ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.
Με την Βουλγαρία έχουμε κοινές αντιλήψεις και εγκαινιάζουμε ένα νέο ελπιδοφόρο στάδιο συνεργασίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «είμαστε σύμμαχοι, εταίροι, οικονομικοί συνεργάτες, σεβόμαστε και οι δύο το διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB για τον οποίο είπε ότι ξεπέρασε δυσκολίες και περνά στο τελευταίο στάδιο.
«Συμφωνήσαμε και οι οι δύο πλευρές να βοηθήσουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» είπε ο πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε ότι με τον ομόλογό του συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και την μετάλλαξη Όμικρον.
«Είμαι χαρούμενος διότι ο νέος πρωθυπουργός θέλει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς στην χώρα του» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «είμαστε στη διάθεσή του αν μπορούμε να βοηθήσουμε σε πειστικές στρατηγικές επικοινωνίας. Είναι κοινή η πρόκληση για όλες τις ώρες των Βαλκανίων, ώστε να είμαστε ασφαλείς».
Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση πως σε περίοδο αυξανόμενων προκλήσεων, η πορεία προς την Ευρώπη είναι προς συμφέρον όλων μας, καθώς αυτή η προοπτική γίνεται μοχλός προόδου στις υπό ένταξη χώρες και παράγοντας σταθερότητας στην γειτονιά μας.
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι στηρίζουμε την προοπτική αυτή χωρίς να ξεχνάμε ότι οι χώρες αυτές οφείλουν εκπληρώσουν τα κριτήρια, με πρώτιστο τις σχέσεις καλής γειτονίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συντομότερης δυνατής διεξαγωγής των διακυβερνητικών διασκέψεων της Ε.Ε. με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Αναφορικά με το προσφυγικό τόνισε ότι οι προκλήσεις για Ελλάδα και Βουλγαρία είναι κοινές, ενώ ενημέρωσε και για την στάση της Τουρκίας.
Τέλος τόνισε ότι προσβλέπει στη διοργάνωση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ώστε οι νέοι υπουργοί να γνωρισθούν με τους Έλληνες συναδέλφους του.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως είναι θέμα μηνών να ολοκληρωθεί το ζήτημα με τον αγωγό IGB σημειώνοντας πως ο ίδιος δεσμεύθηκε στον Βούλγαρο ομόλογό του ότι τα οποία ζητήματα θα λυθούν τους επόμενους μήνες.
Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει ορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Η παύση των προκλητικών ενεργειών, όπως και το αδιανόητο casus belli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα, είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων είπε και τόνισε πως στο μεταναστευτικό τα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.
«Ελλάδα και Βουλγαρία προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός από πλευράς του στο ίδιο θέμα, είπε πως η Σόφια είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε θέμα που αφορά σε προβλήματα στην περιοχή με στόχο μία μακροπρόθεσμα καλή γειτονία. Όπως σημείωσε πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.
Διαβάστε ακόμη: