Ματέο Σαλβίνι
Μετά τις εκατέρωθεν απειλές και τα τελεσίγραφα για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στην Κομισιόν η ιταλική κυβέρνηση, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι συνεχίζει τις επιθετικές δηλώσεις κατά της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τους Γιούνκερ και Μοσκοβισί εχθρούς της Ευρώπης, ενώ παράλληλα ζητά να αντιμετωπιστεί η Ιταλία με δίκαιο τρόπο. Ο πόλεμος Ρώμης – Βρυξελλών ξέσπασε με την κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν, η οποία τον γύρισε πίσω ζητώντας την επανακατάθεσή του με διορθώσεις έως τις 15 Οκτωβρίου.
Η αρνητική στάση της Κομισιόν αφορά στο σκέλος της σχέσης ελλείμματος – ΑΕΠ, η οποία για το 2019 προβλέπεται να φτάσει στο 2,4%, δηλαδή πάνω από το όριο του 2% που προβλέπεται για τις χώρες της ευρωζώνης.
Έκτοτε έγιναν εκτός ορίων δηλώσεις -ο Σαλβίνι την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι θα μιλάει μόνο με ξεμέθυστους-, με τη Ρώμη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά Ευρωπαίων αξιωματούχων και να καταγγέλλει συνωμοσία, με στόχο την πτώση της ιταλικής κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο αναφέρθηκε σε πιέσεις με στόχο την πτώση της κυβερνητικής συμμαχίας Λέγκα και Πέντε Αστέρων.
«Το ευρωπαϊκό σύστημα και εκείνο των μέσων ενημέρωσης αποφάσισαν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό. Όσο περισσότερο φέρονται με αυτό τον τρόπο, όμως, τόσο μας κάνουν πιο συμπαγείς» είπε ο Ντι Μάιο.
«Είμαστε δυο πολύ διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται βάσει ενός κυβερνητικού συμβολαίου. Καταφέρνουν, όμως, με αυτές τις συνεχείς επιθέσεις, να κάνουν το θαύμα να μας ενώνουν περισσότερο, διότι πρέπει να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την Ιταλία» πρόσθεσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Οι αγορές αγαπούν την Ιταλία περισσότερο από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θέλουν τον διάλογο εμείς θα στήσουμε σκηνές στις Βρυξέλλες και θα ανοίξουμε διάλογο για όποιο διάστημα θέλουν. Αλλά αν υπάρχει προκατάληψη, τότε δεν έχουμε ελπίδα» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.
Τι είπε ο Σαλβίνι με την Λεπέν
Στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο Σαλβίνι χαρακτήρισε τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «πραγματικούς εχθρούς της Ευρώπης, οι οποίοι προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες». Η Μαρίν Λεπέν, από την πλευρά της, τόνισε ότι η σημερινή Ευρώπη αντιτάσσεται στους λαούς με απειλές με καταστροφικά αποτελέσματα». Κατηγόρησε την ΕΕ για αυταρχισμό και συμπλήρωσε: «Φτάνει να δούμε τη μαζική μετανάστευση, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και των μισθών».
Νωρίτερα, πάντως, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL 102.5, ο Σαλβίνι εξέφραζε την ελπίδα οι οίκοι αξιολόγησης να μην είναι προκατειλημμένοι εναντίον της Ιταλίας, όταν θα επανεξετάζουν τις αξιολογήσεις τους για το χρέος. Απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, λέγοντας: «Τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν σε μια ευρωπαϊκή συγκυριαρχία με ευρώ στις τσέπες τους. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι στην ατζέντα, ούτε σήμερα, ούτε αύριο ούτε μετά».
Σύμφωνα με το Reuters, η Moody’s, η οποία έχει αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα Baa2 της Ιταλίας, περιμένει τη Ρώμη να ανακοινώσει τα φορολογικά της σχέδια και δήλωσε ότι θα αποφανθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η Standard & Poor’s, η οποία εκτιμά το χρέος της Ιταλίας “BBB” με σταθερή προοπτική, έχει προγραμματίσει την αναθεώρηση της αξιολόγησή της στις 26 Οκτωβρίου.
Ρέγκλινγκ: Προβληματική η ανάπτυξη της Ιταλίας εδώ και 20 χρόνια
Μιλώντας για την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε στο Bloomberg ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβληματική ανάπτυξη τα τελευταία είκοσι χρόνια. «Η ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ κυμαίνεται στο 50% του μέσου όρου της Ευρωζώνης την τελευταία 20ετία και αυτό αποτελεί πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στη μη εφαρμογή μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ρέγκλινγκ, από την άλλη πλευρά η Ιταλία δεν έχασε την πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και στο ζενίθ της κρίσης το 2011-2012.
«Η Ιταλία έχει ταμειακό πλεόνασμα, χρηματοδοτείται από εγχώριες πηγές και γι’ αυτό διαφέρει από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης» τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Σημείωσε ωστόσο ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι που ανακοίνωσε η Ιταλία στον προϋπολογισμό του 2019 μας ανησυχούν, καθώς κινούνται εκτός των κανονισμών της ΕΕ».
Ωστόσο ο Ρέγκλινγκ συνέστησε στάση αναμονής, καθώς ήδη η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων για το 2020 και το 2021.
Στο ερώτημα εάν η Ιταλία μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί, ο Regling σημείωσε πως για ένα διάστημα είναι σε θέση να το πράξει, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς ο μέσος όρος ωρίμασης του ιταλικού χρέους είναι μακροπρόθεσμος.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι η αντίδραση των αγορών δεν είναι καλή για την ιταλική οικονομία, ενώ υπογράμμισε το άμεσο πλήγμα που δέχθηκε οι μετοχές των τραπεζών.
Εκτινάχθηκε η απόδοση του ιταλικού ομολόγου
Εν τω μεταξύ, σε υψηλό 4,5 ετών ανήλθε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά πλάνα της Ιταλίας ενώ η Ρώμη συνεχίζει να εμφανίζεται ανυποχώρητη.
Την ίδια ώρα, η ιταλική χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017 και οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει στην Ιταλία ότι ανησυχεί για τα σχέδιά της για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα τρία χρόνια καθώς παραβιάζουν αυτά που η ΕΕ ζήτησε από τη χώρα να κάνει τον Ιούλιο.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από 10 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014 στο 3,52%. Η απόδοση του διετούς τίτλου σημείωσε άλμα 22 μονάδων βάσης στο 1,56%.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε στις 294 μονάδες βάσης από τις 284 αργά την Παρασκευή.