Με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία που θα ακολουθήσει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οπότε λήγει η παράνομη τουρκική Navtex, το Oruc Reis βρίσκεται η Αθήνα. Ωστόσο, κανείς δεν διακινδυνεύει να κάνει προβλέψεις για το τι θα ακολουθήσει, αν πρώτα δεν υπάρξει βεβαιότητα ότι το τουρκικό πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, εάν αρθεί το καθεστώς απειλών που έχει επιβάλει η Άγκυρα και εάν σταματήσουν οι προκλήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στην ευρύτερη περιοχή.

Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι συζητά για την μία και μοναδική διαφορά που έχει με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Αυτή την στιγμή, πάντως, η προσοχή είναι στραμμένη στις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, ενόψει της λήξης της Navtex.

Αναλυτές εκτιμούν πως εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και απομακρύνει από την περιοχή του Καστελλορίζου το Oruc Reis και τον στόλο της, θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Στο πλαίσιο επανεκκίνησης τους διαλόγου πιθανή θεωρείται να υπάρξει μία επαφή της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένης Σουρανή και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ενδεχομένως στις 28 Αυγούστου, όπως προέβλεπε το αρχικό γερμανικό χρονοδιάγραμμα.

Είναι επίσης πιθανόν μια επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου να πραγματοποιηθεί με τη μορφή των διερευνητικών επαφών υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο επόμενος γύρος διευρευνητικών συνομιλιών θα είναι ο 61ος.  Από το 2002, όταν ξεκίνησαν, έχουν γίνει 60 τέτοιες συναντήσεις, οι οποίες διακόπηκαν το 2016.

Μετά την τελευταία μεσολάβηση της Γερμανίας και το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον Ερντογάν στα τέλη Ιουλίου, όλα έδειχναν ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι έτοιμες για να ενεργοποιήσουν τον 61ο γύρο.

Τελικά η Άγκυρα μετά την υπογραφή της μερικής συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, η Άγκυρα έκανε στροφή και επέλεξε ξανά την προκλητικότητα εκδίδοντας την παράνομη Navtex που έβαλε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ένα από τα «αγκάθια» που μπορεί εκ νέου να τορπιλίσουν τη διαδικασία είναι η ψήφιση εντός της εβδομάδας από την Βουλή των συμφωνιών για την ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρει η Άγκυρα νέο «πάτημα» και να μην επιστρέψει στο τραπέζι.

Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την έκδοση νέας Navtex μέσα στις ώρες που απομένουν.