• Πολιτική

    Μετά την πολιτική θύελλα: Πώς θα τιμήσουν τα κόμματα την επέτειο του Πολυτεχνείου

    • NewsRoom
    Πολυτεχνείο


    Μετά την χθεσινή πολιτική θύελλα εξαιτίας της απαγόρευσης συναθροίσεων και της επακόλουθης συμβολικής κίνησης από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 να συνυπογράψουν κείμενο διαμαρτυρίας, τα πολιτικά κόμματα θα τιμήσουν το καθένα μόνο του και με τον δικό του τρόπο την επέτειο του Πολυτεχνείο -και για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Παρά την έκκληση του πρωθυπουργού, ο οποίος χθες με παρέμβασή του ζήτησε κοινή παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών και μια λιτή εκδήλωση σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 θα τραβήξουν το καθένα τον δικό του δρόμο.

    Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν έχει αποκαλύψει την ακριβή ώρα και το σημείο συνάντησης των επικεφαλής τους, ώστε να μην υπάρξει καμία υπόνοια πρόκλησης συνωστισμού.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973, στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.

    Χθες ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Καλούμε τους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές (σ.σ. την απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων), αλλά ταυτόχρονα τους καλούμε να μη συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ή σε εκδηλώσεις που δεν θα είναι απολύτως διασφαλισμένη η προστασία της δημόσιας Υγείας» προσθέτοντας ότι «δεν θα βρεθούμε στο χώρο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια όαση και μία έξαρση ελευθερίας. Και δεν μπορεί 47 χρόνια μετά να γιορτάζεται σε ένα στρατόπεδο καταστολής με την παρουσία εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανδρών των ΜΑΤ».

    Ταυτόχρονα, «σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε νομό, πενταμελής αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι τηρώντας προφανώς όλα τα υγειονομικά μέτρα, για να τιμήσει τους νεκρούς», όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

    Στις 10:30, αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ, αποτελούμενη από τον γραμματέα, Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Κεγκέρογλου, τον εκπρόσωπο Τύπου, Παύλο Χρηστίδη και τον γραμματέα Επικοινωνίας, Παναγιώτη Βλάχο θα μεταβούν στο χώρο του Πολυτεχνείου για την κατάθεση στεφάνου, ενώ εντός της ημέρας θα προβληθεί αφιερωματικό βίντεο που επιμελήθηκε το ΚΙΝΑΛ για τη σημερινή ημέρα.

    «Δεν παίζουμε με τη φωτιά του διχασμού» διαμηνύει η Χαριλάου Τρικούπη, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τεχνητή πόλωση. «Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, δεν συναινούμε σε κείμενα που δεν έχουν πρακτικό αντίκρισμα για την υπέρβαση των κυβερνητικών αυθαιρεσιών και υιοθετούν την επιλογή του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 για την πραγματοποίηση πορείας εν μέσω πανδημίας. Η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει για άλλη μία φορά τον οπορτουνισμό του: δεν συμφωνεί, υποτίθεται, με την πορεία, αλλά συνυπογράφει για την πραγματοποίησή της, συμβάλλοντας στην πόλωση» σχολιάζουν κομματικές πηγές, καταλήγοντας πως «η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια».

    ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, μετά την κατάθεση στεφάνου, αναμένεται να συμμετάσχει, παρά την απαγόρευση,  στην πορεία  προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Ο Περισσός εκφράζει βεβαιότητα ότι η πορεία μπορεί να γίνει τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα: «Οι ιδιαίτερες φέτος αγωνιστικές εκδηλώσεις τιμής του μεγάλου αγώνα, σε μια περίοδο που τα μηνύματά του γίνονται όλο και πιο επίκαιρα, ήδη οργανώνονται από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, αντιστασιακές οργανώσεις και μαζικούς φορείς, που προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα γίνει τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά και ό,τι άλλο απαιτηθεί».

    Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 με επτά βουλευτές του και επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Γ.Βαρουφάκηςμε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε πως η πορεία θα είναι αδύνατη.

    Τότε ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως, σε αυτή την περίπτωση, οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 θα πορευτούν στο πεζοδρόμιο, τηρώντας τις αποστάσεις, έως την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Σε εκείνο το σημείο, ο υπουργός είπε ότι εισαγγελέας και αστυνομία θα είναι εκεί, για να συλλάβουν όποιον καταστρατηγήσει την απαγόρευση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να καταθέσει στεφάνι στις 09:00 ενώ σύμφωνα με  πληροφορίες στεφάνι αναμένεται να καταθέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Απόφαση ΣτΕ: Δεν «πάγωσε» την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο – Απορρίφθηκε η προσφυγή Βαρουφάκη και σωματείων

    Αντιπολίτευση κατά Μητσοτάκη: Προσχηματικό το κάλεσμα για κοινή παρουσία αρχηγών – Προσκρούει στην απαγόρευση συναθροίσεων

    Παρέμβαση Μητσοτάκη για Πολυτεχνείο: Έκκληση στα κόμματα για αυτοσυγκράτηση – «Μία λιτή επίσκεψη και ένα λουλούδι»



    ΣΧΟΛΙΑ