Με ένα αισιόδοξο μήνυμα έκλεισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πασκάλ Μπρυκνέρ το εξαιρετικά ενδιαφέρον debate στο οποίο συμμετείχαν.

«Είμαι εραστής της Ιστορίας. Πιστεύω ότι είναι ένα σημείο καμπής και ταυτόχρονα κατανοούμε ότι οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Μόνο εάν είμαστε ενωμένοι θα μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις σε έναν κόσμο που αλλάζει γοργά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Ζούμε σε ένα μέρος που ζηλεύουν πολλοί. Εάν προσγειωθείς σε μια πόλη, ξέρεις ότι είσαι στην Ευρώπη. Είμαστε μια ήπειρος που πέρασε παγκόσμιους πολέμους και έχτισαν ένα μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Πασκάλ Μπρυκνέρ τόνισε πως «οι καιροί είναι χαλεποί, αλλά είναι και μια όμορφη πρόκληση», για να καταλήξει: «Το μέλλον είναι στα δικά μας χέρια και κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει αντί ημών».

Παρακολουθήστε τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και Πασκάλ Μπρυκνέρ

Τη συζήτηση άνοιξε η σύμβουλος έκδοσης του iefimerida.gr, το οποίο διοργάνωσε το debate, κ. Σοφία Γιαννακά, η οποία, ευχαριστώντας τον κ. Μητσοτάκη για την αποδοχή της πρόσκλησης, παρατήρησε: «Δεν είναι σύνηθες ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός να μπαίνει στη βάσανο του ζωντανού διαλόγου με έναν Γάλλο διανοούμενο που είναι γνωστός για τις solid και μερικές φορές ανατρεπτικές απόψεις του. Αυτό θέλει τόλμη, όχι μόνο γνώση».

Η συζήτηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πασκάλ Μπρυκνέρ πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το iefimerida.gr. Τη συζήτηση συντόνισε η καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης κυρία Λαμπρινή Ρόρη.

Για τις αμερικανικές εκλογές

Για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σημαντικό ζήτημα ήταν αυτό της οικονομίας. «Πολλοί άνθρωποι θεώρησαν ότι η κρίση του κόστους ζωής ήταν πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουν», τόνισε. Επίσης, είπε πως το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η μετανάστευση, η οποία, όπως σημείωσε, παίζει ουσιαστικό ρόλο. Για τη woke ατζέντα ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Πριν 35 χρόνια βλέπαμε πάνω-κάτω τα ίδια ζητήματα. Ένας από τους καθηγητές μού είπε “αν έχεις το δικαίωμα του λόγου, έχεις το καθήκον να ακούσεις”. Φοβάμαι πως αυτό έχει χαθεί σε αυτό που λέμε woke κουλτούρα των ΗΠΑ. Για εμένα αυτό διαφέρει από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό. Έχουμε την τυραννία των μειονοτήτων, και αν την αμφισβητήσεις σε λένε “φασίστα”. Αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Για τον λαϊκισμό

Αναφερόμενος στον λαϊκισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες από τις κυβερνήσεις και όταν δεν ικανοποιούνται έρχεται ο λαϊκισμός για να τους βάλει σε πειρασμό. «Στην Ελλάδα, είχαμε αυτή την λαϊκίστική αντίδραση. Το 2015 υπήρξε έκρηξη. Η πρώτη αντίδραση στα προβλήματα ήταν στροφή στην Ακροδεξιά» είπε σημειώνοντας ότι έχουμε Δημοκρατίες που δυστυχώς διαβρώνονται. «Στην Ελλάδα τα έχουμε καταφέρει, κερδίσαμε εκλογές γιατί τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και οικοδομήσαμε σχέση εμπιστοσύνης» ανέφερε.

Μιλώντας για την Ευρώπη είπε ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα όπως έγινε κατά την πανδημία. «Έλαβα μέρος στη συζήτηση όταν έγινε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο έχει καταστεί βοηθητικό και επωφελές. Πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά προσκόμματα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι» είπε.

Για τη μετανάστευση

Για την μετανάστευση ο πρωθυπουργός είπε: «Χρειαζόμαστε έναν μεγάλο φράχτη αλλά και μια μεγάλη πόρτα» έτσι ώστε να υπάρξει μια ισορροπία. «Δική μου υποχρέωση είναι να προστατεύσω τα ελληνικά σύνορα που είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Να διασφαλίζω ότι δεν θα μπουν παράτυπα στην Ελλάδα και δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπρυκνέρ επισήμανε ότι «πρέπει να προωθήσουμε μόνιμη μετανάστευση, μαθαίνουν τη δική μας γλώσσα και αξίες. Υπάρχει ένα τίμημα: Αν θες να είσαι Γάλλος πρέπει να λειτουργείς όπως οι Γάλλοι.

Οι Γάλλοι μουσουλμάνοι θα δεχθούν κοσμικό κράτος ή θα προσπαθήσουν ότι το δίκαιο του Θεού είναι υπέρτερο από το δίκιο της δημοκρατίας;

Κάθε μήνα έχουμε 2-3 σχέδια επιθέσεων και φυσικά αυτό μας θέτει σε δύσκολη κατάσταση. Είναι αναπόδραστη πρόκληση. Η μετανάστευση μας αναγκάζει να σκεφτούμε το σύστημα αξιών. Η απάντηση της Αριστεράς είναι ότι παραδινόμαστε. Πιστεύω ότι η ελευθερία πρέπει να ανήκει σε όλους και αυτό εξηγεί γιατί στη Γαλλία οι νέες γυναίκες που έρχονται από μουσουλμανικές οικογένειες τα πάνε καλύτερα, γιατί θέλουν να ξεφύγουν από την οικογένεια, τον άνδρα τους».

Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός είπε ότι «αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απεχθές». «Ανησυχώ όταν δεν βλέπω απώτερο στόχο μιας στρατιωτικής παρέμβασης. Όλοι προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου που έχει γίνει ήδη σε κάποια επίπεδα. Πρώτη προτεραιότητα είναι η παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και στον Νότιο Λίβανο. Κυρίως στη Γάζα» είπε.

«Ο πρώην υπουργός Άμυνας λέει ότι γίνεται πόλεμοι χωρίς στρατιωτικό στόχο. Τι θα γίνει θα στείλουμε όλους τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο και την Ιορδανία; Είναι αδιέξοδο το θέμα, ο Νετανιάχου θα πρέπει να είναι καχύποπτος με τον Τραμπ. Ο Τραμπ υποσχέθηκε στους Παλαιστινίους να το κάνει ένα νέο Μονακό», δήλωσε ο Πασκάλ Μπρυκνέρ.

«Η Χαμάς είναι αδύναμη, έχει αποκεφαλιστεί. Υπάρχουν μικρές ομάδες. Για τη Χεζμπολά πρέπει να θυμόμαστε ότι έστειλε πυραύλους στο Ισραήλ και πολλοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στο βόρειο Ισραήλ.

Ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να κάνει πόλεμο στο Ιράν, αρχικά, γιατί καταστρέφεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να κατευνάσει κατάσταση. Ο Νετανιάχου κάνει λάθος που εμπιστεύεται τα πάντα στον Τραμπ», συμπλήρωσε.

Πασκάλ Μπρικνέρ και Κυριάκος Μητσοτάκης με τον εκδότη του iefimerida.gr, Χρήστο Ράπτη και τη σύμβουλο έκδοσης, Σοφία Γιαννακά

Για την Ουκρανία

«Όσον αφορά την Ουκρανία, ο Τραμπ δεν μπορεί να κατηγορηθεί», σχολίασε ο Πασκάλ Μπρυκνέρ και συνέχισε: «Ο Μπάιντεν ήταν ήπιος. Αν πάτε στην Ουκρανία μισούν αυτούς τους ανθρώπους. Οι Αμερικανοί έδωσαν όπλα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, όχι για να νικήσουν. Όλα αυτά τα όπλα είναι ανώφελα.

Η Αμερική είναι τραυματισμένη από πολέμους Αφγανιστάν και Ιράκ. Ο Τραμπ απελευθέρωσε Ταλιμπάν στην Καμπούλ και μετά υπήρξε η νέα αντιμετώπιση της Καμπούλ από τον Μπάιντεν. Ξέρετε τι είπε ο Τραμπ στον Ζελένσκι: Έχετε 38 ημέρες να χρησιμοποιήσετε επίδομά σας».

Σχετικά με τη Ρωσία, ανέφερε: «Πρέπει να δούμε ότι η ρωσική οικονομία είναι σε δύσκολη κατάσταση και δεν μπορεί να κινητοποιήσει Ρώσους στρατιώτες. Αν παραιτηθούμε ο Πούτιν θα βάλει χέρι στη Μολδαβία. Οι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες δεν θα σταματήσουν στην Ουκρανία.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να δώσουμε όπλα για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της. Αλλά είναι αργά γιατί η χώρα είναι κατάκοπη. Είμαι απαισιόδοξος γι’ αυτό. Έχουμε τεράστια γεωπολιτικά θέματα να επιλύσουμε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για το ζήτημα της Ουκρανίας ότι «οποιαδήποτε ειρηνευτική λύση δεν μπορεί να είναι αποκεφαλισμός της Ουκρανίας. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι ισχυρισμοί και αξιώσεις ΗΠΑ θα υλοποιηθούν. Η νίκη της Ρωσίας θα ναι νίκη Κίνας και Βόρειας Κορέας. Δεν θα ήταν ένα αποτέλεσμα αποδεκτό για τον Τραμπ. Υποχρέωσή μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Να κλείσουμε μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση. Πιστεύαμε ότι οι Ρώσοι θα κερδίσουν Κίεβο σε δύο ημέρες, αλλά δεν έγινε αυτό συνεχίζεται να μάχεται.

Αν δούμε τις προσδοκίες του Πούτιν θα πούμε ναι κέρδισε έδαφος αλλά δεν κατέκτησε κύριους στόχους τους, οπότε στην Ευρώπη επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα δεν θα επιδεινωθούν».

Μητσοτάκης και Μπρυκνέρ κατά της woke κουλτούρας: Η τυραννία της μειοψηφίας, αν την αμφισβητήσεις σε λένε φασίστα

Δριμύ «κατηγορώ» για τη woke κουλτούρα που αναπτύσσεται εξαπέλυσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στη συζήτηση που διοργάνωσε το iefimerida.gr.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διακεκριμένος Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Πασκάλ Μπρυκνέρ στο debate που διοργάνωσε το iefimerida.gr στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, αναφέρθηκαν μετά από ερώτηση της Λαμπρινής Ρόρη που συντονίζει τη συζήτηση στο θέμα της woke κουλτούρας.

Μητσοτάκης: Στις ΗΠΑ έχουμε την τυραννία των μειονοτήτων, αν το αμφισβητήσεις σε λένε φασίστα

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι και πριν 35 χρόνια βλέπαμε πάνω κάτω τα ίδια ζητήματα. «Ένας από τους καθηγητής μου, είπε αν έχεις το δικαίωμα του λόγου έχει το καθήκον να ακούσεις. Φοβάμαι αυτό έχει χαθεί σε αυτό που λέμε woke κουλτούρα των ΗΠΑ. Για εμένα αυτό διαφέρει από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό» σημείωσε για να προσθέσει: «Έχουμε την τυραννία των μειονοτήτων και αν το αμφισβητήσεις σε λένε φασίστα, θιασώτη της πατριαρχίας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Μπρυκνέρ: O wokisme είναι διαστροφή της προοδευτικότητας

Από την πλευρά του, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ τόνισε πως ο«wokisme» γεννάται στα πανεπιστήμια. «Υπάρχει το κίνημα no platform όπου δεν έχεις δικαίωμα να ακουστείς. Η κόρη μου, μού είπε μην έρθεις στο πανεπιστήμιο για διάλεξη γιατί είσαι αντιδραστικός. Ο σεξουαλικός φιλελευθερισμός έχει καταστεί εφιάλτης πρέπει να απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ποια συμπεριφορά επιτρέπεται. Μπορείς να βρεθείς σε νομικές διαμάχες ακόμη και στη Γαλλία σήμερα αν κοιτάς μια γυναίκα για πολύ μπορεί να πάει στην αστυνομία και να πει ότι ένας άνδρας τη βιάζει με τα μάτια».

Κατά τον Μπρυκνέρ, ο wokisme αναπαράχθηκε από την εκστρατεια της Κάμαλα Χάρις και ο Τραμπ κεφαλαιοποίησε αυτή την εκστρατεία, για να υποστηρίξει ότι είναι ένας είδος ψυχικής ασθένειας. Οι άνθρωποι κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αν είσαι λευκός είσαι ένοχος, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος επέκρινε το wokisme, την πολιτικη ορθότητα, πριν 30 χρόνια, δεν θέλω να δώσω το μήνυμα του διαφωτισμού. Στη Γαλλία το 2014 υποστήριξα τον γάμο ομοφυλοφίλων. Γιατί να το αρνηθώ; Πολλοί φίλοι μου είναι ομοφυλόφιλοι. Το να υπάρχει γάμος ομοφυλοφίλων είναι σωστό. Ο αριθμός των διαζυγίων είναι ίδιος με τους στρέιτ. Άρα πρέπει να πω ότι δεν μπήκαμε σε χάος ή σε καταστάσεις αναρχίας. Είμαστε κοινωνία που συνδυάζει ελευθερίες και τάξη.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Επικρατείας Μάκης Βορίδης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου AKTOR Αλέξανδρος Εξάρχου, ο CEO των Αθηναϊκών Θεάτρων Διονύσης Παναγιωτάκης, η εκδότρια Άννα Πατάκη με τον σύζυγό της Γιάννη Κουρουδή, ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν διά ζώσης ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Σταύρος Παπασταύρου, οι βουλευτές Στέλιος Πέτσας, Γιάννης Οικονόμου, Τάσος Χατζηβασιλείου, Σέβη Βολουδάκη, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, και ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης .

Επίσης η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκης, ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης, η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Αννα Ροκοφύλλου, ο Πρόεδρος Ένωσης Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, η δημοσιογράφος Άννυ Ποδηματά, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς, η Ελλη Στάη, ο Φώφης Γεωργελές, ο Πέτρος Κωστόπουλος, η Σταυρούλα Σαλούτση, ο Γιάννης Λάτσιος, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ και πολλοί ακόμη.

Διαβάστε επίσης:

Amazon: Λανσάρει τον νέο ανταγωνιστή των Temu και Shein με «τρελά χαμηλές» τιμές

FED: Αρνήθηκε να εγκρίνει σχέδιο της Επιτροπής της Βασιλείας για τους κινδύνους των τραπεζών από την κλιματική κρίση

Παρουσίαση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου Θήρας