Για το σχέδιο που έχει καταρτίσει «με ορίζοντα δεκαετίας» για τη χώρα, και την αναβαθμισμένη θέση της στο διεθνές περιβάλλον, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφημερίδα «το Βήμα» και τους δημοσιογράφους Αντώνη Καρακούση και Άγγελο Κωβαίο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΝΔ δεν είναι πλέον το συντηρητικό κόμμα του παρελθόντος, αναφέρθηκε στο συνέδριο και τις προσδοκίες του, στις εκλογές (οι οποίες επανέλαβε πως θα γίνουν την άνοιξη του 2023) και  ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. «Δεν αλλάζω τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους προσαρμόζω στις τρέχουσες συνθήκες και στις δικές μου προτεραιότητες. Θα ήταν μέγιστο θεσμικό πλήγμα για τη δημοκρατία μας» είπε χαρακτηριστικά και δεν δίστασε να ρίξει το γάντι προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ετυμηγορία της κάλπης: «Εάν είχαμε μια προεδρική εκλογή τύπου Γαλλίας και καταλήγαμε στο δεύτερο γύρο με το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας, νομίζω ότι ξέρουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα».

Απαντώντας στα πυρά που έχουν εξαπολύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον των κυβερνητικών επιλογών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον χαρακτηρισμό «προβλέψιμος εταίρος» που της αποδίδουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός. «Αυτό για το οποίο μας κατηγορεί η αντιπολίτευση εγώ θεωρώ ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Οταν λέει “δεν μπορείτε να είστε προβλέψιμοι εταίροι”, απαντώ “βεβαίως και οι εταίροι πρέπει να είναι προβλέψιμοι, γιατί αλλιώς δεν είναι αξιόπιστοι”. Και εν πάση περιπτώσει, για την Ελλάδα θα ήταν αδιανόητο να μην είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να μην είναι συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις, όταν έχει ανοιχτές εκκρεμότητες με την Τουρκία», σχολίασε και υπογράμμισε ότι «αν μη τι άλλο, η θέση της Ελλάδος έχει γεωπολιτικά αναβαθμιστεί. Αναγνωρίζεται από όλους ότι είναι ο παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κρίση που ήρθε να προστεθεί στην δεκαετή οικονομική περιπέτεια της χώρας, στις τριβές με την Τουρκία και την πανδημία που ακολούθησε, προκαλεί κούραση στην κοινωνία, ωστόσο τόνισε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι» και υπογράμμισε ότι παράλληλα με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, πρέπει «να ψάχνουμε ευκαιρίες για τη βελτίωση της συγκριτικής θέσης της χώρας». Ως τέτοιες ευκαιρίες προσδιόρισε τις υποδομές μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου – όπως αυτή που άρχισε να κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη – και την προώθηση των διαδικασιών για την πράσινη μετάβαση η οποία «μετατρέπεται από ενεργειακή και οικονομική σε γεωπολιτική προτεραιότητα».

Πόλεμος και ενεργειακά

Αναφερόμενος στον αγωγό EastMed, o Kυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «παραμένει μία επιλογή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, αλλά τελικά η αγορά θα καθορίσει αν είναι οικονομικά βιώσιμη», ενώ για την επανέναρξη των ερευνών για ορυκτά καύσιμα στον ελλαδικό χώρο, υποστήριξε πως η χώρα διερευνά τις δυνατότητές της και αποκάλυψε πως για το κοίτασμα της Ηπείρου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί και να αποτελέσει έκπληξη. «Η αξιοποίησή του είναι πιο εύκολη και πολύ πιο φτηνή, επειδή βρίσκεται στη στεριά και σε μία περιοχή που δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Η υποδομή σε περίπτωση αξιοποίησης του κοιτάσματος καταλαμβάνει μόλις 10 στρέμματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ανεξάρτητα από τις πιέσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας της Ευρώπης με το Κρεμλίνο και αναφερόμενος ειδικά στον Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «πράττει πολύ ορθά και συνομιλεί με τον Πούτιν». Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι οι κυρώσεις δεν είναι μονοσήμαντες. «Επωμιζόμαστε και εμείς το κόστος τους και σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και εκεί οι υψηλοί λογαριασμοί του ρεύματος. Ακούω την αντιπολίτευση να λέει ότι είναι “λογαριασμοί Μητσοτάκη”. Οχι, δεν είναι λογαριασμοί Μητσοτάκη, είναι λογαριασμοί Πούτιν, δεν αύξησα εγώ την τιμή του φυσικού αερίου, άλλος προκάλεσε την κρίση. Η δική μου δουλειά είναι να αντιμετωπίσω το πρόβλημα», είπε και δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τις διστακτικές κινήσεις της ΕΕ στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, σε αντίθεση όπως επεσήμανε με όσα έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Εμείς θα βάλουμε χρήματα στο τραπέζι για να απορροφήσουμε ένα μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων. Θα ήμασταν όμως πολύ πιο αποτελεσματικοί αν είχαμε και ευρωπαϊκή στήριξη σε αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε.

Το Κέντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ταυτότητα της διακυβέρνησής του υποστήριξε ότι «πιο σημαντικό από τις παραδοσιακές ταμπέλες, “Δεξιά ή Αριστερά”» είναι οι «πολιτικές σε αντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το Κέντρο. Το Κέντρο, τελικά, ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων. Ένα Κέντρο το οποίο έχει λιγότερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής, έχει ορισμένες βασικές αρχές. Τη λειτουργία της ιδιωτικής οικονομίας. Ένα κράτος το οποίο να είναι παρεμβατικό εκεί που χρειάζεται, αλλά να λειτουργεί ως καταλύτης, προκειμένου ο κάθε πολίτης να εκφράζει τη δημιουργικότητά του. Θέλει μια ανάπτυξη με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες. Δίνει έμφαση στον τομέα της ασφάλειας. Και ναι, προστατεύει και παραδοσιακές αξίες όπως η οικογένεια και οι παραδόσεις, που σε αυτόν τον πολύπλοκο πολυπολιτισμικό κόσμο έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία».

Σε αυτό το δρόμο, ωστόσο, αρνείται να βαδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό. «Λένε τα ίδια πράγματα, με τα ίδια πρόσωπα, με την ίδια ξύλινη γλώσσα, που χρησιμοποιούσαν το ’12. Ούτε καν το ’15», τόνισε, ενώ απαντώντας στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των φουσκωμένων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε: «Εχει ενδιαφέρον αυτό. Πολύ ωραία, αν όχι η ΝΔ, ποιος και με ποια πλειοψηφία; Αν όχι ο Μητσοτάκης, ποιος; Σε αυτό η αντιπολίτευση πρέπει να απαντήσει. Εμείς αυτοί είμαστε, με τα θετικά μας και τα αρνητικά μας. Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας για αυτά που έχουμε κάνει και θα διεκδικήσουμε μια δεύτερη θητεία με βάση τη συνέπειά μας και το ότι πήγαμε τη χώρα μπροστά. Η αντιπολίτευση τι προτείνει; Είτε σε επίπεδο προσώπων είτε σε επίπεδο κυβερνητικής πρότασης και κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο καθένας μπορεί να εύχεται ότι θα είναι πρώτος στις εκλογές. Μέχρι στιγμής πάντως ένα κόμμα φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε αυτή τη συζήτηση».

Στην Ουάσιγκτον

Αναφερόμενος στο επικείμενο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως πέρα από «επιβεβαίωση μιας πολύ σημαντικής διμερούς σχέσης», αποτελεί και ευκαιρία να σταθούμε ιδιαίτερα στην οικονομική συνεργασία. Να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι έχουμε για πρώτη φορά τόσο πολλές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ότι οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας ενδιαφέρονται για την πατρίδα μας. Ότι κινητοποιούνται πολλά αμερικανικά κεφάλαια, τα οποία θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά στην πρόσκληση που έλαβε από τη Νάνσι Πελόζι για να μιλήσει στο Κογκρέσο, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι πολύ τιμητική» για τον ίδιο και για την Ελλάδα. «Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από τη μεταπολίτευση και μετά, πολύ λίγοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν αυτή τη δυνατότητα και συνήθως είναι ηγέτες μεγάλων χωρών» επεσήμανε.

Τέλος, μιλώντας για τα επόμενα σχέδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως ένα σημαντικό κεφάλαιο που σχεδιάζει να ανοίξει είναι η πολιτική στέγης. «Δεν μας ενδιέφερε ποτέ στην Ελλάδα, είχαμε μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, είχαμε χαμηλά ενοίκια, ειδικά στα χρόνια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων είχαν καταρρεύσει. Ξαφνικά το θέμα της στέγης αναδεικνύεται σε μείζονα προτεραιότητα. Αυτό δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί με κάποιον τρόπο στις κυβερνητικές δομές, εν όψει της επόμενης τετραετίας».

Διαβάστε επίσης

Η απάντηση Μητσοτάκη σε Σαμαρά: Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να επιστρέψουμε στο 40%

Μαρινάκης στο 14ο Συνέδριο ΝΔ: Η παράταξή μας αποκατέστησε τη δημοκρατία, κράτησε την Ελλάδα όρθια