Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

ΜέΡΑ25 – Σάλος με το σχέδιο «Δήμητρα» του Γ. Βαρουφάκη για το κλείσιμο των τραπεζών: «Θα είναι η βάση για το νέο εθνικό νόμισμα»

Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25

Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Βαρουφάκη, περί σχεδίου «Δήμητρα», σε περίπτωση που ξανaκλείσουν οι τράπεζες, με τα τηλεοπτικά πάνελ, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, να έχουν πάρει φωτιά, σχολιάζοντας ποικιλοτρόπως το σχέδιο, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις του γραμματέα του ΜέΡΑ25 για την οικονομία της χώρας.

Οι επικρίσεις φούντωσαν σήμερα, αναγκάζοντας  το κόμμα να εκδώσει μία σκληρή ανακοίνωση, υπερασπιζόμενο για ακόμη μια φορά, το σχέδιο «Δήμητρα» και εγκαλώντας παράλληλα τους δημοσιογράφους, ότι «κινδυνολογούν και επιστρατεύουν κατά του ΜέΡΑ25 το φάντασμα των κλειστών τραπεζών, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη».

Εκτός άλλων, το Μέρα25 σημειώνει ότι:

«Το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ είναι απαραίτητο εργαλείο (δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών – ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ – για χρήση εντός του ευρώ. να το έχει κι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία).

Γ. Βαρουφάκης: Ένα καλά δουλεμένο σχέδιο

Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο του άλλοτε υπουργού Οικονομικών, ξύπνησε μνήμες από το 2015, όταν οι πολίτες της χώρας, σχημάτιζαν ατελείωτες ουρές έξω από τα ΑΤΜ των κλειστών τραπεζών, σε μία προσπάθεια να κάνουν ανάληψη ολίγων ευρώ, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις καθημερινές βασικές τους ανάγκες.

Ο κ.  Βαρουφάκης, μιλώντας χθες στο Open, ανέφερε το ενδεχόμενο να ξανά κλείσουν οι τράπεζες, ωστόσο, όπως υποστήριξε, το ΜέΡΑ25, έχει την πρόταση – λύση, που ονομάζει σχέδιο «Δήμητρα», σε περίπτωση που βρεθούμε πάλι σε μία τέτοια κατάσταση.

Αφού τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο «διάσωσης» υπάρχει και έχει κατατεθεί από το 2020, εξήγησε λεπτομερώς τι περιλαμβάνει και πώς θα εφαρμοστεί, ενώ επεσήμανε ότι τέτοιου είδους σχέδια, διαθέτουν στην φαρέτρα τους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι: «Ποιος έκλεισε τις τράπεζες το ’15; Ο κ. Ντράγκι για να εκβιάσει μία κυβέρνηση να δεχτεί αυτό που γίνεται σήμερα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αν αυτή τη στιγμή πετάνε κόσμο από τα σπίτια τους, έρχονται τα αρπακτικά ταμεία τα παίρνουν με το 3% της αξίας τους και βγάζουν τις προσόδους στα Cayman Islands είναι επειδή ο Ντράγκι έκλεισε τις τράπεζες για να επιβάλει στην κυβέρνηση, τότε του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αυτό το πράγμα.

Ένας υπουργός Οικονομικών, μία κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο για το τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, όπως έγινε με την Credit Suisse. Εσείς πιστεύετε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς; Δεν είναι.

Νομικά το ελληνικό Δημόσιο έχει υποχρέωση να σου εξασφαλίσει, να σου εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι 100.000. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τα χρήματα. Εάν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, όπως πήγε να γίνει στην Καλιφόρνια, όπως έγινε με την Credit Suisse, το ελληνικό Κράτος δεν έχει τις δυνατότητες -που είχε η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, της Ελβετίας- για να παρέμβει και να σου δώσει τις 100.000».

Για το επίμαχο σχέδιο «Δήμητρα», το οποίο έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά, ο Γ. Βαρουφάκης είπε:

«Εμείς καταθέσαμε στη Βουλή το σχέδιο «Δήμητρα» τον Δεκέμβριο του 2020. Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας, έχει σχέδιο για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχέδιο για το τι θα κάνει αν μπουν ξένα στρατεύματα. Έχεις ιερή υποχρέωση να έχεις σχέδιο ανάγκης».

Τι είναι το «Δήμητρα»

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη και το κόμμα του, πρόκειται για ένα πολύ καινοτόμο και πολύ καλά δουλεμένο σχέδιο για ένα σύστημα ψηφιακών δωρεάν, ένα δημόσιο σύστημα ψηφιακών δωρεάν συναλλαγών που δεν θα επηρεάζεται από το τραπεζικό σύστημα.

Όπως διατείνεται ο κ. Βαρουφάκης, «Είναι ένα σύστημα αυτό το οποίο για εμάς θα έπρεπε να το έχει κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, η Γαλλία, η Ιταλία, όχι για να βγεις από το ευρώ, γιατί δίνει βαθμούς ελευθερίας, δημοσιονομικούς, στο Κράτος, γιατί μειώνει το κόστος των συναλλαγών και γιατί σε εξασφαλίζει, σαν ένα αμορτισέρ, σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. Και τι λέμε; Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, αν χρειαστεί –ελπίζουμε να μην χρειαστεί- σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι τράπεζες από μόνες τους ή τις κλείσει η Φρανκφούρτη, όπως έκανε το 2015, να υπάρχει ένα σύστημα πληρωμών-συναλλαγών το οποίο να μπορεί να μειώσει το κόστος της μετάβασης».

Σύμφωνα με το Μερα25, με το προτεινόμενο νέο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών εξασφαλίζεται η δυνατότητα:

Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής:

Τέλος, το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται επ’ουδενί για νόμισμα αλλά για τίτλους του δημοσίου που έχουν το χαρακτηριστικό να αποπληρώνουν φόρους, και για αυτό χρήσιμους σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία, δηλαδή σε όλους.

Διαβάστε επίσης 

ΜέΡΑ25: Η Σακοράφα επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Βαρουφάκης: Ελπίζουμε να μην πάμε στη δραχμή αλλά έχουμε σχέδιο σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών