• Διεθνής πολιτική

    Μεγάλες απώλειες δείχνουν τα futures στις Ευρωπαϊκές αγορές

    • NewsRoom
    ΑΕΠ


    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να ανοίξουν με υψηλές απώλειες –στην χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων μηνών- κυρίως εξαιτίας μιας φυγής παγκοσμίως από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, και μια απότομη ανατίμηση των νομισμάτων της περιοχής έναντι του δολαρίου.

    Τα futures κάνουν λόγο για πτώση 442 μονάδων για τον γερμανικό DAX και 745 μονάδων για τον ιταλικό FTSE MIB. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο αναμένεται να ξεκινήσει με πτώση 244 μονάδων, περίπου όση ήταν και η πτώση μετά από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    “Βιώνουμε μια παρόμοια νύχτα με αυτή του Brexit”, αναφέρουν αναλυτές. “Αυτή η νίκη του Trump που δεν είχαμε υπολογίσει, έχει τις επιπτώσεις της στις παγκόσμιες αγορές”.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμενόταν ευρέως να τα πάνε χειρότερα από τις άλλες σε μια απροσδόκητη εξέλιξη των αμερικανικών εκλογών, εξαιτίας της ευαισθησίας τους στο παγκόσμιο αίσθημα του κινδύνου και των δεσμών στο παγκόσμιο οικονομικό κύκλο.

    “Είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος προτού έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για τις προθέσεις πολιτικής του Donald Trump”, αναφέρει ο Rob Carnell της ING.

    “Ο επιθετικός προστατευτισμός είναι πιθανώς η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια ανάπτυξη και τις αγορές, και η πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για ισχυρότερη ανάπτυξη”.

    Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να βυθίζονται στις ασιατικές συναλλαγές νωρίς σήμερα, καθώς η εκλογή Trump προκαλεί νευρικότητα στις μετοχές και τα εμπορεύματα παγκοσμίως. Το nymex στη Νέα Υόρκη παράδοσης Δεκεμβρίου, διαπραγματεύεται στα 43,80 δολάρια το βαρέλι υποχωρώντας 2,8%, ενώ το brent στο Λονδίνο σημειώνει πτώση στα 44,59 δολάρια το βαρέλι.

    Πολλοί αναλυτές δηλώνουν ότι μια νίκη του Trump θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευρύ sell-off στα παράγωγα στον κλάδο της ενέργειας, έχοντας μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ