Στην Βουλή, σήμερα Τρίτη (19/12) θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την τροπολογία, που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για μια τροπολογία η οποία προκάλεσε εσωτερικές τριβές στην ΝΔ, μετά την διαφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά.

Να σημειωθεί ότι υπέρ της τροπολογίας έχει ταχθεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση του ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για «κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία», εξαιρώντας ωστόσο τον πρώην πρωθυπουργό.

Από την μεριά του ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ελληνοποίησης ή νομιμοποίησης, αλλά ότι πρέπει να «γυρίσουν σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας».

«Η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία αλλά, σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», είπε χαρακτηριστικά υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά από τις δύο παρεμβάσεις του, όπου και εξέφρασε την αντίθεσή του, σε όσα προβλέπονται στην τροπολογία, θα βρεθεί σήμερα στη Βουλή, ώστε να την καταψηφίσει.

Να αναφερθεί ότι στο άρθρο προβλέπεται παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Η διάταξη αφορά παράνομους μετανάστες που κάνουν μαύρη εργασία – Δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο

Καλαματιανός: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει την τροπολογία για τους ξένους εργάτες, παρότι είναι πρόχειρη

Η νομιμοποίηση μεταναστών του Μητσοτάκη, το εθνικόμετρο του Σαμαρά κι όπως διαφωνεί να παραιτηθεί