ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τη διστακτικότητα της κυβέρνησης και το κλωθογύρισμα της όποιας απόφασης για τη διαχείριση της πανδημίας στο αμέσως προσεχές διάστημα, καταλαβαίνει κανείς ότι η κατάσταση περιπλέκεται και ότι πιθανώς θα περιπλακεί κι άλλο.
Kυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιδημιολόγοι αλληλοαναιρούνται δημοσίως, ενώ είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι σε λίγες ημέρες θα χορεύουμε στους ρυθμούς της μετάλλαξης «Ο».
«Να πάρουμε μέτρα;», «να τα πάρουμε τώρα;», «και αν τα πάρουμε τώρα, πώς δεν θα περιορίσουμε τους εμβολιασμένους;», «μήπως εκνευρίσουμε τους ανεμβολίαστους;», «αν δεν τα πάρουμε, τι θα γίνει αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι αργότερα;», και πάει λέγοντας και φτάνει μέχρι και στο «γενικό lockdown».
Χαρακτηριστικά είναι αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Την Κυριακή το απόγευμα πήγε στο Μαξίμου ο Σωτήρης Τσιόδρας και συμμετείχε σε μία σύσκεψη «υπό τη σκιά» της επίμαχης μελέτης του Καθηγητή και του συναδέλφου του Λύτρα. Οι «πηγές» του Μεγάρου Μαξίμου, διέρρευσαν προς τα μέσα ενημέρωσης, ότι προκειμένου να ελεγχθεί κάπως -γιατί απόλυτα αποκλείεται- η διασπορά της πανδημίας στον πληθυσμό, εξετάζεται σοβαρά η υποχρεωτική εφαρμογή του rapid test για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να κάνουν ρεβεγιόν.
Μια ημέρα μετά έρχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πιστοποιεί ότι πράγματι η κυβέρνηση θα λάβει το συγκεκριμένο μέτρο διότι το θεωρεί απαραίτητο κ.λπ. κ.λπ. Προσθέτει δε ότι το κόστος της αγοράς θα βαρύνει τους πολίτες.
Αρχίζουν οι φωνές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – τα οποία παρακολουθεί συνεχώς και υπερυπολογίζει το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου – γίνεται μία επίθεση από τις συνηθισμένες των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και…πέφτει πανικός!
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, γίνεται μία τελική σύσκεψη πριν από το υπουργικό της Τρίτης και ο πρωθυπουργός παίρνει την απόφαση να μην υιοθετήσει την εισήγηση των συνεργατών του για rapid test από τους εμβολιασμένους και μάλιστα επί πληρωμή για τρεις λόγους :
– Γιατί μια τέτοια απόφαση θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όλη την πολιτική που έχει ασκήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
– Γιατί το σύστημα δεν θα μπορούσε να προετοιμαστεί έγκαιρα και θα γινόταν το αδιαχώρητο στα φαρμακεία
– Και γιατί θα προκαλούσε νέα σύγχυση στους καταστηματάρχες και γενικότερα τις επιχειρήσεις της εστίασης και της νυκτερινής διασκέδασης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε την Τρίτη σαφώς να εννοηθεί ότι στο κυβερνητικό τραπέζι υπάρχει plan B, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων μερική επιστροφή στην τηλεργασία, τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ και κα, το οποίο και θα ενεργοποιηθεί από τη νέα χρονιά, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Το ερώτημα, ωστόσο, το οποίο διατυπώνουν συνεχώς τις ώρες που ακολούθησαν, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, είναι μήπως πρόκειται για μέτρα «κατόπιν εορτών», καθώς σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, όπου η Ελλάδα εφάρμοσε πρώτη από όλες τις χώρες γενικευμένο lockdown, σήμερα, η χώρα μας εμφανίζεται διστακτική στη λήψη αυστηρών μέτρων, την ώρα που η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προχωρούν σε σκληρά μέτρα.
Μετά βγαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και μιλάει για καθολικό lockdown στις 3 Ιανουαρίου, ενώ αρκετοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ότι αν περιμένουμε το πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου για να πάρουμε μέτρα, μπορεί να είναι πολύ αργά, με δεδομένη την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Ο». Ορισμένοι, εξ αυτών, δε, προειδοποιούν ότι η όποια αργοπορία, μπορεί να αποδειχθεί πολύ οδυνηρή.
Κι ενώ μέχρι τώρα, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν είναι στα σχέδιά της ένα γενικευμένο lockdown, και ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η πρόθεση της πολιτείας είναι να μην υπάρξει αναστολή λειτουργίας των σχολείων σε αυτή τη συγκυρία, «πηγές» της κυβέρνησης ενημερώνουν ότι σε κάποια τουλάχιστον από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται και σενάρια που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων όπως επίσης και την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, είτε με ηλικιακά είτε με ιατρικά κριτήρια!
Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση, παρ’ ότι έχει πάρει τόσο πολιτικό κόστος μέχρι τώρα, αρνείται να προχωρήσει στο αυτονόητο: στον πραγματικό, υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων όσων εργάζονται στο δημόσιο, όλων όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όλων εκείνων που εργάζονται, με οποιαδήποτε ιδιότητα στην εστίαση, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στις δημόσιες συγκοινωνίες, στις εκπαιδευτικές μονάδες.
Με ημίμετρα και μ’ έναν στους 3 πολίτες ανεμβολίαστο και εν δυνάμει κινούμενη βόμβα διασποράς του κορονοϊού, αποφάσεις όπως αυτή για τα self tests δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να δημιουργούν ανακατωσούρα δίχως αποτέλεσμα…