Αυστηρή εντολή για σαρωτικούς πολεοδομικούς ελέγχους, που θα καταλήξουν ακόμα και σε εμβληματικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, κατά προτεραιότητα, σε αιγιαλούς και ρέματα της Μυκόνου από μπουλντόζες, έδωσε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του, ζητώντας παράλληλα, να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί, μετά και το πρόσφατο κρούσμα με τον άνανδρο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, αλλά και τις αποκαλύψεις για απειλητικά μηνύματα στο κινητό άλλης υπαλλήλου της Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εντολή Μητσοτάκη για πολεοδομικούς ελέγχους και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, όπου απαιτηθεί, δεν αφορά μόνο το «νησί των ανέμων»- για το οποίο επίσης αποφασίστηκε η αναστολή έκδοσης αδειών για τις εκτός σχεδίου περιοχές για ένα χρόνο- αλλά και άλλους τουριστικούς προορισμούς, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα κιόλας, οπότε και αναμένεται ότι αρμόδια συνεργεία θα κάνουν «απόβαση» σε Σαντορίνη, Πάρο και Ζάκυνθο.

Η ρητή εντολή του Πρωθυπουργού προς τους αρμόδιους Υπουργούς συνοδεύτηκε από το «δεν νοείται να υπάρχει ελληνικό νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου». Και, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, αποτυπώνει την αποφασιστικότητα Μητσοτάκη να συγκρουστεί με «τα κακώς κείμενα που μας πληγώνουν», με φαινόμενα ανομίας και παράγοντες που εδώ και χρόνια, έχουν εγκαθιδρύσει στη Μύκονο, και αλλού, καθεστώτα που προσομοιάζουν σε «κράτος εν κράτει», αν όχι σε «παρακράτος».

Στο επίπεδο της αντιμετώπισης πολεοδομικών αυθαιρεσιών, η μετάβαση στη Μύκονο, την ερχόμενη εβδομάδα μικτού κλιμακίου από επιθεωρητή Δόμησης, επιθεωρητή Περιβάλλοντος και την Οικονομική Αστυνομία, θα συνδυαστεί με την άμεση διερεύνηση 200 καταγγελιών για άναρχη δόμηση σε αιγιαλό και ρέματα.

 Η ακριβής ημερομηνία δεν πρόκειται να ανακοινωθεί, προκειμένου να υπάρξει σχετικός αιφνιδιασμός και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος οπότε «έπεφτε σύρμα» και όλοι οι παρανομούντες εξαφανίζονταν από προσώπου γης.

Η κυβέρνηση, αυτή τη φορά, θα επιχειρήσει να διαφοροποιηθεί από τις προηγούμενες –οι οποίες, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ουδέποτε γκρέμισαν έστω κι ένα κτίριο ή έκαναν on camera κατεδαφίσεις …για τα μάτια του κόσμου- και απλώς…να εφαρμόσει το νόμο, ο οποίος ρητά προβλέπει ότι όσα αυθαίρετα κτίρια χτίστηκαν μετά το 2011, δεν μπορούν να τακτοποιηθούν, πρέπει να γκρεμιστούν. Στην κυβερνητική φαρέτρα είναι ακόμα και η λήψη αεροφωτογραφιών για αμφισβητούμενες περιπτώσεις που αφορούν τη χρονική περίοδο μετά το 2013.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο αριθμός των αυθαιρέτων στη Μύκονο– και σε άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς- για να μην μιλήσουμε για το φαινόμενο πανελλαδικώς- ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες, οι αναμενόμενες κατεδαφίσεις θα είναι εμβληματικές.

Επαγγελματικοί φορείς του νησιού κάνουν λόγο για «βιασμό» της Μυκόνου, επικαλούμενοι εκατοντάδες εξόφθαλμα πολεοδομικά τερατουργήματα, ακόμα και μικρής κλίμακας στα ονομαστά σοκάκια του νησιού. Με το … τέρας του βαθέως νεοελληνικού κράτους, από την πλευρά του, να «ταΐζεται» από εγκληματικές πολιτικές ευθύνες, όπως το γεγονός ότι…στη Μύκονο δεν υπάρχει Πολεοδομία!

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο mononews ότι οι πιθανές κατεδαφίσεις θα βασιστούν σε συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, θα αξιοποιηθούν χάρτες και άλλα δεδομένα, που αποτυπώνουν με αντικειμενικό τρόπο τις παραβιάσεις του νόμου. Ενώ, οι σχετικές ελεγκτικές διαδικασίες θα γίνονται πλέον από κεντρικές υπηρεσίες και όχι από τοπικές, με στόχο να εκλείψουν φαινόμενα συναλλαγής και εκβιασμών. Καθώς, όπου υπάρχουν, οι υπηρεσίες πολεοδομίας καταγγέλλεται ότι «είναι άφαντες». Τη στιγμή που τα πρόστιμα, όταν επιβάλλονται, «είναι ψίχουλα μπροστά στα έσοδα εκατομμυρίων», όπως σημειώνουν με νόημα οι γνωρίζοντες …το τοπίο της ανομίας, που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στη Μύκονο και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Η δεύτερη εντολή Μητσοτάκη αφορά την άμεση ενίσχυση της αστυνόμευσης και στο πλαίσιο αυτό o Υπουργός Προστασίας του Πολίτης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι θα σταλούν στη Μύκονο επιπλέον 100 αστυνομικοί, πριν από το Πάσχα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για αντικατάσταση του Διοικητή του αστυνομικού Τμήματος, καθώς και για «ειδικές καταδρομικές επιχειρήσεις»

Για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και στο Υπουργείο Πολιτισμού υπό την κα. Μενδώνη και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της Εφορίας Κυκλάδων και αντικείμενο μέτρα προστασίας των υπαλλήλων που κάνουν τις αυτοψίες.

 Διαβάστε επίσης

Μύκονος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το παρακράτος και οι αυθαιρεσίες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η σύγκρουση με το βαθύ κράτος στο επίκεντρο των εκλογών του Μαΐου