«Δεν είναι πόλωση αυτό το οποίο βλέπουμε. Είναι μία χυδαία τοξικότητα και μία προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε έναν βούρκο, με έναν στόχο μόνο, να υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση και να πληγεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit 2025, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές κόντρες για την υπόθεση των Τεμπών και τις υπόνοιες της Αντιπολίτευσης για την υπόθεση του Βασίλη Καλογήρου.

«Είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική, έχω ακούσει πολλά πράγματα, αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Τις εποχές των μνημονίων ακούγαμε πως ήμασταν προδότες και γερμανοτσολιάδες, έχουμε ακούσει πως είμαστε συμμορία παιδεραστών, ότι είμαστε λαθρέμποροι, τώρα μας είπαν μέχρι και δολοφόνους. Θέλω να το πω ξεκάθαρα όπως αισθάνομαι, αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα. Αυτά πρέπει να σταματήσουν, δεν γίνεται να πορευθούμε άλλο σε αυτό το κλίμα. », πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

1

«Δεν είναι μόνο τα τρολ του διαδικτύου. Αυτά υιοθετούνται μ’ έναν ακόμα πιο χυδαίο τρόπο, γιατί δεν έχουν τα κότσια να βγουν και να τα πουν ανοιχτά, εν είδη ερωτημάτων και μεταφέρονται στην Βουλή. Φτάνουμε στο σημείο σήμερα, εν μέσω όσων συμβαίνουν στον κόσμο, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πολιτικό κλίμα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μία ανείπωτη τραγωδία, που καταλαβαίνω τι συναισθήματα μπορεί να προκαλεί, να την χρησιμοποιούν κάποιοι όχι για να μάθουν την αλήθεια, όχι για να ξεκινήσει η δίκη – νομίζω κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν για όλα αυτά – όχι για να αποδοθούν ευθύνες, όχι για να φτιάξουμε τα τρένα μας, το βασικό ζήτημα που αφορά την κυβέρνηση γιατί τα υπόλοιπα αφορούν την Δικαιοσύνη , αλλά για να  μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον μεγάλης αναταραχής. Ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση που υπάρχει σήμερα στην χώρα; Αν θέλουν να έρθουν στην Βουλή, να έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, λέγοντας πως «Είμαστε όμως μία χώρα, που έχει θεσμούς και συνταγματική τάξη. Η κυβέρνηση αυτή είναι εκλεγμένη μέχρι το 2027 και θα συνεχίσει το έργο της και θα το θέσει στην κρίση του Ελληνικού λαού, όταν ολοκληρωθεί ο 4ετής κύκλος διακυβέρνησης».

«Έχουμε ζήσει πολλά ως χώρα. Έχουμε ζήσει την Marfin, τις πλατείες των αγανακτισμένων, την τραγωδία του 2015, δεν υπάρχει σήμερα ένα κοινωνικό και οικονομικό υπόστρωμα που να προκαλεί μία τέτοια αντίδραση. Κάτι άλλο συμβαίνει. Ένα δίκαιο αίτημα για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μπορέσουμε πραγματικά να προσφέρουμε στην πατρίδα μας ασφαλείς και σύγχρονους σιδηρόδρομους, μετατρέπεται σε ένα κλίμα που αυτή τη στιγμή εγώ όσα χρόνια είμαι στην πολιτική δεν έχω ξαναζήσει.», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός για την κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα με την υπόθεση των Τεμπών.

Για την αντιπολίτευση είπε ο Πρωθυπουργός πως «Έχει τεράστιες ευθύνες σύσσωμη η αντιπολίτευση. Δεν αναφέρομαι μόνο στους πιο ακραίους που εξακολουθούν να αναμασούν τις ίδιες θεωρίες συνομωσίας οι οποίες έχουν ουσιαστικά απαντηθεί η μία μετά την άλλη. Τα συστημικά κόμματα, η αξιωματική αντιπολίτευση που αμφισβητεί ευθέως την Δικαιοσύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ που με περισσή αθλιότητα υιοθέτησε αυτές τις αναφορές σε ένα τραγικό περιστατικό. Πέθανε ένας άνθρωπος, δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί, σήμερα κηδεύτηκε, και να αφήνονται υπονοούμενα ότι πίσω από αυτό βρίσκεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.»

«Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Έχω ένα χρέος. Πρώτη μου ευθύνη να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα, θα την φέρω εις πέρας. Οι υπόλοιποι μπορεί να λένε ό,τι θέλουν, το Σύνταγμα προβλέπει σαφείς διαδικασίες.»

Συγκριμένα για την πρόταση δυστυστίας ανέφερε πως «Ακόμα αναμένω την πρόταση δυσπιστίας η οποία έχει προαναγγελθεί. Να πάμε στην Βουλή συζητήσουμε, να μιλήσουμε, να πέσουν οι μάσκες, να αποδωμήσουμε μία μία όλες τις θεωρίες συνομωσίας και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και ευθύτητα στον ελληνικό λαό για το τι έχουμε κάνει, τι θα κάνουμε, για τα όποια λάθη έχουν γίνει.»

«Αν η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να οργανωθεί και να κάνει πρόταση δυσπιστίας, σας διαβεβαιώνω ότι αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του σχετικού πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η κυβέρνηση θα πάει αμέσως στην Βουλή σε προ ημερησίας συζήτηση για να μπορέσουν όλοι να τοποθετηθούν, και ο ελληνικός λαός ο οποίος μπορεί να είναι σήμερα καχύποπτος και να πιστεύει πράγματα που δεν είναι αληθινά αν ακούσει αυτή τη συζήτηση και να βγάλει τα συμπεράσματα του. », ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με την επικείμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 28η Φεβρουαρίου για τα Τέμπη και για το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Το αίτημα για δικαιοσύνη είναι καθολικό, αλλά την δικαιοσύνη την αποδίδει η Δικαιοσύνη. Ούτε τα λαϊκά δικαστήρια ούτε τα τρολ του διαδικτύου. Μία εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση η οποία απαιτεί απόλυτη συνέπεια και προσήλωση στα αιτήματα τα οποία γίνονται στην διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας για να μην μπορεί κανείς να κατηγορηθεί ότι μπορεί να υπάρχει όποια προσπάθεια επίσπευσής της. Όμως δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι κάποια από τα πολιτικά κόμματα από τα οποία έχουνε σπεύσει να αγκαλιάσουν αυτή την υπόθεση ενδιαφέρονται να ξεκινήσει γρήγορα η δίκη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μάλλον βολεύονται πάρα πολύ από την κατάσταση να σέρνεται αυτή η διαδικασία.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του είπε πως «Εγώ δεν μπορώ να παρέμβω σε αυτό, μόνο ο ανακριτής μπορεί να κρίνει πότε περατώνεται  ανάκριση και δεν μπορώ να κάνω κανέναν σχόλιο επ’ αυτού. Αναμένουμε τις εκθέσεις των πραγματογνωμόνων, η δικαιοσύνη θα κρίνει και θα αξιολογήσει τι είναι αυτό που έχει συμβεί ας την αφήσουμε απερίσκεπτη να κάνει την δουλειά της».

Δείτε όλη την συνέντευξη του Πρωθυπουργού

 

Διαβάστε επίσης 

Δημοσκόπηση ALCO: Προβάδισμα 11 μονάδων για τη ΝΔ, κέρδη μόνο για Λατινοπούλου και Κωνσταντοπούλου

Τέμπη: Τι δείχνει η συμπληρωματική έκθεση Κοκοτσάκη – «Ο θάνατος πολλών διασωθέντων οφείλεται σε εύφλεκτα καύσιμα υλικά»

Μαρία Καρυστιανού: Ο συγκλονιστικός διάλογος με την εισαγγελέα Σοφία Αποστολάκη, μητέρα του Βασίλη Καλογήρου