Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Μειώσεις στα ενοίκια βλέπουν οι αναλυτές εάν γίνει το Brexit 

Σύμφωνα με ειδικούς, το Brexit θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου. Μία ασταθής οικονομία θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές των ακινήτων, προβλήματα στον κατασκευαστικό κλάδο καθώς και σε ξένες επενδύσεις λόγω των χαμηλότερων τιμών.

Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία κατοικιών του Λονδίνου Galliard Homes, έχει δηλώσει πως “η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας θα χτυπήσει την οικονομία και η αβεβαιότητα που θα δημιουργηθεί θα οδηγήσει στην πτώση της αξίας των ακινήτων μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”. Τα κόστη θα “αυξηθούν εώς και 15%” και οι 7,500 προμελετημένες κατασκευές στο Λονδίνο θα τεθούν σε κίνδυνο καθώς οι “εργάτες προέρχονται κυρίως από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες”. Εκπρόσωποι της εταιρίας προσέθεσαν πως το “39% του πληθυσμού του Λονδίνου, που ανέρχεται στα 8.66 εκατομμύρια, είναι κάτοικοι που δεν έχουν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει σημαντικά την αγορά ακινήτων του Λονδίνου. Ένα Brexit λοιπόν θα δημιουργήσει ένα κραχ σε ολόκληρη τη χώρα. Εκτιμούν ότι οι τιμές των ακινήτων, τουλάχιστον στο χρονικό διάστημα μετά το δημοψήφισμα, θα υποχωρήσουν. Η Galliard Homes στηρίζει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, πεπεισμένη πως έτσι θα επωφεληθεί τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα η οικονομία ολόκληρης της χώρας.

Ο Peter Wetherell, ένας κτηματομεσίτης που ειδικεύεται σε πολυτελείς κατοικίες του Λονδίνου, δήλωσε πως το Brexit θα δημιουργήσει “σοκ και αναταραχές” καθώς ξένοι επενδυτές θα εκμεταλλευτούν την αποδυναμωμένη στερλίνα. Η έξοδος από την ΕΕ θα διχοτομήσει την αγορά καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα βρεθούν σε τέλμα ενώ οι μη-Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να επενδύουν σε περιοχές όπως το Δυτικό Λονδίνο. Σε περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία επιλέξει το Βremain, η αβεβαιότητα θα ξεπεραστεί έως το τελευταίο τέταρτο του 2016.

Διάφοροι αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στις τιμἐς των ακινήτων καθώς μπορεί να παρασύρουν τον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με μελέτες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας, το Μάρτιο η μέση τιμή μίας κατοικίας στη χώρα ανέρχεται στις 292,000 λίρες ενώ στο Λονδίνο ξεπερνάει τις 550,000 λίρες. Οι τιμές στην πρωτεύουσα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 60% μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Όλα θα κριθούν από το δημοψήφισμα το οποίο είναι ήδη πολύ κοντά. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Survation έδειξε ότι οι εκστρατείες Remain και Leave δίνουν μάχη σώμα με σώμα μόλις μία μέρα πριν ψηφίσουν οι Βρετανοί πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

http://www.mononews.gr/75-ekatommiria-evro-sta-stichimata-gia-brexit/55518