ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το «παρών» σε κάθε εξέλιξη στα Βαλκάνια δίνει με κάθε ευκαιρία, η Κυβέρνηση.
Πρώτος στόχος: η ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει στην περιοχή, τόσο ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και κυρίως, την επόμενη μέρα, με δεδομένη τη νέα διπλωματική κινητικότητα, που φέρνει την χερσόνησο του Αίμου στις πρώτες θέσεις της ατζέντας, εξαιτίας και της ανελλιπούς ρωσικής διείσδυσης.
Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, τροφοδοτούν το… Balkan express, όπως αποδεικνύουν η πρόσφατη επίσκεψη του Καγκελάριου Σολτς σε Κόσοβο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, καθώς και αυτή του Πρόεδρου Εμ. Μακρόν σε Ρουμανία και Μολδαβία, χθες.
Με αμφότερους τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, σε δημόσιες αναφορές, να υπογραμμίζουν την ανάγκη επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Δεύτερος στόχος:
Η αδιάλειπτη ανάσχεση του τουρκικού νεο- οθωμανισμού και στα βόρεια σύνορά μας, αν όχι τερματίζοντας, τουλάχιστον αμβλύνοντας την επιρροή που επιχειρεί, εδώ και χρόνια, να ασκήσει η Άγκυρα στο βόρειο υπογάστριο της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα, ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών», που θα πραγματοποιηθεί στην Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή υψηλών αντιπροσωπειών από όλες τις χώρες της περιοχής, και χαρακτηριστικό θέμα: «Διαμορφώνοντας το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας».
Η παρουσία αυτή του Έλληνα ΥΠΕΞ έρχεται σε συνέχεια της περιοδείας σε Τίρανα, Σκόπια, Σεράγεβο, Βελιγράδι, Ποντγκόριτσα και Πρίστινα, η οποία βεβαίως, ήρθε να προστεθεί στις προηγούμενες επισκέψεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε όλες τις πρωτεύουσες των Βαλκανίων.
«Δύο ξένοι στην ίδια πόλη»
Ενδεικτικό της κινητικότητας και των διπλωματικών, οικονομικών και ενεργειακών ανταγωνισμών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, είναι και το γεγονός ότι στην Αχρίδα, για το ίδιο Φόρουμ, θα παραβρίσκεται και ο Μ. Τσαβούσογλου.
Με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν πως «δεν έχει κλειστεί καμία συνάντηση» των δύο ανδρών, χωρίς αυτό να αποκλείει βεβαίως, ένα τετ α τετ «στα όρθια».
Με πιθανότερο, βάσει του … πολικού κλίματος που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις, έναν απλό…κοινωνικό χαιρετισμό, όπως εξάλλου, συμβαίνει σε ανάλογες περιστάσεις, μετά την συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, κυρίως όμως μετά τις δημόσιες, προσωπικές επιθέσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας κατά του Έλληνα ομολόγου του, με χαρακτηρισμούς («γελοίος», «παράλογος», «Μητσοτάκης και Δένδιας είναι καλοί στο κλάμα»), οι οποίοι δεν αρμόζουν, όχι μόνο στην…φιλική τους σχέση, αλλά ούτε στο διπλωματικό πρωτόκολλο.
Ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα, τονίζουν ότι σε περίπτωση κατά την οποία, τελικώς, πραγματοποιηθεί μια έστω και σύντομη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας, στο ίδιο πνεύμα με τα όσα μετέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ομολόγους του στη Διαβαλκανική Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, προτίθεται να «επιστρέψει» στο κλίμα … της συνέντευξης στην Άγκυρα, διαμηνύοντας στον συνομιλητή του ένα «ως εδώ, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».
Καθιστώντας, παράλληλα υπεύθυνη την Τουρκία και για οποιοδήποτε ατύχημα επισυμβεί στο Αιγαίο ή άλλου.
Η …τυπικότητα ενός ενδεχόμενου τετ α τετ Δένδια- Τσαβούσογλου ενισχύεται και από το non paper που μοίρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ (μιμούμενο ουσιαστικά την πρόσφατη «ντρίπλα» της Βασιλίσσης Σοφίας με τους 16 χάρτες), σε πρέσβεις στην Άγκυρα, με το σύνολο των αιτιάσεων της εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, διατυπωμένο σε 16 σημεία.
Αλλά, και από το γεγονός ότι μόλις χθες, η φιλοκυβερνητική Milliyet, σε ένα εκτός τόπου και χρόνου «άρθρο γνώμης», επιτέθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας, επικαλούμενη …τον ξυλοδαρμό Δένδια από τον… Κασιδιάρη στη Βουλή, ισχυριζόμενη παράλληλα, πως ο Κερκυραίος πολιτικός «για να γίνει Πρωθυπουργός, ρισκάρει τον πόλεμο με την Τουρκία».
Ο κ. Δένδιας, μαζί με τις πληροφορίες για επικείμενη επόμενη κίνηση των Τούρκων, είτε με επιστολή στον ΟΗΕ ή διακοίνωση για τις αξιώσεις στο Αιγαίο,είτε για σεισμικές έρευνες ή και γεωτρήσεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πιθανότατα εντός του τουρκολιβυκού «Μνημονίου»
θα έχει στη φαρέτρα του και τις τοποθετήσεις του Βερολίνου. Όπως αυτές αποτυπώθηκαν και από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και κυβερνητικού εταίρου Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος, τηρώντας κάθε άλλο παρά ίσες αποστάσεις, διεμήνυσε: “Κανείς δεν επιτρέπεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, χωρίς να υπάρχει σκληρή αντίδραση από την κυβέρνηση της Γερμανίας”.
Την ώρα που και ο και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, με επίσης ασυνήθιστο λεξιλόγιο, αναφέρθηκε στην «επιθετική ρητορική» της Τουρκίας και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που «δίνουν αφορμή για ανησυχία».
«Όπλο» για τον κ. Δένδια αναμένεται να αποτελέσουν και οι διαβεβαιώσεις, που φαίνεται να έχει στα χέρια της η ελληνική διπλωματία, προερχόμενες από αξιόπιστους διαύλους, σύμφωνα με τις οποίες, ο Ερντογάν δέχεται ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να κατεβάσει τους τόνους, και από την Ουάσιγκτον.
Με τον Μπάιντεν, ο οποίος αρνείται να τον συναντήσει, να του έχει περάσει ένα σαφές μήνυμα: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή άλλη κρίση εντός του ΝΑΤΟ».
«Δεν πέφτουμε στην παγίδα της …τουρκοποίησης των επαφών μας. Γινόμαστε ενεργειακός κόμβος»
Την ίδια ώρα, η Αθήνα, αν και καθιστά σαφές ότι θα θέσει εκ νέου στους συνομιλητές της την τουρκική επιθετικότητα και απειλή, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να πέσει στην «παγίδα» της μονομέρειας, εμφανίζοντας την εξωτερική πολιτική ως …τουρκοκεντρική. Πολλώ μάλλον όταν τα ευρύτερα βαλκανικά διακυβεύματα είναι, αν όχι εξίσου σημαντικά με την αντιμετώπιση του εξ ανατολών κινδύνου, σίγουρα καίρια για την προσπάθεια να ξαναγίνει η Ελλάδα «γέφυρα» των Βαλκανίων με την υπόλοιπη Ευρώπη και οι ελληνικές επιχειρήσεις να ξανακερδίσουν σημαντικά μερίδια από την «πίτα», τόσο των εν εξελίξει projects, όσο και κυρίως, αυτών που βρίσκονται στα «σκαριά» ή πρόκειται να εκκινήσουν αμέσως μετά την διαφαινόμενη ένταξη χωρών της περιοχής στην Ε.Ε..
Με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, να πιέζουν την Αθήνα να προωθήσει περαιτέρω την ενεργειακή συνεργασία με τα Βαλκάνια, με πρώτο ζητούμενο για την Κομισιόν την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου IGB, Ελλάδας – Βουλγαρίας, που, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στον Ιούλιο.
Ο αγωγός θα έχει κρίσιμες δευτερογενείς διασυνδέσεις κυρίως με το σχέδιο του αγωγού Ελλάδας – Σκοπίων- Κοσόβου.
Υπό εξέταση για την Επιτροπή είναι και τα έργα που έχει υποβάλλει η Ελλάδα για χρηματοδότηση μέσω του REPowerEU. Με 14 έργα κόστους 8 δισεκατομμύριων ευρώ, μεταξύ αυτών η Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας, η αναβάθμιση δυναμικότητας των αγωγών IGB και TAP, το δεύτερο FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας-Βουλγαρίας.
Η προδιαγραφόμενη αλλαγή σελίδας στην πολιτική της Ε.Ε. στα Βαλκάνια αποτυπώνεται και στην πραγματοποίηση, στις 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, διάσκεψης με τους 6 ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και τα 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των διαδρόμων, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τη Ρωσία.
Ουδείς βεβαίως, μπορεί να παραγνωρίσει και τον ρόλο της Ουάσιγκτον στις εξελίξεις. Και σε αυτό το επίπεδο, η Ελλάδα έχει σύμμαχο και τις ΗΠΑ, οι οποίες, για τους δικούς τους λόγους, επίσης έχουν βάλει τα Βαλκάνια στην ημερήσια διάταξη του «Η Αμερική επιστρέφει» , του κεντρικού συνθήματος δηλαδή του Τζ. Μπάιντεν.
Προς επίρρωσιν, πέρα από τις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων την τελευταία τριετία, έρχονται οι δηλώσεις του νέου Πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζ. Τσούνη, ο οποίος τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή και να πουλάει ενέργεια σε Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη».
Διαβάστε επίσης:
Εμανουέλ Μακρόν: Στηρίζει το αίτημα της Μολδαβίας να ενταχθεί στην ΕΕ
Την Τζούλι Φίσερ προτείνουν οι ΗΠΑ για νέα πρέσβη στην Κύπρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση