ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα δυο (τελικά;) ονόματα για ΠτΔ, τι συμβαίνει με την Intralot, τα σενάρια για τον ΟΛΘ και η «τσαρίνα», το νέο αφεντικό του Τειρεσία, η νέα εταιρεία του Τσαμάζ, οι εφοπλιστές της Courchevel, το party της Μαρτίνου και το νέο κάλεσμα των The Coustas
Οι επίμονοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, ποιοι χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μαθηματικά των Εξάρχου, Βαρδινογιάννη και Holterman, νέος πόλεμος Όλγας – Μάτσα για το οικόπεδο, ο αμετανόητος Κουτσολιούτσος, ο Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση, ο απρόσεκτος υπουργός Νο2, και ο επιχειρηματίας που κτίζει 1.000 τ.μ. στο Ψυχικό
Αναλύοντας κάποιος τα επιμέρους στοιχεία της κάλπης των ευρωεκλογών, θα μπορούσε να καταλάβει και το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη, πίσω από τις αποφάσεις για τον ανασχηματισμό.
Ενας ανασχηματισμός που δεν έθελξε, που δεν προκάλεσε θετική (ή και αρνητική) ανατροπή. Ενας ανασχηματισμός που κινήθηκε στην πεπατημένη του πρωθυπουργού να κάνει «προσεκτική αναδόμηση», εμπιστευόμενους τους υπουργούς και υφυπουργούς που επέλεξε.
Το πρόβλημα με τον ανασχηματισμό της Παρασκευής είναι ότι πλέον τα περιθώρια στενεύουν για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία δεν είναι πλέον παντοδύναμη, έστω κι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης βολοδέρνουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Οι πολίτες δεν δίνουν άλλα περιθώρια χρόνου στον κ. Μητσοτάκη και ζητούν άμεσες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα: Από το «τέρας» της ακρίβειας που κατατρώει τα εισοδήματα, μέχρι και τα ζητήματα που αγγίζουν άμεσα τον πολίτη, όπως τους ανεμιστήρες στις αίθουσες των σχολείων, την ταλαιπωρία στα νοσοκομεία, τον αγροτικό κόσμο που στενάζει, τη Θεσσαλία που παραμένει εξοργισμένη για τα Τέμπη.
Πολλοί είπαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε το μήνυμα της ευρωκάλπης, δεν κατάλαβε ότι ο κόσμος ζητά περισσότερη και ταχύτερη δουλειά. Με το μικρό ροτέισον στο κυβερνητικό σχήμα, με την αποχώρηση μόλις 4 υπουργών και 7 υφυπουργών και με τη διάψευση των προσδοκιών για «σκούπα» που θα έδειχνε ότι το Μαξίμου αντιλήφθηκε τα δομικά προβλήματα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο μπαίνει σε νέα φάση εσωστρέφειας.
Ο μεγάλος αντίπαλος
Κι ακόμη κι αν δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική πίεση από τα «ταλαιπωρημένα» κόμματα της αντιπολίτευσης, πολλοί φοβούνται ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της κυβέρνησης, ο ίδιος της ο εαυτός θα της προκαλέσει ραγδαία φθορά.
Επανερχόμενοι στην αρχική τοποθέτηση, απαντάται το ερώτημα γιατί έκανε τον συγκεκριμένο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός.
Εκλογικές απώλειες την περασμένη Κυριακή της τάξης του 16,5% στους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω προφανώς της εφαρμογής του τεκμαρτού εισοδήματος.
Ενός μέτρου σωστού, που όμως, «πόνεσε» και ίσως χρειαζόταν διαφορετική διαχείριση. Κάποιος έπρεπε να «πληρώσει» για τις βαριές απώλειες της ΝΔ. «Φαγώθηκε» ο Χάρης Θεοχάρης, αφού δεν θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή του Κωστή Χατζηδάκη γι’ αυτό το θέμα.
Στους αγρότες, εκλογικές απώλειες από το 2023 και τις εθνικές κάλπες, περίπου 15%. Επομένως το μήνυμα ήταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυγενάκης και Κελέσης πλήρωσαν το «μάρμαρο» και η κυβέρνηση με Τσιάρα και Κέλλα θέλει να δείξει ότι κάνει restart στον συγκεκριμένο κρίσιμο τομέα.
Κεντρική Μακεδονία. Μεγάλη ζημιά, ειδικά στη Β’ Θεσσαλονίκης όπου οι απώλειες ήταν περί το 13%. Τι έπρεπε να γίνει; Να ενισχυθεί η κυβέρνηση με στελέχη από εκείνες τις περιοχές, εξ’ ου και η επαναφορά Παναγιωτόπουλου από την Καβάλα στην κυβέρνηση, ο Κώστας Γκουλέκας ως νέος «Θεσσαλονικάρχης», κ.λπ.
Ακρίβεια: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της opinion poll, το 40,2% εκείνων που ψήφισαν και ερωτήθηκαν για το τι βάρυνε την απόφασή τους, είπαν ότι το θέμα της ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο.
Τι έκανε ο Μητσοτάκης; Αλλαξε τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα κι έβαλε τον Τ. Θεοδωρικάκο προκειμένου να δείξει (επικοινωνιακά ή ουσιαστικά θα φανεί σύντομα) ότι θα αλλάξουν πολλά στη μάχη κατά της ακρίβειας.
Τα μεγάλα ορόσημα
Όμως, τώρα ο ανασχηματισμός έγινε, η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε και ξεκινά δουλειά ώστε να εμφανιστεί καλύτερη, κυρίως στη ΔΕΘ.
Εκεί όπου ο Κ. Μητσοτάκης . θα πρέπει να έχει στα χέρια του ένα πακέτο μέτρων που θα αλλάξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, ανεξάρτητα από πρόσωπα.
Μέτρα που θα ανακοινώσει και θα κάνουν «γκελ» στην αγορά, τις επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο και φυσικά στους πολίτες.
Ο βασικός φόβος του Μαξίμου για το καλοκαίρι είναι μήπως η νέα κυβέρνηση «καεί» και μαζί «καούν» όλα τα σχέδια για restart, εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης με φωτιές που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της χώρας.
Στους επιμέρους φόβους είναι και να συνεχιστεί ο «καλπασμός» των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, παρά τις καλές προθέσεις που υπάρχουν για να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια.
Στην κυβέρνηση βάζουν ως χρονικό όριο τους έξι μήνες προκειμένου να γυρίσει το κλίμα. Μέχρι τα Χριστούγεννα, δηλαδή να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε μειώσεις τιμών στην αγορά. Και να δοθεί η αίσθηση στον κόσμο ότι η μάχη κερδίζεται τόσο στο μέτωπο αυτό όσο και σε άλλα μέτωπα της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η υγεία και η παιδεία.
Ελπίζουν δε ότι δεν θα προκύψουν μεγάλες διεθνείς αναταραχές που θα πλήξουν καίρια την αναπτυσσόμενη μεν αλλά συνεχώς ευάλωτη ελληνική οικονομία.
Οι αναταράξεις του εκλογικού αποτελέσματος στην Ευρώπη, οι εξελίξεις σε Γαλλία, Βρετανία, αλλά και οι εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ είναι από τα ορόσημα που θα επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία.
Με καλύτερα αποτελέσματα και πιο γεμάτα τα κρατικά ταμεία πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα εισοδήματα των πολιτών και η σύγκλιση με την ΕΕ θα έρθει πιο γρήγορα.
Η φθορά ξεκίνησε αλλά…
Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η φθορά του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι πιο εμφανής από ποτέ. Και δεν είναι ραγδαία διότι η δυσαρέσκεια δεν οδηγείται προς κάποιο άλλο κόμμα, αλλά παίρνει κυρίως χαρακτηριστικά αντισυστημικά, όπως φάνηκε από την μεγάλη αποχή και την ενίσχυση των ακραίων, λαϊκίστικων κομμάτων.
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έχει μπροστά του τρία «καθαρά» χρόνια, ωστόσο, αν δεν τα εκμεταλλευτεί και αφήσει το χρόνο να περάσει, τότε θα έχει τεράστιο πρόβλημα συντομότερα. Κάτι που θα φανεί και στις δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών.
Το στοίχημα της νέας κυβέρνησης, επομένως, είναι θα λέγαμε και στοίχημα επιβίωσης. Αν δεν τα καταφέρει κι έχει την πορεία της κυβέρνησης που σχημάτισε ο Αντώνης Σαμαράς το καλοκαίρι του 2014 (και που οδήγησε στην κατάρρευση της ΝΔ λίγους μήνες μετά), το πρόβλημα θα μεγεθύνεται, η πολιτική «χύτρα» θα φουσκώνει μέχρι να πεταχτεί με κρότο το καπάκι.
Αν από την άλλη τα δείγματα γραφής είναι θετικά, χτυπηθεί πράγματι η αισχροκέρδεια, υπάρξει αποκλιμάκωση τιμών, γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, έστω και με πολιτικό κόστος, τότε ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές του 2027 θα κυλήσει ανέφελος.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί ο Μητσοτάκης «έφαγε» τον Σκρέκα, ο φόβος για Θεοδωρικάκο και μια κίνηση… δίκοπο μαχαίρι
Γιατί πήγαν Τσιάρας και Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης – Κινήσεις με το βλέμμα… στα τρακτέρ
Ανασχηματισμός: Οι εκπλήξεις, οι κρυφοί «άσοι» του Μητσοτάκη, το μηνύμα που στέλνει και οι γκρίνιες – Άμεση ανάλυση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί