ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρόπους ώστε να αντισταθμίσει την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναζητεί η κυβέρνηση.
Ήδη μελετώνται σχέδια για μισθολογικές αυξήσεις μέσα στον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποφασισμένη και δρομολογημένη πλέον αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% στις αρχές του 2022 εξετάζεται να επεκταθεί στο διάστημα που ακολουθεί.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητείται ένα χρονοδιάγραμμα ώστε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να ανακοινωθούν περαιτέρω αυξήσεις. Ωστόσο, συμπληρώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει προτού υπάρξουν στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2021 και πριν διαμορφωθούν βάσιμες και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η διαδικασία θα περάσει μέσα από διαβουλεύσεις, μελέτες και εκθέσεις πολλών φορέων (ΣΕΒ, ΚΕΠΕ, Τράπεζα της Ελλάδας κ.ά). Όπως, όμως υπογραμμίζεται, «είναι αναγκαίο να δοθεί το σωστό μήνυμα και οι πολίτες να κατανοήσουν ότι θα λάβουν το κοινωνικό αναπτυξιακό μέρισμα που τους αναλογεί».
Υπάρχει ωστόσο το πρόβλημα της πολιτικής διαχείρισης των εξαγγελιών, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «από τη μια πλευρά δε μπορούμε να αποκρύπτουμε ότι μελετάμε τέτοιες κινήσεις, από την άλλη όμως δεν μπορούμε να καλλιεργούμε πληθωριστικές προσδοκίες».
Σενάρια για +12%
Την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ επιβεβαιώνονται οι προθέσεις, διατυπώνονται και επιφυλάξεις ως προς την επίπτωση μιας γενναίας μισθολογικής αύξησης στην αγορά εργασίας. Εκφράζεται, για παράδειγμα, προβληματισμός μήπως μια τέτοια αύξηση οδηγήσει σε μείωση των ρυθμών δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, όπως και κατά πόσο οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων αποφάσεων.
Πάντως, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επανέρχονται στο θέμα και αφήνουν να εννοηθεί ότι σε συνέχεια της ήδη αποφασισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 2% στις αρχές του έτους, θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου, οι οποίες μπορεί να φτάσουν στα επίπεδα του 10-12%.
Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστες πηγές, «αν ο εκλογικός ορίζοντας παραμείνει στο 2023, όπως διαβεβαιώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πιθανότερο είναι ότι έως τότε θα έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δύο μισθολογικές αυξήσεις».
Κάποιοι συνδέουν το θέμα και με την συζήτηση περί εκλογών, εκτιμώντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα είναι ένα ισχυρό προεκλογικό όπλο, ειδικά στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι ανοίγει ένα παράθυρο για προσφυγή στις κάλπες προς το τέλος της άνοιξης, ή το φθινόπωρο του 2022.
Το θέμα εν προκειμένω είναι σε ποιον βαθμό οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις θα υιοθετηθούν από την αγορά και τις επιχειρήσεις, καθώς και αν το πλαίσιο των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση την ευχέρεια για τέτοιου είδους κινήσεις.
Πιθανολογείται πάντως ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες και προτού φθάσουν σε τελικό στάδιο οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, δεδομένου ότι ανάλογες ενέργειες έχουν ήδη γίνει από τις κυβερνήσεις σε Γερμανία, Ισπανία κ.ά.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνική Οικονομία: Πρωτοφανής δυναμική για επενδυτική έκρηξη
Πρότζεκτ ΠΥΡΚΑΛ: Μπορεί να αλλάξει το real estate στο κέντρο – Σχέδιο για κοινωνική κατοικία
Φώφη Γεννηματά: Πάλεψε χρόνια σιωπηλά, μοναχικά και με αξιοπρέπεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Τραμπ: Ειδικός ανάγνωσης χειλιών αποκαλύπτει τι είπαν με την Μελάνια ενώ χόρευαν μετά την ορκωμοσία
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της