ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Η λίστα του Πεκίνου για επιβολή πρόσθετων δασμών 25% σε αμερικανικές εισαγωγές περιλαμβάνει 106 προϊόντα με εμπορική αξία 50 δισεκ. δολαρίων, αντίστοιχη με αυτή του καταλόγου της Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα κινεζικά υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών. Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθεί από το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικοί δασμοί.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε έναν κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων – μεταξύ άλλων στους τομείς της βιομηχανίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών – στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί ύψους 25%.
Η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου – η κινεζική κυβέρνηση χρειάστηκε λιγότερο από 11 ώρες για να απαντήσει με τα δικά της μέτρα – οδήγησαν σε μαζικό ξεπούλημα στις παγκόσμιες μετοχές και εμπορεύματα.
Ωστόσο, μερικές ώρες μετά την απάντηση του Πεκίνου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έσπευσε να διαψεύσει την εμπορική διαμάχη, αναρτώντας στον λογαριασμό του στο Twitter πως «Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους, ή ανίκανους, ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ».
We are not in a trade war with China, that war was lost many years ago by the foolish, or incompetent, people who represented the U.S. Now we have a Trade Deficit of $500 Billion a year, with Intellectual Property Theft of another $300 Billion. We cannot let this continue!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 4, 2018
Σε αντίθεση με τη λίστα της Ουάσινγκτον, που είχε πολλά ασαφή βιομηχανικά προϊόντα, η κινεζική λίστα χτυπά συγκεκριμένες αμερικανικές εξαγωγές, όπως η σόγια, το κατεψυγμένο βοδινό, το βαμβάκι και άλλα βασικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται σε Πολιτείες από την Αϊόβα έως το Τέξας, που το 2016 ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν υποστηρίζει μέτρα που θα ήταν αντίθετα στη νομοθεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνιελ Ροζάριο, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους πως «Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να διασφαλίσουν ότι οι εμπορικές τους ενέργειες συμβαδίζουν με τον ΠΟΕ. Θα αναλύσουμε τα μέτρα που λαμβάνονται σε ό,τι αφορά τη συμβατότητά τους με τον ΠΟΕ», και συμπλήρωσε πως «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι η ΕΕ πιστεύει πως τα μέτρα θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται εντός του πλαισίου του ΠΟΕ, που παρέχει πολυάριθμα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση των εμπορικών διαφορών».
Η ανακοίνωση του Πεκίνου οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις στις παγκόσμιες αγορές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street να υποχωρούν κατά 1,5% και τα αμερικανικά futures σόγιας να σημειώνουν βουτιά σχεδόν 5% και να οδεύουν προς τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Ιούλιο του 2016. Το δολάριο παρέτεινε προσωρινά τις αρχικές του απώλειες, ενώ πτώση σημείωσε το γιουάν στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.
Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, η νέα επιβολή δασμών, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό προαναγγελθεί τον περασμένο μήνα, έχει στόχο να πιέσει το Πεκίνο να αντιμετωπίσει αυτό που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι είναι μια βαθιά εδραιωμένη κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρίες σε Κινέζους ανταγωνιστές, κατηγορίες που Κινέζοι αξιωματούχοι αρνούνται.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η αμερικανική κίνηση ήταν “προφανώς παράβαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)”. Η αμερικανικη κίνηση “παραβίασε σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας βάσει των κανόνων του ΠΟΕ και απείλησε τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κίνας”, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο.
Η λίστα δασμών των ΗΠΑ ήρθε σε συνέχεια της κίνησης του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές φρούτων, χοιρινού και οίνου αξίας 3 δισεκ. δολαρίων, η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε απάντηση στους νέους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο Τραμπ.
Η δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα ασιατικά χρηματιστήρια ζυγίζουν τους φόβους για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνα: Να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τα μέτρα στο διεθνές εμπόριο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντίποινα από την Κίνα: Επιβολή δασμών σε 128 προϊόντα ΗΠΑ