ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ιατρικούς κύκλους η υπουργική απόφαση για την καθιέρωση και εφαρμογή του συστήματος παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ (gatekeeping), η οποία έρχεται σε συνέχεια του νόμου 4486/2017.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η πρόσβαση σε ειδικευμένους γιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) θα γίνεται μόνο μέσω οικογενειακού γιατρού από Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) ή Κέντρο Υγείας ή ιδιώτη συμβεβλημένου οικογενειακού γιατρού του ΕΟΠΥΥ.
Η απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια το απόγευμα της Παρασκευής, με την υπογραφή του Ανδρέα Ξανθού, έχει ξεσηκώσει σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος εξ’ αρχής είχε εκφράσει την αντίθεσή του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις.
Όμηρος του συστήματος ο ασφαλισμένος
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ στις εξελίξεις, η οποία κάνει λόγο για «επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και σημειώνει ότι η διαδικασία αυτή καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος και θέτει εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Επιπλέον, θίγει ένα άλλο κρίσιμο θέμα, επισημαίνοντας ότι από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό γιατρό των δημόσιων δομών.
«Καθίσταται σαφές ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο», τονίζει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.
Τέλος προαναγγέλλει πως θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων.
Δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καταγγέλλει ότι δεν προηγήθηκε της απόφασης καμία συζήτηση, ζητεί την απόσυρσή της, καθώς και την έναρξη διαλόγου μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του ΠΙΣ, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, το οποίο αφορά την περίθαλψη 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Μιχαήλ Βλασταράκο, «ο οικογενειακός ιατρός (Γενικής Ιατρικής, παθολόγος, παιδίατρος) πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη. Πρέπει να είναι ο σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων κ.λπ».
Διευκρινίσεις ζητά ο ΙΣΑ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους, ειδικά όταν οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση ότι το gatekeeping θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.
Τέλος, καταγγέλλει το αρμόδιο υπουργείο για «πρωτοφανή προχειρότητα», σημειώνοντας ότι «ενώ δεν έχει κατορθώσει να στελεχώσει το σύστημα με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών επιχειρεί να εφαρμόσει το gatekeeping, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση του ασθενή».
Ο ΙΣΑ εξέδωσε, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σχετικές οδηγίες προς τους γιατρούς-μέλη του, έως ότου λάβει απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματά του από τον υπουργό Υγείας.
Γραφειοκρατεία και επικινδυνότητα
Την έντονη διαμαρτυρία της για την νέα απόφαση εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), με σχετική επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας την απόσυρση της. Ο πρόεδρός της, κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, σε κοινοποίηση της διαμαρτυρίας στα μέλη της ΠΟΣΚΕ, επισήμανε τον κίνδυνο να μην πληρωθούν όσες επισκέψεις εκτελεστούν από σήμερα από τους ιδιώτες γιατρούς, εάν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο.
Τέλος αμφισβητεί τη χρησιμότητα της παραπομπής στους ειδικευμένους γιατρούς από οικογενειακό γιατρό, σημειώνοντας: «Πώς και σε τι εξυπηρετεί πλην γραφειοκρατίας αλλά και επικινδυνότητας για την υγεία των ασθενών, το χάσιμο χρόνου για έναν ασθενή με γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα ή διαταραχές της εμμήνου ροής σε μία γυναίκα ή μη επίσκεψη κατευθείαν στον ειδικό καρδιολόγο ή γυναικολόγο αντίστοιχα, αν δεν πάει πρώτα στον Οικογενειακό ιατρό όπως εσείς ορίζετε. Η ενημέρωση του φακέλου Υγείας του ασθενούς (όποτε εφαρμοστεί) μπορεί να γίνεται αυτόματα από τον κάθε Ιατρό όπως εξάλλου και πρέπει».
Τι απαντά το υπουργείο Υγείας
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, το υπουργείο Υγείας με ενημερωτικό σημείωμα, καθιστά σαφές, μεταξύ άλλων, ότι οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: με παραπομπή και χωρίς παραπομπή.
Επισημαίνει δε ότι δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων, αλλά δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού, ενώ δεν καταργείται και η ελεύθερη επιλογή γιατρού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέσω του συστήματος παραπομπών, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα. “Ο οικογενειακός γιατρός ενεργώντας με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πολίτη, τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας. Η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα”, αναφέρει.
Όσον αφορά στους χρόνιους ασθενείς, υπογραμμίζει ότι έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους.
Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία).
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το νέο σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1/1/2019.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε εφαρμογή το σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ κατά Μ.Παπασπύρου: Εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ – Συνεχίζονται τα φαινόμενα βίας στα νοσοκομεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΓΑΙΑΟΣΕ: Ενδιαφέρον από τέσσερα σχήματα για το Επιχειρηματικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου
- Μια βίλα με την υπογραφή του Le Corbusier βγαίνει προς πώληση στη Γαλλία
- Οι μισθοί στην Ελλάδα: Τα «ρετιρέ» και οι χαμηλόμισθοι – Πόσα παίρνουν άνδρες και γυναίκες
- Σωκράτης Φάμελλος: Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Ποια είναι η εκλεκτή της καρδιάς του