και χαίρομαι ειλικρινά διότι στη συνάντησή μας άκουσα ότι έχουν πια όλοι τον ίδιο στόχο. Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας οργανισμός τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί μας, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, όπως εσφαλμένα πρότεινε η κυβέρνηση. Θα στηρίξω αυτό το στόχο γιατί όλοι οι δημιουργοί, νεότεροι και παλιότεροι πρέπει να μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους. Και θέλω για αυτό να απευθύνω μια προσωπική έκκληση σε όλους τους επιχειρηματίες που συνδέονται με την ελληνική μουσική. Το ελληνικό τραγούδι είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού μας. Η καταβολή ένα συμβολικού ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας για να στηρίξουμε το ελληνικό τραγούδι”, ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αναστέλλεται οριστικά η άδεια λειτουργίας της ΑΕΠΙ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΠΙ: Ποινική δίωξη για 7 κακουργήματα σε βάρος μελών του ΔΣ της εταιρείας