ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και με προοπτική στην Γεωργία και την Βοσνία. Στέλνει το μήνυμα πως η θέση της Ουκρανία είναι στην Ευρώπη εφόσον βεβαίως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Είναι σημαντικό το μήνυμα της Ευρώπης χωρίς να νοθεύσει την περιπλοκότητα της ενταξιακής διαδικασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Αθήνα ικανοποιείται απόλυτα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών και την παύση της έντασης.
«Επανέλαβα, την πάγια θέση της χώρας πως τα δυτικά Βαλκάνια έχουν θέση στην Ευρώπη, αλλά και οι χώρες αυτές να προχωρήσουν γρηγορότερα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε: «Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Την καλούν επίσης να σεβαστεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών και να αποκλιμακώσει την ένταση, που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να προαχθεί στην ευρύτερη περιοχή η ειρήνη και η σταθερότητα».
«Προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τα μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφή. Υπάρχουν για την Τουρκία δύο δρόμοι: ο ένας είναι αυτός της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου και ο άλλος της κλιμάκωσης, που είναι βέβαιο πως οδηγεί την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την στάση της Τουρκίας, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει απαντήσει τεκμηριωμένα και σε κάθε πρόκληση. Πάντα θα καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός για το ίδιο θέμα.
Σε ερώτηση που του έγινε, αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στην Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει αν η Τουρκία θέσει θέμα με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».
Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές
«Έχω εξαντλήσει το θέμα για τις πρόωρες εκλογές, δεν έχω να προσθέσω τίποτε» απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, σε ερώτηση αν η “εκλογολογία” όλο το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης «να κατεβάσουν τα μολύβια».
«Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε» συμπλήρωσε στην απάντησή του ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση στην ακρίβεια
Σε ό,τι αφορά την οικονομία είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει έντονη ανησυχία για την έξαρση του πληθωρισμού, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό -σημείωσε- τροφοδοτείται από τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, του φυσικού αερίου.
«Έχει ωριμάσει πια να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει αλλαγές στον τρόπο που είναι οργανωμένη η αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εκτιμώ ότι αυτή η δουλειά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Προσέθεσε πως η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση και θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ανέφερε τις παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και στη μείωση των λογαριασμών μέσω προγραμμάτων αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. «Θα εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες, να μειώσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης τιμών η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Για το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός απάντησε και για την περίπτωση η Ρωσία να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Το χειρότερο θα ήταν η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας του φυσικού αερίου και φυσικά για να αντιμετωπιστεί απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός. Δεν μπορεί κάθε χώρα να κινείται από μόνη της. Συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε υποχρέωση να συντονιζόμαστε για να μπορούμε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις ενός τόσο αρνητικού σεναρίου. Η Ελλάδα βοηθάει πάρα πολύ αυτή τη στιγμή τη Βουλγαρία», δήλωσε.
Επιπλέον είπε ότι επειδή το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή, «έχουμε εκπονήσει με την ΡΑΕ και υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου, σενάρια ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές».
Και συμπλήρωσε: «Πριν φτάσουμε σε πιο ακραία σενάρια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο δυνατό. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα όλης της ευρωζώνης. Η χώρα μας είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί. Θα έχει πολύ μεγάλο κόστος και για τη Ρωσία».
Η αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου, πρέπει να περάσει στην αντλία
Ερωτηθείς για τα θέματα της ακρίβειας, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει είναι σημαντικά στον τομέα του ηλεκτρισμού και ήταν σε θέση να τα πάρει γιατί έχει επαναφέρει δημοσιονομική ισορροπία και απόδοση που ξεπέρασε τις προσδοκίες. «Όσο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο θα έχουμε περιθώρια στήριξης. Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και να στηρίζουν πρωτίστως αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η σύσταση της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν αυτή. Τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν. Ακούστηκε από πολλούς συναδέλφους μου ότι οι μειώσεις των φόρων στα καύσιμα δεν περνάνε στον καταναλωτή. Άλλες χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν. Θα κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει», ανέφερε.
Επανέλαβε παράλληλα ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών και αναφέρθηκε στο power pass, το fuel pass που μειώνει σημαντικά τις τιμές της βενζίνης και στο γεγονός ότι συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει αυξηθεί με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ.
«Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που τα βγάζουν πέρα δύσκολα», είπε και παράλληλα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή στους ελέγχους στην αγορά. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου. Πρέπει να περάσει στην αντλία. Είμαι σαφής. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και να επιβάλλουμε τα απαραίτητα πρόστιμα στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί. Η ισοτιμία δολαρίου εδώ δεν δουλεύει υπέρ μας. Δεν μπορεί όμως οι τιμές να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα και να αργούν να αποκλιμακωθούν όταν πέφτουν οι τιμές», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην κοινή πρόταση με την Ιταλία για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι η επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας στην αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετη καθώς κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αρκεί μία χώρα για να τη μπλοκάρει.
«Βλέπετε πόσο ευμετάβλητες είναι οι αγορές. θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε αυτή την πρόταση ως μια πιθανή επιλογή. Χρειάζεται προσοχή στο πώς θα αποσυνδέσουμε την αγορά ενέργειας από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο γιατί το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε, κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή. Αν το ξεκλειδώσουμε, θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να κάνουμε παρεμβάσεις τής έκτασης που έχουμε ήδη δρομολογήσει με μικρότερη επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς», συμπλήρωσε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
- Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο