ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και εν προκειμένω προς την Τουρκία ελέω της εντεινόμενης εσχάτως επιθετικότητας που εκδηλώνει, εξέπεμψε μέσω συνέντευξης του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σφαίρα» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εγώ θα είμαι αυστηρός ως προς τα όρια, που θέτουμε, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και συμμαχίες και όλοι ξέρουν πως δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη μπορούμε να μιλάμε, έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας γιατί αντιμετωπίζουμε ένα κρεσέντο προκλήσεων, που έχουν ξεπεράσει τα όρια. Πάντως οι ίδιοι οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτά γίνονται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που είναι ενθαρρυντικό».
Αναφορικά με την ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ελέω της οξείας ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε κατ ουσίαν πως σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία κλιμακωτή επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να δώσουμε κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και σε μία οριζόντια σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. «Όσο μειώνεις την κατανάλωση σε σχέση με τον περσινό λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, επίσης, οριζόντια επιδότηση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων. «Όποιος σας λέει ότι μπορεί να πληρώνουμε τις ίδιες τιμές σε σχέση με την προ κρίση περίοδο, σας λέει ψέματα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για το σχέδιο της φθηνής στέγης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένο και ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός να δεσμεύσει περισσότερους πόρους από τον προϋπολογισμό και να διευρύνει το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε. «Στόχος είναι ένας άνθρωπος με βασικό μισθό, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να πάρει δάνειο για σπίτι, αυτό να μην είναι ένα απομακρυσμένο όνειρο για αυτόν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για την πανδημία του κορονοϊού ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει εκ νέου lockdown, ενώ επέμεινε πως η πανδημία, όπως την γνωρίζαμε, τελειώνει. Διευκρίνισε ότι οι πιο ευάλωτοι πρέπει να προσέχουν προτρέποντας τους να κάνουν το εμβόλιο, αλλά και να φορούν μάσκα.
Τα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών
Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ήταν σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια σε νέους 25-39 ετών που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ. «Γιατί 39 και όχι 40» τον ρώτησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου για να απαντήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Μέχρι και πριν από δύο χρόνια ουσιαστικά, δεν είχαμε πρόβλημα στέγης στη χώρα, διότι η οικονομία δεν πήγαινε πολύ καλά, τα ενοίκια ήταν σχετικά χαμηλά και ήταν εύκολο για ένα νέο ζευγάρι, ένα νέο άνθρωπο να νοικιάσει ένα σπίτι με αξιοπρεπές ενοίκιο. Τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή η οικονομία πηγαίνει πολύ καλύτερα, η επίπτωση, αυτής της ανάπτυξης είναι ότι είδαμε μια πολύ απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων.
Οπότε άκουγα και εγώ συνέχεια, από νέους ανθρώπους ότι «έχω μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορώ να βρω σπίτι να νοικιάσω. Και σίγουρα έχω πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία στο να αγοράσω ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να είμαι καθηλωμένος στο ενοίκιο, να ζω με τους γονείς μου». Πολλές τέτοιες ιστορίες, τις ακούτε και εσείς. Οπότε είπαμε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους. Κάπου έπρεπε να βάλουμε το όριο, το βάλαμε στα 39».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως σε ένα ζευγάρι, αρκεί να είναι ένας από τους δύο κάτω των 40, για να μπορεί να ωφεληθεί από το πρόγραμμα «Και βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η δυνατότητα απόκτησης ενός σπιτιού, ας πούμε αξίας 100.000 ευρώ με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Να πάρει κανείς ένα δάνειο έτσι ώστε το επιτόκιο το οποίο θα πληρώνει να είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε στην ελεύθερη αγορά, με αποτέλεσμα τελικά να πληρώνει λιγότερα και να του μείνει και το σπίτι».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Ερχόμαστε εμείς ως κράτος και επιδοτούμε ουσιαστικά το επιτόκιο. Σε σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θέλουμε το επιτόκιο να βγει γύρω στα 275, 280 ευρώ» κάτι που «είναι η δόση του δανείου ουσιαστικά και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορείς με χαμηλότερη δόση από αυτό που θα πλήρωνες σε ενοίκιο, τελικά να αποκτήσεις ένα σπίτι κάποια στιγμή όταν θα έχεις εξοφλήσει όλο σου το δάνειο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «Θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να τρέξει από τις αρχές του έτους, θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και από εκεί και πέρα ανάλογα με το πώς θα πάει – και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά- είμαστε διατεθειμένοι να δεσμεύσουμε και άλλους πόρους από τον προϋπολογισμό για να μπορούμε να το επεκτείνουμε. Δεν βλέπω ιδιαίτερες δυσκολίες διότι έχουμε ήδη δεσμεύσει τους πόρους. Πιστεύω ότι και οι τράπεζες θα έχουν ένα ενδιαφέρον να μπουν σε αυτή την αγορά των στεγαστικών δανείων. Θέλουμε να απλοποιήσουμε και λίγο τη γραφειοκρατία των στεγαστικών δανείων, διότι ακόμα ακούω από πολλούς ότι είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Αλλά αυτό αποτελεί μόνο ένα πυλώνα του Προγράμματός μας για τη στέγη. Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε αυξήσει και το φοιτητικό επίδομα στέγασης το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται άμεσα από αυτό το χρόνο, από τα 1.000 σε 1.500 ευρώ και αν συγκατοικείς 2.000 ευρώ. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα νέα παιδιά να μπορούν να συγκατοικούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να νοικιάσουν και ένα μεγαλύτερο σπίτι, άρα μπαίνουν στην αγορά και σπίτια τα οποία θα ήταν εκτός, αν ένας φοιτητής θέλει απλά να νοικιάσει μία γκαρσονιέρα.
Και βέβαια, ταυτόχρονα θέλουμε να προωθήσουμε και ένα πρόγραμμα επισκευής παλαιών διαμερισμάτων, έτσι ώστε κάποιος που μπορεί να έχει ένα διαμέρισμα, να το έχει πάρει γονική παροχή από τον γονιό του, είναι ερείπιο – να το πούμε πολύ απλά – δεν έχει λεφτά να το φτιάξει, να μπορούμε να επιδοτήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της επισκευής του διαμερίσματος είτε για να μείνει ο ίδιος είτε για να μπορέσει να το αξιοποιήσει. Έχουμε πάρα πολλά κλειστά διαμερίσματα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Αν αυτά τα διαμερίσματα μπουν στην αγορά των ακινήτων, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η προσφορά διαμερισμάτων και θα συμπιεστούν και οι τιμές».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν οικονομικά κριτήρια για το δάνειο ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά, εξηγώντας ότι «Είναι διευρυμένα τα οικονομικά κριτήρια. Ο σκοπός μας ποιος είναι; Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ένα σχετικά χαμηλό εισόδημα, ας πούμε είναι στο βασικό μισθό, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα σκεφτόταν ποτέ ότι θα είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σπίτι παίρνοντας ένα δάνειο.
Θέλουμε και αυτός ο συμπολίτης μας σήμερα να αισθάνεται ότι έχει αυτή την δυνατότητα και η απόκτηση ενός σπιτιού να μην είναι ένα απομακρυσμένο όνειρο.
Ταυτόχρονα, βέβαια, μειώνεται και η επιβάρυνση για τη στέγη, διότι, όπως είπα, η δόση του δανείου θα είναι χαμηλότερη διότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που θα πλήρωνε σε νοίκι. Αν κάποιος είναι στον βασικό μισθό, είναι βέβαιον ότι θα καλύπτεται. Και επίσης είναι πολύ σημαντικό να πούμε – και καταλαβαίνω απόλυτα το μεγάλο πρόβλημα της χώρας σήμερα, είναι ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. Είναι δυστυχώς μία επίπτωση της κρίσης. Η οικονομία αναπτύσσεται. Υπάρχουν μισθοί οι οποίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως εκεί που υπάρχει υψηλή ζήτηση και εμείς βέβαια κάναμε μία κίνηση που νομίζω ότι είναι σημαντική. Αυξήσαμε τον βασικό μισθό. Τον αυξήσαμε 50 ευρώ συν τα 13 που είχαμε ήδη δώσει, άρα 63 ευρώ συνολικά και επίκειται μία ακόμα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα έρθει 1η Μαΐου του ’23. Πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή μεταξύ μιας αύξησης η οποία θα είναι σημαντική, θα στηρίξει τους εργαζόμενους, αλλά δεν θα τινάξει στον αέρα τις επιχειρήσεις, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η ανεργία. Έχει μειωθεί πέντε μονάδες.
Όποιος βρίσκει δουλειά σήμερα, σε σχέση με το να είναι άνεργος, είναι η σημαντικότερη πολιτική παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα των ανισοτήτων. Άρα αυτό το οποίο δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε, είναι αυτήν την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας».
Οι φοιτητικές εστίες
Σε ερώτηση για το ηλικιακό όριο για τα στεγαστικά δάνεια, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ως ένα πρόγραμμα παρέμβασης για τους νέους.Θεωρώ ότι εφόσον είναι πετυχημένο και θα είναι πετυχημένο και εφόσον κινηθεί συνολικά η αγορά σε αυτή τη λογική και αρχίζουν και επισκευάζονται και διαμερίσματα και καταλαβαίνει ο άλλος ότι ένα ακίνητο το οποίο μπορεί να έχει, μπορεί να αποτελέσει πραγματικό περιουσιακό στοιχείο, είμαι απολύτως διατεθειμένος να δεσμεύσω περισσότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διευρύνουμε το πρόγραμμα. Και επίσης θέλω να κάνουμε και κάτι ακόμα, το οποίο είναι σημαντικό. Πρώτον πρέπει να χτίσουμε περισσότερες φοιτητικές εστίες».
«Είναι αδιανόητο αυτό το οποίο γίνεται. Τα πανεπιστήμια να έχουν καλές φοιτητικές εστίες. Θα δημιουργήσουμε φοιτητικές εστίες που θα παρέχουν στέγη σε 8.000 φοιτητές σε πέντε πανεπιστήμια. Αυτά είναι ήδη δρομολογημένα. Το πανεπιστήμιο έχει χώρο. Είναι εύκολο με μία σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα να κάνει αυτήν την κατασκευή και να μπορεί, πληρώνοντας ένα πολύ μικρό τίμημα ή και δωρεάν υπό προϋποθέσεις, ο φοιτητής να έχει μια πολύ αξιοπρεπή στέγη εντός του πανεπιστημίου. Και αυτό κατά την άποψή μου προάγει και την υγιή φοιτητική ζωή. Είναι καλό όπου έχουμε αυτή τη δυνατότητα ο φοιτητής να ζει μέσα στο πανεπιστήμιο».
«Είναι και κάτι ακόμα το οποίο είναι σημαντικό το οποίο θέλουμε να κάνουμε. Θα το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: τι ήταν η έννοια της αντιπαροχής; Έχω ένα ακίνητο, το δίνω σε έναν κατασκευαστή, μου φτιάχνει μία πολυκατοικία και κρατώ ένα ποσοστό της πολυκατοικίας για μένα.
Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο, χρησιμοποιώντας κρατικά οικόπεδα. Δίνουμε σε έναν κατασκευαστή όχι την ιδιοκτησία του οικοπέδου αλλά τη χρήση του, φτιάχνει λοιπόν ένα σύμπλεγμα κατοικιών και ένα συγκεκριμένο ποσοστό αυτών των κατοικιών είναι δεσμευμένος να τα νοικιάζει, με χαμηλό ενοίκιο σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το υψηλότερο ενοίκιο της αγοράς. Είναι κάτι το οποίο γίνεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως κοινωνική κατοικία και μπορεί να γίνει πάρα πολύ εύκολα και στην πατρίδα μας, καθώς έχουμε στην κατοχή μας πάρα πολλά οικόπεδα τα οποία ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα».
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης
Σε ερώτηση σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός είπε πως αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο και ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές. «Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Εμείς έχουμε δρομολογήσει εδώ και δύο μήνες έναν μηχανισμό υποστήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», ενώ για τα τυχόν συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αυξήσεις, είπε πως «Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι δώσαμε επιστροφές για το ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς, οι οποίες καταβλήθησαν πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Γιατί; Διότι είχαμε κάνει λάθος στον αρχικό μας σχεδιασμό πέρυσι. Είχαμε βάλει ένα όριο σχετικά χαμηλό το οποίο επιδοτούσαμε και πάνω από αυτό το όριο ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία στήριξη. Με αποτέλεσμα ένα νοικοκυριό το οποίο έκαιγε 500 κιλοβατώρες ας πούμε το μήνα, έβαζε μια θερμάστρα για να θερμανθεί, βρέθηκε με αδιανόητα υψηλούς λογαριασμούς.
Είπαμε, λοιπόν, αυτό πρέπει να σταματήσει. Ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πώς το κάναμε; Παίρνουμε όλα τα υπερκέρδη για να το πω με πολύ απλά λόγια, από τους παραγωγούς ενέργειας και τα ανακυκλώνουμε, έτσι ώστε να στηρίξουμε την τελική τιμή την οποία παίρνει ο καταναλωτής να είναι 15, 16, 17 περίπου λεπτά την κιλοβατώρα.
Είναι υψηλότερο από αυτό που ήταν; Βεβαίως ναι, αλλά δεν είναι τα 30 και 35 λεπτά τα οποία πληρώνουμε. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτές είναι οι αντοχές του προϋπολογισμού και οι τιμές αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα στο ρεύμα έχει γίνει μια σημαντική παρέμβαση. Σύντομα θα ανακοινωθεί από τον Υπουργό το πλαίσιο της παρέμβασής μας για όλο το χειμώνα. Θα πάμε σε μια κλιμακωτή επιδότηση, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο πιο πολύ δηλαδή θα εξοικονομείς ρεύμα σε σχέση με το περσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα παίρνεις. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες που είναι η πραγματική οικονομία. Το φως ναι, καλό είναι να το σβήνεις. Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στο ρεύμα. Η μεγάλη διαφορά είναι η θέρμανση ή η ψύξη».
Μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «αλλάζω συσκευή»
Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» που όπως είπε «είχε τόσο μεγάλη επιτυχία γιατί μπορείς να μειώσεις κατά 30% με 40% την κατανάλωσή σου, αντικαθιστώντας μια συσκευή. Για αυτό και ήρθαμε και επιδοτήσαμε την αντικατάσταση. Αυτά ως προς την ηλεκτρική ενέργεια. Για το φυσικό αέριο το οποίο είναι μεγάλο ζήτημα γιατί έχουμε 700.000 νοικοκυριά στο φυσικό αέριο, θα υπάρχει μια οριζόντια επιδότηση».
Σε ερώτηση αν η Ευρώπη βρήκε κοινή λύση σε αυτό το πρόβλημα απάντησε πως δυστυχώς, η Ευρώπη δεν τα κατάφερε…
«Οκτώ μήνες επιμένω και μιλάω για την ανάγκη να έχουμε μία τιμή στο φυσικό αέριο όχι μόνο στο ρωσικό αέριο, συνολικά στο αέριο το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη. Δεν τα καταφέραμε.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κράτη τα οποία είχαν πάρα πολύ μεγάλα συμφέροντα να μην μπει ένα τέτοιο πλαφόν, διότι οι ενεργειακές πολιτικές των κρατών μελών είναι δυστυχώς πολύ διαφορετικές. Όμως, θα πρέπει να δουλέψουμε με αυτό το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή στην διάθεσή μας. Άρα πρέπει να παρέμβουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και θα υπάρχει μια παρέμβαση και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θα υπάρχει μία οριζόντια επιδότηση στην αντλία διότι θα υπάρχει μία φορολόγηση η οποία είναι πια οριζόντια ευρωπαϊκή οδηγία των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Θα πάρουμε λοιπόν, για να το πω πολύ απλά, τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μία οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Και βέβαια, όποιος είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης, και δίνουμε 300 εκατομμύρια για το επίδομα θέρμανσης, κυρίως, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες, άλλο η Φλώρινα, άλλο τα Χανιά. Για αυτό και το επίδομα θέρμανσης δίνεται με γεωγραφικά κριτήρια. Θα υπάρχει μία πρόσθετη επιδότηση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.
Αυτά πιστεύω ότι συνθέτουν συνολικά μία συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης. Αλλά θέλω να το τονίσω: όποιος έρχεται εδώ πέρα και σας λέει ότι μπορούμε να πληρώνουμε τους ίδιους λογαριασμούς που πληρώναμε πριν από δύο χρόνια όταν έχει ανέβει δέκα φορές η τιμή του φυσικού αερίου, σας λέει ψέματα».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να ξανακατέβει η τιμή ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά, αλλά «για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα. Δηλαδή, ήδη είναι σχετικά παρήγορο ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε μία σχετική αποκλιμάκωση, παραμένει πάρα, πάρα πολύ ψηλά η τιμή, αλλά η πραγματική αλλαγή θα συντελεστεί όταν κάνουμε ακόμα πιο γρήγορα την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι οι πιο φτηνές, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και δεν μπορεί κανείς να μας πάρει τον ήλιο και τον άνεμο, άρα δεν είμαστε επιρρεπείς σε γεωπολιτικούς εκβιασμούς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς μέσω αυτών αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή
«δεν υπάρχει φοροδιαφυγή εκεί που υπάρχει ηλεκτρονική συναλλαγή. Και ένας από τους λόγους που και τα έσοδα του κράτους είναι αυξημένα, δεν είναι προφανώς αυτά τα οποία λέει η αντιπολίτευση ότι βάλαμε παραπάνω φόρους, λιγότερους φόρους έχουμε. Η οικονομία πάει καλύτερα, αλλά ταυτόχρονα όσο πληρώνουμε περισσότερο ηλεκτρονικά -και αυτό αφορά ιδιαίτερα τη νέα γενιά- τόσο μειώνουμε τη μικρή φοροδιαφυγή στο καφενείο, στην ταβέρνα, εκεί που ξέρουμε ότι έχουμε αντικειμενικό πρόβλημα».
Δεν θα ξανακλείσουμε λόγω κορονοϊού, αυτό είναι δεδομένο
Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός σε ερώτηση αν λόγω κορονοϊού υπάρξει εκ νέου lockdown «Δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτό είναι δεδομένο. Θεωρώ πια ότι η επιδημία του Covid, όπως την ξέραμε τουλάχιστον, τελειώνει. Όμως θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ αυτοί οι οποίοι είναι ευάλωτοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν είσαι άνω των 60 πρέπει να πας να κάνεις το εμβόλιο.
Σε λίγο θα έχουμε και τα καινούρια εμβόλια τα οποία καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις και όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης για αυτούς οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, έτσι πρέπει να κάνουμε και το εμβόλιο του Covid. Και βέβαια εάν είσαι ευάλωτος, είναι καλό να φοράς τη μάσκα σου σε κλειστούς χώρους. Αλλά δεν πρόκειται να πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά τα οποία κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια».
«Αν με ρωτούσες το 2019, όταν έκατσα για πρώτη φορά στο γραφείο του Πρωθυπουργού, πως φανταζόμουν τα πράγματα στη χώρα, δε θα μπορούσα να σου πω ότι θα μπορούσα να προβλέψω όλα αυτά τα οποία έτυχαν. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά έτυχαν παγκόσμια. Στην Ελλάδα βέβαια είχαμε πρόσθετα προβλήματα: προσφυγικό, Τουρκία κι όλα τα σχετικά. Διαχειριστήκαμε πολύ μεγάλες κρίσεις.
Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η χώρα έχει μπει σε μια ρότα και ότι τα πράγματα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, είναι καλύτερα από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Δηλαδή νομίζω ότι πια αφήνουμε πίσω την δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης, αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο εισπράττουμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Δηλαδή ξέρουμε ότι τα προβλήματα που έχουμε να διαχειριστούμε δεν είναι δικά μας, δεν είναι εσωτερικά, δεν κάναμε εμείς λάθη τα οποία τα πληρώνουμε. Πρέπει να διαχειριστούμε μία διεθνή κρίση και πολλές φορές οι κρίσεις μπορεί να είναι και μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα.
Δες, ας πούμε, όλα τα ωραία τα οποία κάναμε στο ψηφιακό κράτος. Δηλαδή ποιος θα φανταζόταν, γύρνα το χρόνο πίσω, αν μου λέγατε πριν από τρία χρόνια ότι όλα αυτά τα οποία μπορείς να κάνεις από το gov.gr θα γινόταν στην Ελλάδα…Οι πιο πολλοί θα έλεγαν αυτά δεν μπορούν να γίνουν. Κι όμως έγιναν μια χαρά και κυρίως οι νέοι οι οποίοι έχουν μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία είναι κάτι που το βλέπουν. Αλλά όχι μόνο εκεί, έχουμε κάνει αλλαγές σε πολλά επίπεδα, έχουμε βάλει τα θεμέλια για να αλλάξουμε πίστα, να το πω πολύ απλά.
Έχουμε τελειώσει τη δουλειά; Προφανώς και όχι. Έχουμε μεγάλες δυσκολίες; Τεράστιες δυσκολίες. Αλλά νομίζω ότι η χώρα πια έχει μπει σε μία ρότα προόδου και αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών, όχι κατ΄ ανάγκην αυτοί οι οποίοι διαδηλώνουν, φωνάζουν, συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, φωνάζουν, στηρίζουν, βρίζουν, διότι έχουμε πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν, άλλοι μας υποστηρίζουν φανατικά, άλλοι μας βρίζουν φανατικά και υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου που θέλει να έχει την ησυχία του, θέλει το κράτος να τον στηρίζει όταν έχει δυσκολίες, να μπορεί να φαντάζεται ο άνθρωπος για τον ίδιο, για την οικογένειά του, για τα παιδιά του, ένα καλύτερο μέλλον. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας».
Σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως πρέπει να δέχεσαι την κριτική και ότι πρέπει να αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει καλοπροαίρετη κριτική και κακοπροαίρετη κριτική. «Είναι μέρος της δουλειάς και κυρίως δεν πρέπει να σε χαλάει πολύ όλη αυτή η υπόθεση. Ειδικά με εμένα που έχω ακούσει τα εξ αμάξης. Εντάξει; Λοιπόν, κάποια στιγμή τα προσπερνάς και με ένα χαμόγελο. Δεν σου κρύβω ότι μπορεί σε ένα επίπεδο να με ενοχλεί. Μπορεί να ενοχλεί περισσότερο τη γυναίκα μου ή τα παιδιά μου, το καταλαβαίνω αυτό αλλά δυστυχώς είναι το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσουμε.
Νομίζω ότι υπάρχει πάντα μια κριτική την οποία εγώ την ακούω. Νομίζω ότι σε ένα βαθμό είναι άδικη, που σου λέει ότι «κοίταξε να δεις, επειδή αυτός μπορεί να έρχεται από μια πολιτική οικογένεια, μπορεί να είναι ευκατάστατος, έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, δεν με καταλαβαίνει. Κάνω μεγάλη προσπάθεια να αποδείξω μέσα από τις πολιτικές μας, ότι πρωτίστως στρεφόμαστε στους πιο αδύναμους και σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτή είναι μία συνεχής διαδικασία, να προσπαθείς να καταλαβαίνεις τις δυσκολίες του άλλου αν εσύ ο ίδιος δεν τις έχεις περάσει βιωματικά. Και αυτή είναι η αλήθεια… Αλλά από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα θα ήταν καλό νομίζω, ειδικά στην τοξικότητα του διαδικτύου, να έχουμε λιγότερες ύβρεις και περισσότερο χιούμορ. Μου αρέσει το χιούμορ πολύ. Δηλαδή όταν βλέπω και βλέπω αυτά τα βιντεάκια με τα ντολμαδάκια και όλα αυτά τα ωραία – δεν υπάρχει δηλαδή παιδί 15 χρονών που να μην με ρωτάει για τα ντολμαδάκια, επειδή είχα πάει σε μια συνέντευξη φανταστική σε κάτι πιτσιρίκια και είχα δώσει αυτή την απάντηση».
«Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα»
Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι «επιλογή μας να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις της Τουρκίας. Διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κρεσέντο δηλώσεων και τοποθετήσεων που έχουν ξεπεράσει τα όρια» και πως είναι ένα «προεκλογικό παιχνίδι» στην Τουρκία, κάτι που και οι ίδιοι οι Τούρκοι πολίτες πιστεύουν ότι όλα αυτά γίνονται για προεκλογικούς λόγους. «Και για μένα το πιο ενθαρρυντικό απ’ όλα είναι ότι το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Και πιστεύω ότι αν κάναμε την ίδια έρευνα στην Ελλάδα, θα βρίσκαμε κάτι αντίστοιχο.
Είμαστε «καταδικασμένοι» με την καλή έννοια, να συνυπάρχουμε με την Τουρκία. Θα είμαστε πάντα γείτονες. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο οι λαοί το αντιλαμβάνονται. Και εγώ θα καταβάλω πάντα προσπάθεια, από τη μία να είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια τα οποία θέτουμε.
Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα. Από την άλλη πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν εκτιμώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Είναι πολύ βαθιές και έρχονται από πολύ μακριά. Αλλά χρειαζόμαστε αυτήν την καθημερινή ένταση και αυτό το δηλητήριο; Ξέρεις εγώ είπα αυτή την φράση. Και νομίζω ότι έπρεπε να ειπωθεί στη Θεσσαλονίκη. Αλλά για σκέψου να μπαίναμε σε αυτό το παιχνίδι, που κάθε μέρα να απαντούσα στον Ερντογάν και να υπήρχε μία διαρκής κλιμάκωση…
Το αποτέλεσμα ξέρεις ποιο θα ήταν; Ότι τελικά θα δηλητηριάζαμε την κοινή γνώμη. Και αυτό το οποίο υπάρχει στις κοινές γνώμες και της Ελλάδος και της Τουρκίας, μία κατανόηση ότι τελικά αυτό το οποίο ακούμε από τους πολιτικούς της Τουρκίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε. Διότι θα υπάρχει και επόμενη, θα υπάρχει και μεθεπόμενη μέρα και η Τουρκία θα είναι πάντα εκεί και η Ελλάδα θα είναι πάντα εκεί».
Τα θέματα της ψυχικής υγείας είναι στην πρώτη προτεραιότητα
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στην ψυχική υγεία: «Για μένα τα θέματα της ψυχικής υγείας, ειδικά των παιδιών και των εφήβων, είναι στην πρώτη προτεραιότητα των δημόσιων πολιτικών μας. Βλέπω ένα μεγάλο πρόβλημα ειδικά στην εφηβεία, που σε ένα βαθμό μπορεί να είναι το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο χρειάζεται πολύ πιο συγκροτημένες πολιτικές για να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Και η ψυχική υγεία πρέπει επιτέλους στη χώρα μας, να απενοχοποιηθεί από τα στίγματα του παρελθόντος. Άρα κάνεις πάρα πολύ καλά που μιλάς για το θέμα αυτό δημόσια και έχουμε μία υποχρέωση κι εμείς, ως δημόσια πρόσωπα, να μιλήσουμε απενοχοποιημένα για το ζήτημα αυτό. Και να έχουμε βέβαια και πολιτικές οι οποίες να είναι συγκροτημένες και να αντιμετωπίζουν κι αυτή την πτυχή της υγείας, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική» είπε.
Οι συντάξεις θα αυξηθούν από 1/1/23
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις συντάξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν από 1/1/23, κυρίως οι χαμηλές συντάξεις, για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά […]. Θα δούμε αύξηση των συντάξεων η οποία εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει το 6% από 1/1/23. Αλλά θέλω να πω κάτι για τους νέους το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Είναι λάθος αυτό. Και είναι λάθος να το πιστεύουν διότι έτσι είναι πιο επιρρεπείς σε ενδεχόμενους εκβιασμούς που μπορεί σε ένα βαθμό να αισθάνονται ότι και οι ίδιοι τους βολεύουν: «Να σε πληρώνω μαύρα, τι σημασία έχει τώρα;». Χάνεις τις εισφορές σου. Είναι μεγάλο λάθος να στερούμαστε σε αυτή την ηλικία εισφορές.
Και για αυτό και έχουμε προχωρήσει σε αυτή την έννοια του «ατομικού κουμπαρά» όπου ο νέος ο οποίος μπαίνει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ή οποιοσδήποτε κάτω των 30 θέλει από 1/1/23, να μπορεί να βλέπει πια την επικουρική του ασφάλιση στο δικό του ατομικό λογαριασμό.
Θα ξεκινήσει με μικρά ποσά, όμως μετά από 5, 10 χρόνια το ποσό αυτό θα γίνει σημαντικό. Γιατί το λέω αυτό; Για να καταλαβαίνει ο κάθε νέος ο οποίος εργάζεται σήμερα ανασφάλιστος ή εργάζεται μερική απασχόληση αλλά δουλεύει πλήρη απασχόληση, ότι αυτό το οποίο μπορεί να κερδίζει παίρνοντας κάποια «μαύρα», το χάνει από εισφορές που θα του λείψουν κάποια στιγμή γιατί είναι δικές του. Δεν είναι εισφορές που πληρώνεις εσύ για να πάρει σύνταξη ο πατέρας σου ή ο παππούς σου. Και αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική αλλαγή κουλτούρας. Θα μας πάρει καιρό να την περάσουμε στη νέα γενιά.
Έχει σημασία όμως να γνωρίζουν όλοι, ότι η απασχόληση πρέπει να είναι πλήρης. Η μερική απασχόληση πρέπει να είναι μερική απασχόληση. Όχι πλήρης που να εμφανίζεται ως μερική. Και ότι τελικά με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι ωφελημένοι».
Στο ξεκίνημα της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι ξυπνάει κάθε πρωί στις επτά παρά τέταρτο, προσπαθεί δυο φορές την εβδομάδα να γυμνάζεται, προτιμά να ακούει μουσικά ραδιόφωνα, χωρίς να έχει ιδιαίτερη προτίμηση μεταξύ ελληνικών και ξένων και ότι αγαπημένο του χρώμα είναι το μπλε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Υπερκάλυψη – ρεκόρ κατά 12 φορές έκλεισε η δημόσια προσφορά
- ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παγώνει χρηματοδοτήσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια για τις πράσινες υποδομές
- Τουρκία: Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά του ξενοδοχείου Grand Kartal
- Μακρόν για επάνοδο Τραμπ: πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης