Οι εκλογές, τα πεπραγμένα, τα ελληνοτουρκικά και οι παρακολουθήσεις κυριάρχησαν στη συζήτηση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον managing editor των «Financial Times» υπεύθυνο για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, Peter Spiegel, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο forum των Δελφών με τον Peter Spiegel αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για μειώσει το χρέος της. Έφερε επενδύσεις , νέες δουλειές και η ανάπτυξη βοήθησε για να στηρίξουμε νοικοκυριά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

1

«Ένας δρόμος υπάρχει. Καινοτομίες και την επόμενη τετραετία να αυξήσουμε τους μισθούς, τον κατώτατο και το μέσο μισθό κατά 25%», σημείωσε ενώ είπε πως επιμένει στη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη, αλλά με προσοχή, ώστε να μην διακινδυνεύσει η δημοσιονομική πειθαρχία.

Για τις εκλογές είπε ο ίδιος θέλει να συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει. Σημείωσε πως ο πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ενώ η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μοιράζει υποσχέσεις και λεφτά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι πολίτες πιέζονται από το πληθωρισμό και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τους στήριξε, καθώς δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο. Παράλληλα αναφέρθηκε στις επενδύσεις που ήρθαν στη χώρα, στον τουρισμό, στις φαρμοκοβιομηχανίες αλλά και σε άλλες που μπορούν ακόμη να έρθουν.

«Αν με ρωτάτε, θα έχουμε και δεύτερο γύρο εκλογών αλλά ο πρώτος γύρος θα δείξει ποιον θέλουν πρωθυπουργό οι Έλληνες», είπε σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ «που θέλει κυβέρνηση συνασπισμού αλλά όχι τον Μητσοτάκη» και πρόσθεσε:

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην εκτροχιάσουμε όλη την πρόοδο που σημειώσαμε τα τελευταία χρόνια. Η αξιωματική αντιπολίτευση με κατηγορεί ως αυταρχικό και αλλαζόνα, αλλά οι ψηφοφόροι γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και θα συνιστούσα άλλη αφήγηση στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο πρωθυπουργός και καλούμενος να σχολιάσει τον Αλέξη Τσίπρα, είπε μεταξύ άλλων:

«Ποτέ δεν θα υποτιμούσα τον πολιτικό μου αντίπαλο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδείξει πολιτικές δεξιότητες αλλά θεωρώ ότι τα πήγε χάλια ως πρωθυπουργός. Κι έχουμε τον κ. Βαρουφάκη που θέλει να αντικαταστήσουμε τα ευρώ μας με το νόμισμα Δήμητρα. Μην ξεχάσουμε ότι ήταν εύκολο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, αλλά την πισωγύρισε. Σα να βάζεις φωτιά στο σπίτι σου και να ζητάς εύσημα επειδή κάλεσες την πυροσβεστική.

Στις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε ένα άσκοπο δημοψήφισμα, πισωγύρισε και ξοδεύτηκαν εκατομμύρια. Η ιστορία θα τον κρίνει αυστηρά γιατί είχε την ευκαιρία να πάει τη χώρα μπροστά, αλλά την πήγε πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μάθει τίποτα. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και δεν είναι σε θέση να προσφέρουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα διοικήσουν τη χώρα».

Σημείωσε δε ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τα πράγματα είναι μπερδεμένα και έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία. «Οι πρώτες εκλογές είναι σημαντικές. Θα δείξουν ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει. Το ΠΑΣΟΚ λέει παράξενα πράγματα. Δεν θέλει ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα αλλά δεν λέει ποιον θέλει για πρωθυπουργό. Δεν νομίζω ότι αυτή τη θέση την ακούσει ο κόσμος», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση από τον Peter Spiegel για το πώς αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης το κυβερνητικό πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «προχωράμε με ταχύτερους ρυθμούς κι έχουμε μειώσει σαφέστατα το χρέος, έχουμε δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, κι έχουμε προσελκύσει επενδύσεις».

Το σημαντικότερο είναι η αύξηση του μέσου μισθού και είναι εφικτό το 25% στον κατώτατο μισθό. Χρησιμοποιήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο για να προσφέρουμε στοχευμένη υποστήριξη σε όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Ήμασταν συνεπείς στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τους φόρους για τη μεσαία τάξη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Όσα λένε οι αντίπαλοί μας εάν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε νέα πτώχευση της χώρας. Νομίζω πως οι ψηφοφόροι εκτιμούν την προσπάθεια μας, βλέπουν τις τιμές στα σούπερ μάρκετ που πέφτουν. Αρνηθήκαμε οριζόντια μείωση ΦΠΑ προκειμένου να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Για την ψηφιοποίηση του κράτους είπε ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και να είναι πλήρως ψηφιοποιημένο το δημόσιο το 2027.

Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη έθεσε ως στόχο ο χρόνος απονομής να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τη γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις υποκλοπές και είπε ότι «πήραμε τα μαθήματα και τα αλλάξαμε όλα στην ΕΥΠ». Υπενθύμισε τι έκανε η κυβέρνηση για τα παράνομα λογισμικά και αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη και δεν πρέπει να ξαναγίνουν. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να περιορίσουμε τη χρήση παράνομου λογισμικού αλλά το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό».

«Οι πολίτες με είδαν να κυβερνάω 4 χρόνια, ενώ είχαν δει και τα 4 χρόνια του κ. Τσίπρα. Η λύση είναι στα χέρια τους», ανέφερε, ενώ είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα τον υποτιμούσε ποτέ. «Έχει επιδείξει πολιτική δεξιοτεχνία. Αλλά ως πρωθυπουργός ήταν καταστροφικός. Έχουμε πολλούς πρωταγωνιστές. Ήταν και ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος τώρα προτείνει αυτό το σύστημα «Δήμητρα». Μη ξεχνάμε τι έγινε το 2015. Θα πάμε τη χώρα μπροστά ή πίσω», συνέχισε μεταξύ άλλων.

Για την Τουρκία αναφέρθηκε σε αυτούς που μιλάνε για «γαλάζια πατρίδα» και σε μία σειρά από προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις. «Πρέπει να πάρει στρατηγική απόφαση. Θέλει να λυθεί το κυπριακό και να αλλάξει τη στάση της με τη Δύση ή θα συνεχίσει μια πολιτική που είναι πιο κοντά με την Κίνα και τη Ρωσία. Έβαψαν στο χάρτη ελληνικά νησιά κόκκινα και αυτό δεν είναι θετικό. Ίσως μετά τις εκλογές επιστρέψουν στην πραγματικότητα. Δεν συζητάμε θέμα συνόρων και εθνικής κυριαρχίας. Ένα θέμα έχουμε μόνο, αυτό των θαλασσίων ζωνών. Τίποτα άλλο. Είμαι ξεκάθαρος», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι στο Κογκρέσο υπάρχει διακομματική συναίνεση για το ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης:

Χριστοδουλίδης: «Η μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι επιλογή»