• What's happening

    Μετά το χαμό στα Ειρηνοδικεία ο Αλεξιάδης λέει: Δώστε ακίνητα για να πληρώσετε το φόρο!

    • NewsRoom


    Ανάσα σε χιλιάδες φορολογουμένους δίνει διάταξη νόμου που προβλέπει την εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο προκειμένου να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς, ενώ ο αρμόδιος υπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμψηφισμού και με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

    Από το βήμα της Βουλής ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε την άμεση ενεργοποίηση της διάταξης, η οποία ισχύει από το 2014 χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί ακόμη σε πρακτική εφαρμογή και προβλέπει τη δυνατότητα εκχώρησης ακινήτου από τον φορολογούμενο προς το Δημόσιο, προκειμένου να καλυφθεί ο  φόρος κληρονομιάς.

    Βάσει στοιχείων από όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας την τελευταία τριετία καταγράφεται ραγδαία αύξηση στις αποποιήσεις κληρονομιών, καθώς τα φορολογικά βάρη και τα χρέη καθιστούν ασύμφορη την αποδοχή κληρονομιάς για δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, επιλέγουν να μην κάνουν αποδοχή κληρονομιών προκειμένου να μην κληρονομήσουν χρέη των συγγενών τους, αλλά και επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, την οποία δεν μπορούν και να πουλήσουν εύκολα.

    Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4276/2014, προβλέπεται ότι «με πράξη της φορολογικής διοίκησης, επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται».

    Ήδη όπως είπε ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει την έκδοση απόφασης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο, προκειμένου να καλυφθούν μόνο υποχρεώσεις φόρων κληρονομιάς.

    Όσο για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και την επιλογή του ακινήτου το οποίο θα εκχωρείται, αρκέστηκε να πει ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα επιλύονται με την υπό έκδοση απόφαση. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή υπολείπεται της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

    Όπως τόνισε, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος χρωστά 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ να μη χάνεται, αλλά και ο πολίτης να προστατεύεται και να μη χάνει έσοδα το δημόσιο.

    Αφορμή για την απάντηση του κ. Αλεξιάδη αποτέλεσε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος επικαλείτο ενδεικτικά την περίπτωση 73χρονης συνταξιούχου, η οποία κληρονόμησε το 2012 μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην οποία αναλογούσε φόρος 465.000 ευρώ. Η εφορία προέβη σε διακανονισμό της οφειλής σε 12 διμηνιαίες δόσεις ύψους 38.763 ευρώ έκαστη – ποσό το οποίο αδυνατεί να πληρώσει και από τον Δεκέμβριο του 2013, της κατάσχονται τα ενοίκια του ακινήτου.

    Διαβάστε ακόμη: Τρέχουν μαζικά στα Ειρηνοδικεία οι πολίτες για αποποιήσεις κληρονομιών!



    ΣΧΟΛΙΑ