«Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών και ζητώ απ’ όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί να κάνουν χρήση της πλατφόρμας , έτσι ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να χτίζουν τις ζωές τους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προήδρευσε το απόγευμα σύσκεψης με αντικείμενο την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρος Μπένος.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να δώσει το στίγμα τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας.

«Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί, με μία αίτηση, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης έτσι ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμμένης ύλης.

Παράλληλα, τόνισε πως η επιτροπή υπό τον κ. Μπένο θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, πάντα σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ο σκοπός για τον οποίο ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ακριβώς διότι πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη ημέρα της βόρειας Εύβοιας με μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος αλλά και σκεπτόμενοι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και αυτό ακριβώς προσδοκώ από την δουλειά την οποία θα κάνει ο Σταύρος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε, επίσης ότι, καθώς η πυρκαγιά στην Εύβοια επηρέασε «όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής», αποφασίστηκε όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής, ανεξάρτητα αν έχουν πληγεί ή όχι, να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Άρα, όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. Είναι και αυτή μια έμμεση αλλά πιστεύω ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπένος. Ο ίδιος παρουσίασε στη σύσκεψη τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας, με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για:

-ειδικά πολεοδομικά σχέδια

-master plan για το νέο δάσος

-συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα

-μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον

-μελέτη για αγροδιατροφή

-μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας

-μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

«Πρέπει δηλαδή να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα», συμπλήρωσε ο Σταύρος Μπένος και αναφέρθηκε στις τρεις φάσεις του προγράμματος: άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγια και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.

Στην συνεδρίαση έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής τπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ο σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Βάρρας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Ιωάννης Κοτζιάς, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο υπεύθυνος των Προγραμμάτων «Διάζωμα» Ευδόκιμος Φρέγκογλου.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής στην τοποθέτηση του:

«Καλό σας απόγευμα, πολύ χαίρομαι που υποδεχόμαστε σήμερα τον Σταύρο Μπένο, στην πρώτη de facto συνεδρίαση της Επιτροπής η οποία θα αναλάβει να μας κάνει τις προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Θέλω να τονίσω πόσο μεγάλη προσωπική σημασία αποδίδω σε αυτήν την προσπάθεια καθώς μέσα από αυτήν την μεγάλη οικολογική καταστροφή ξεπηδά η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε το πώς θέλουμε να δούμε την βόρεια Εύβοια -όχι σε έξι μήνες, όχι σε έναν χρόνο- αλλά σε βάθος χρόνου.

Η κυβέρνηση -όπως γνωρίζετε- έχει ήδη δρομολογήσει τις άμεσες ενέργειες υποστήριξης των πυρόπληκτων και αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φλόγες.

Σήμερα θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα arogi.gov.gr η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί, με μία αίτηση, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης έτσι ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους. Και εκτιμώ ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών και ζητώ απ’ όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί να κάνουν χρήση της πλατφόρμας έτσι ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να χτίζουν τις ζωές τους.

Ταυτόχρονα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει τον πρώτο λόγο προχωράμε στα άμεσα έργα απομάκρυνσης των καμένων δέντρων και κατασκευής των έργων υποδομής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τη συγκράτηση των εδαφών. Αφενός για να αποτρέψουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αφετέρου για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι η αναδάσωση θα γίνει με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους.

Όμως το έργο μας δεν σταματά μόνο εδώ. Και ο σκοπός για τον οποίο ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ακριβώς διότι πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη ημέρα της βόρειας Εύβοιας με μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος αλλά και σκεπτόμενοι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και αυτό ακριβώς προσδοκώ από την δουλειά την οποία θα κάνει ο Σταύρος.

Θα ήθελα αυτή η προσπάθεια να είναι μια προσπάθεια η οποία να είναι από τη φύση της συναινετική. Εμπλέκονται -προφανώς- τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος έχει τον επιτελικό ρόλο να συντονίζει όλες τις κυβερνητικές προσπάθειες. Εμπλέκονται, όμως, και οι τοπικοί φορείς. Η Περιφέρεια, οι δύο Δήμοι οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτοί είναι οι συνομιλητές μας, αυτοί θα μας κατευθύνουν, θα μας καθοδηγήσουν, θα εισφέρουν τις σκέψεις τους. Νομίζω ότι και η εμπειρία του Σταύρου είναι τέτοια που να ξέρει ότι καμία τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν ξεπηδήσει μέσα από την ενέργεια, μέσα από την θετική ενέργεια των ίδιων των ανθρώπων οι οποίοι έχουν πληγεί.

Και μέσα από αυτήν την μεγάλη καταστροφή, εγώ αυτό το οποίο συγκρατώ, είναι αυτή την αισιοδοξία πολλών ανθρώπων στη Βόρεια Εύβοια, οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους. Με την αρωγή του κράτους, με τη στήριξη του κράτους, θα ξαναχτίσουμε την βόρεια Εύβοια καλύτερη και ομορφότερη από αυτό το οποίο ήταν.

Μια τελευταία παρατήρηση: Έχουν πληγεί και άλλες περιοχές της χώρας. Δεν έχει πληγεί μόνο η βόρεια Εύβοια. Όμως, η βόρεια Εύβοια είναι μια διακριτή περίπτωση ακριβώς επειδή η έκταση της φωτιάς ήταν τέτοια που ουσιαστικά επηρέασε όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής. Γι’ αυτό και με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών -με εισήγηση την οποία απεδέχθην- αποφασίσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις -ασχέτως αν είναι πυρόπληκτες ή όχι- να μετατρέψουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές τους σε μη επιστρεπτέες. ‘Αρα, όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. Είναι και αυτή μια έμμεση αλλά πιστεύω ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.

Σταματώ εδώ Σταύρο, να σε ευχαριστήσω και πάλι για την ταχύτητα και την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες την πρότασή μου. Εξάλλου για όσους δεν το γνωρίζουν είμαστε παλιοί γνωστοί, και είχα αναζητήσει και τις απόψεις του Σταύρου όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κάναμε μια προσπάθεια, τότε, να εκσυγχρονίσουμε έτι περεταίρω τα ΚΕΠ. Τώρα έχουμε περάσει σε ένα καινούργιο μοντέλο ηλεκτρονικού κράτους το οποίο και ο Σταύρος το οραματιζόταν αλλά τότε δεν είχαμε τα εργαλεία να το κάνουμε πράξη. Τώρα πιστεύω το καταφέρνουμε και το καταφέρνουμε καλά. Εξού και η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής ακριβώς πάνω σε αυτήν την ηλεκτρονική δυνατότητα γρήγορης επικοινωνίας κράτους και πολίτη έρχεται και πατάει.

Σε ευχαριστώ και πάλι Σταύρο.»