Στην κατηγορηματική άρνηση των ισχυρισμών περί επαναπροωθήσεων, που διατυπώνει έρευνα δέκα ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών, προχωρά με ανακοίνωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού συμμετείχαν σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ γίνεται αναφορά και σε εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε αντίστοιχα περιστατικά σε Κροατία και Ρουμανία.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων», απαντά ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

Όπως σημειώνει, «τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους».

Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει, ότι «οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται σύμφωνα με την Kοινή Δήλωση του 2016, την οποία η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται σωστά. Η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ».

Ο κ. Μηταράκης καταλήγει σημειώνοντας: «Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωσή μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Την ίδια ώρα, η  επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, αναφερόμενη στις αναφορές που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας και της Κροατίας, είπε ότι πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες με αφορμή το φόρουμ υψηλού επιπέδου για το Αφγανιστάν, «φαίνεται ότι υπάρχει κάποιου είδους ενορχήστρωση βίας στα εξωτερικά μας σύνορα και φαίνεται να υπάρχουν πειστικές αποδείξεις κακής χρήσης των πόρων της ΕΕ».

Η ίδια είπε ότι σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη και θα συζητήσει απευθείας μαζί του γι’ αυτές τις αναφορές. Προσέθεσε ότι θα συναντηθεί και με τον υπουργό εσωτερικών της Κροατίας για το ίδιο ζήτημα.

Τέλος, η Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ σημαντικό το θέμα της συνεργασίας με την Ελλάδα για τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης στα σύνορα, ένα ζήτημα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί, όπως είπε.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Αλλάζουμε το δόγμα Τσίπρα – Μέλημά μου η θωράκιση της χώρας

Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Αναθεωρήστε – Από το «όχι» στις γραβάτες πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες