Η ομιλία του Πρωθυπουργού με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, έβγαλε ειδήσεις.

Όχι τόσο γι’ αυτά που ανακοίνωσε, με βασικότερο το food pass, για την κάλυψη του 10% των αγορών των νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων, για έξι μήνες αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο.

Αλλά, γι’ αυτά που δεν είπε. Με βασικότερη την ηχηρή απουσία της δέσμευσης που περιείχαν όλες οι προηγούμενες ομιλίες του και οι δημόσιες τοποθετήσεις του για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τις οποίες ο ίδιος προσδιόριζε αρχικά για το τέλος της τετραετίας και ακολούθως «στην ώρα τους, εντός του 2023».

Χθες, λοιπόν, για πρώτη φορά, ο Πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας απολύτως και το σχετικό χθεσινό ρεπορτάζ του mononews, στη διάρκεια της ομιλίας του, δεν έκανε ουδεμία αναφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Αντιθέτως, πάλι για πρώτη φορά, στη διάρκεια της παραδοσιακής πιο χαλαρής ολιγόλεπτης συζήτησης με τους δημοσιογράφους, επανέλαβε την έκφραση με την οποία ταυτίζει τις μεγάλες του επιλογές, όπως είχε συμβεί και με το πρόσωπο που θα πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Θα πάω στην Ήπειρο για τις γιορτές. Στο Μέτσοβο. Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις. Έχουμε αποφάσεις να πάρουμε», είπε, προδιαγράφοντας ουσιαστικά, σύμφωνα με έγκυρα κοινοβουλευτικά στελέχη, το «πάτημα του κουμπιού» για επίσπευση της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, με ανακοινώσεις ίσως και αμέσως μετά από τις γιορτές.

Αν και της ανωτέρω αποστροφής του Πρωθυπουργού είχε προηγηθεί η φράση «Μας περιμένει πολλή δουλειά και κοινοβουλευτική», ουδείς αμφιβάλλει ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ίσως και εντός του Ιανουαρίου, και σε κάθε περίπτωση προ του αρχικού ορίζοντα της άνοιξης, ακούγεται όλο και εντονότερα, αποτελώντας πιθανότατα, αυτή τη στιγμή, την πρώτη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δημοσίως πια, δεν κρύβει την αμφιταλάντευσή του απέναντι στις αρχικές δεσμεύσεις του περί εξάντλησης της τετραετίας, προδήλως εξαιτίας της τοξικότητας στο δημόσιο βίο.

Όλα δείχνουν ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ έχοντας στα χέρια του όλα τα δεδομένα- δημοσκοπικά, οικονομικά, εξωτερική πολιτική και ελληνοτουρκικά, υποκλοπές κλπ- προσανατολίζεται να υιοθετήσει την εισήγηση που από καιρό βρίσκεται στο συρτάρι του γραφείου του στο Μέγαρο Μαξίμου, εισήγηση η οποία συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό βασισμένο τόσο στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και τη σύγκρισή του με αυτό της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και κυρίως για την επόμενη μέρα και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων μετά από μια δεύτερη εντολή του εκλογικού σώματος.

«Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο. Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018. Ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας. Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις. Το 2022 θα είναι και το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από του χρόνου η οικονομία μας γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι, δηλαδή, ορατός ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα», ήταν μερικές από τις κεντρικές αναφορές Μητσοτάκη, οι οποίες «φωτογράφιζαν» και τους βασικούς προεκλογικούς άξονες της στρατηγικής του.

Ο Πρωθυπουργός, έχει στα χέρια του επίσης, ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής το οποίο θα προτείνει στους πολίτες, παράλληλα με το διακύβευμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το οποίο, κι αυτό δεν είναι τυχαίο, επανέλαβε εμμέσως πλην σαφώς και χθες.

«Το σκάφος της Ελλάδος, ειδικά σε αυτή την αβεβαιότητα, χρειάζεται σωστή πυξίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και χρειάζεται δοκιμασμένο σε κρίσεις και έμπειρο πλήρωμα. Συνθήκες, δηλαδή, που προσφέρει μόνο ο δρόμος της σιγουριάς, της συνέπειας, της συνέχειας και της σταθερότητας. Ο δρόμος της αυτοδύναμης Ελλάδας που εμείς προτείνουμε. Και από εμάς υπάρχει ξεκάθαρη κυβερνητική πρόταση», υπογράμμισε, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν τη δική τους αντιπρόταση, επαναλαμβάνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το «ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνει Τσίπρας» (χωρίς να κατονομάζει τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους).

Αν και η αποδόμηση του κ. Τσίπρα έγινε, ουσιαστικά, μέσα από μια φράση: «Μιλήσατε 65 λεπτά. Για το τι θα κάνατε στην περίπτωση που σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, μιλήσατε ακριβώς τρία, τρία λεπτά. Επιβεβαιώνετε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι τελικά ήσασταν, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος».

Με ανάλογο τρόπο ο Πρωθυπουργός καυτηρίασε και τη στάση Ανδρουλάκη: «Ξεκινήσατε ως ΠΑΣΟΚ με αυτόνομη πορεία, μετά περάσατε στο «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης». Λίγο μετά είπατε όχι Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Και τώρα ομολογείτε το στόχο σας: η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και εσείς σε ένα νέο ρόλο, τύπου σοσιάλ-Καμμένου, έτσι φαντάζεστε τον εαυτό σας», είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα των βουλευτών του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος».

Απέναντι στη διχοστασία της αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός παρουσίασε ένα συγκεκριμένο απολογισμό- όραμα:

«Ζούμε πλέον σε μία Ελλάδα πολύ διαφορετική από εκείνη του χθες. Έχει ένα δυναμικό σήμερα πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομήσει ένα ακόμα καλύτερο αύριο. Διαθέτοντας και τη γνώση και το σχέδιο για να το κάνει πράξη. Όπως διαθέτει και την εμπειρία να ξεπερνά κρίσεις, να μετατρέπει τις δυσκολίες σε επιτυχίες, να διορθώνει τα λάθη τα οποία γίνονται και να τα αναγνωρίζει με θάρρος».

Στο «το είπαμε, το κάναμε», προσθέτουμε τώρα και το «το κάναμε και θα το κάνουμε»Και αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κεντρική μας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι: καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες», ήταν η φράση που περιέγραψε με τον ευκρινέστερο τρόπο το αφήγημα που θα πρυτανεύσει στον πρωθυπουργικό λόγο αμέσως μετά τις επικείμενες αποφάσεις…στο βουνό.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες, καλύπτουμε το 10% των αγορών του νοικοκυριού σε σούπερ-μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων

Ποιος πραγματικά «ξεσκέπασε» το Qatar Gate;