Τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για την στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης παράλληλα με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης έθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεώργιο Βλάχο με θέμα «Έλλειψη εργατικών χεριών κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο».

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η κυβέρνηση εφάρμοσε από το 2019 μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. «Μειώσαμε κατά 90% τις ροές κι αυτό τελικά είχε και μία επίπτωση στην αγορά εργασίας γιατί πολλοί από αυτούς οι οποίοι μπαίνανε παράνομα στη χώρα μας, ομοίως παράνομα εργαζόντουσαν και στον αγροτικό τομέα», είπε.

Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης απαρίθμησε τρεις παράγοντες που όπως είπε είναι σημαντικοί για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Πρώτον είναι το ύψος των μισθών που η χώρα μας δίνει στους νόμιμους μετανάστες, ο οποίος μισθός φυσικά πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο, ο ελάχιστος μισθός που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Δεύτερον είναι σημαντικό να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που πρέπει οι εργοδότες να παραχωρήσουν σε αυτούς που δουλεύουν στον αγροτικό τομέα. Και τρίτον είναι η διάρκεια των συμβάσεων, επειδή είναι κατακερματισμένη η ελληνική παραγωγή, πολλές φορές υπάρχουν εργοδότες που ψάχνουν εργάτες γης, για 5 ή 10 ή για 15 μέρες».

Αμέσως μετά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου περιέγραψε τα τέσσερα βήματα από το 2019 μέχρι σήμερα, για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση εργατών όπως η ψήφιση των κατά παρέκκλιση διαδικασιών για την εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών που αφορά ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται οδικά στη χώρα μας, τις πενταετείς άδειες εποχικής εργασίας που χρειάζεται μόνο μία φορά να πάρουν θεώρηση εισόδου στο διαβατήριο και μετά που θα έρθουν στην Ελλάδα, δουλεύοντας εννιά μήνες ανά 12μηνο, τις διμερείς συμφωνίες, όπως με το Μπανγκλαντές και για την Αίγυπτο και τέταρτον το νέο ηλεκτρονικό σύστημα όπου υποβάλλονται όλα τα αιτήματα ψηφιακά, μεταβιβάζονται ψηφιακά ώστε να υπάρχει πολύ λιγότερη γραφειοκρατία.

Αναλυτικά η πρωτολογία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη

Θέτετε πολύ σημαντικά ζητήματα που άπτονται της νόμιμης μετανάστευσης, θέματα που αυτές τις μέρες όπως γνωρίζετε συζητάμε στην αρμόδια μόνιμη διαρκή επιτροπή καθώς ολοκληρώνεται αύριο η συζήτηση στις επιτροπές και την Τετάρτη στην ολομέλεια για το νέο κώδικα μετανάστευσης. Πράγματι η κυβέρνηση εφάρμοσε από το 2019 μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και βάλαμε φραγμούς στην παράνομη μετανάστευση. Μειώσαμε κατά 90% τις ροές κι αυτό τελικά είχε και μία επίπτωση στην αγορά εργασίας γιατί πολλοί από αυτούς οι οποίοι μπαίνανε παράνομα στη χώρα μας, ομοίως παράνομα εργαζόντουσαν και στον αγροτικό τομέα.

Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε ενέργειες για την στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης. Η χώρα μας δεν θέλει να είναι κλειστή θέλει να έχει μετανάστες οι οποίοι έρχονται με κανόνες και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Θέσατε στο τέλος της πρωτολογίας σας ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εγώ θα σας πω τρεις παράγοντες που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Πρώτον είναι το ύψος των μισθών που η χώρα μας δίνει στους νόμιμους μετανάστες, ο οποίος μισθός φυσικά πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο, ο ελάχιστος μισθός που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Δεύτερον είναι σημαντικό να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που πρέπει οι εργοδότες να παραχωρήσουν σε αυτούς που δουλεύουν στον αγροτικό τομέα. Και τρίτον είναι η διάρκεια των συμβάσεων, επειδή είναι κατακερματισμένη η ελληνική παραγωγή, πολλές φορές υπάρχουν εργοδότες που ψάχνουν εργάτες γης, για 5 ή 10 ή για 15 μέρες, αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιοι εργάτες δεν θα έρθουν από το εξωτερικό για να δουλέψουν μόνο για αυτές τις ημέρες. Αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα και έχουμε κάνει τέσσερα συγκεκριμένα βήματα από το 2019 μέχρι σήμερα, για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση εργατών.

Πρώτον η ψήφιση των κατά παρέκκλιση διαδικασιών για την εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών, αφορά ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται οδικά στη χώρα μας. Παρέκκλιση που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2023 σας λέω ότι αύριο θα καταθέσουμε στην αρμόδια επιτροπή, παράταση μέχρι τα τέλη του 2023 αυτή της κατά παρέκκλισης διαδικασίας ώστε να δέσει χρονικά με το Νέο Κώδικα Μετανάστευσης που θα έχει έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Δεύτερον με τον 4915/22 θεσμοθετήσαμε κάτι πρωτοποριακό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μειώσουμε και το βάρος στις προξενικές αρχές και στις δικές μας διευθύνσεις μετανάστευσης. Δίνουμε πενταετείς άδειες εποχικής εργασίας που χρειάζεται μόνο μία φορά να πάρουν θεώρηση εισόδου στο διαβατήριο και μετά που θα έρθουν στην Ελλάδα, δουλεύοντας εννιά μήνες ανά 12μηνο, να πάρουν μια άδεια παραμονής που να καλύπτει όλο το διάστημα της πενταετίας, αυτό δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να έχουν πιο σταθερή σχέση με τους εργαζόμενους, να έχουνε μία εικόνα ποιος θα μπορέσει να δουλέψει τα επόμενα πέντε χρόνια με λιγότερο φόρτο εργασίας οι προξενικές αρχές.

Τρίτον υπογράφουμε διμερής συμφωνίες, όπως υπογράψαμε με το Μπανγκλαντές και για την Αίγυπτο, για να συμβάλλουν με οργανωμένο τρόπο στην προσέλκυση εργατών γης και τέταρτον, ιδιαίτερα σημαντικό με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, πλέον όλη η διαδικασία γίνεται ψηφιακά. Υποβάλλονται τα αιτήματα ψηφιακά, μεταβιβάζονται ψηφιακά ώστε να υπάρχει πολύ λιγότερη γραφειοκρατία. Με αυτά τα βήματα που ήδη έχουμε υλοποιήσει, μπορέσαμε να ανταποκριθούμε σε κάποιο σημαντικό βαθμό στις ανάγκες που είχε η οικονομία τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος.

Αναλυτικά η δευτερολογία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη

Πράγματι κύριε συνάδελφε οι ανάγκες της αγροτικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες για αυτό χρειάζεται να βοηθήσουμε κι εμείς με την διευκόλυνση των αιτήσεων για τη νόμιμη μετανάστευση. Οι αρμοδιότητες επειδή ρωτήσατε είναι σαφέστατες. Οι θεωρήσεις εκδίδονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, οι άδειες παραμονής από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Το Υπουργείο Μετανάστευσης έχει την νομοθετική πρωτοβουλία και την ευθύνη της ψηφιακής πλατφόρμας και των διεθνών διμερών επαφών.

Αυτές είναι οι αρμοδιότητες. Από κει και πέρα ο νέος Κώδικας, ο οποίος θα ψηφιστεί την Τετάρτη από την Ολομέλεια προβλέπει για αυτούς που βρίσκονται ήδη στην χώρα μας τη διατήρηση των εξαιρετικών λόγων, ώστε στην επταετία να μπορούν να αποκτήσουν νόμιμη άδεια παραμονής. Βεβαίως αυτή πρέπει να είναι η εξαίρεση, δεν πρέπει να συμβάλουμε στη διατήρηση της παράνομης μετανάστευσης και μετά υπάρχει η δυνατότητα της 10ετούς άδειας παραμονής και επί της μακρόν διαμένοντες.

Όπως σας είπα πριν στην πρωτολογία μου θα παρατείνουμε την Τετάρτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 την κατά παρέκκλιση διαδικασία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για αυτούς που έρχονται οδικώς, για να δουλέψουν ως εργάτες γης. Αυτό πιστεύουμε θα λειτουργήσει ως μία ανάσα το 2023 μέχρι από 1/1/2024 να τεθεί σε εφαρμογή ο Νέος Κώδικας Μετανάστευσης.

Ο Νέος Κώδικας Μετανάστευσης μειώνει καταρχήν το βάρος στις προξενικές αρχές γιατί πλέον η εξέταση του φακέλου και το αν κάποιος δικαιούται άδεια παραμονής θα γίνεται κεντρικά, ψηφιακά και με τη βοήθεια των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ώστε πλέον οι προξενικές αρχές να επικεντρωθούν μόνο στον έλεγχο πιστοποιητικών για τη θεώρηση, και όχι να κρίνουν το σύνολο του φακέλου για την άδεια παραμονής πολλαπλασιάζοντας δηλαδή τη δυνατότητα που έχουν οι προξενικές αρχές να δώσουν άδειες παραμονής.

Αλλάζουμε το καθεστώς μετάκλησης, πλέον αυτό θα καθορίζεται με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ένας ετήσιος στόχος, μία ταχύτερη διαδικασία από την ΚΥΑ που σχεδόν όλα τα Υπουργεία ήταν συναρμόδια και έχαναν πολύ χρόνο διαβούλευσης, για να εκδοθεί. Καταργούμε τον περιορισμό ανά περιφέρεια, γιατί σήμερα μπορεί να συμβεί το εξής οξύμωρο κύριε συνάδελφε, να υπάρχουν θέσεις εργασίας διαθέσιμες δηλαδή άδειες στην Ανατολική Αττική και να μην υπάρχουν στη Δυτική Αττική ή το αντίθετο και ξέρετε πολλές φορές οι γεωγραφικές περιοχές, οι εργάτες δουλεύουν σε πολλές περιοχές συγχρόνως. Αυτό πλέον το ενοποιούμε σε έναν ενιαίο κατάλογο ανά περιφέρεια.

Ενοποιούμε επίσης τις ειδικότητες, ώστε να είναι πολύ πιο λίγες οι ειδικότητες σε μείζονες κατηγορίες. Όλα αυτά θα συμβάλουν πλέον, ώστε να μπορεί πολύ πιο εύκολα ο Έλληνας εργοδότης με το κριτήριο στρέμματος για τη γη, με άλλα κριτήρια, για την ανάγκη την πραγματική που έχει ένας εργοδότης να προσελκύσει μέσο μετάκλησης εργαζόμενους. Επεκτείνουμε και τη χρήση της εποχικής εργασίας και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο στον αγροτικό τομέα. Υπάρχουν έντονες ελλείψεις και στον τουρισμό και στις κατασκευές. Η Κυβέρνηση λοιπόν αντιλαμβάνεται αυτήν την πρόκληση νομοθετεί αύριο τον Νέο Κώδικα Μετανάστευσης. Πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζουμε τα περισσότερα προβλήματα που υπάρχουν.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης για το δυστύχημα στα Τέμπη