Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας σοβαρό ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα είναι πως η Άγκυρα είχε από τον Οκτώβριο την ευκαιρία να αγκαλιάσει μια θετική ατζέντα, σταματώντας την παραβατική συμπεριφορά, όπως τόνισε χθες στην συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, προτίμησε τις προκλήσεις μέχρι το παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής, με αποτέλεσμα να είναι τώρα αντιμέτωπη με συνέπειες.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε την θετική ατζέντα» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό είναι σαφές. Αναγνωρίζεται πια από όλους. Ο βαθμός τώρα των μέτρων ή των αποφάσεων που θα πάρει το Συμβούλιο δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να προεξοφλήσω αυτή τη στιγμή. […] Πιστεύω όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -είμαι σίγουρος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση- δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός πως η ελληνική διπλωματία πέτυχε για πρώτη φορά να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές διαφορές, «με την έννοια του ότι το πρόβλημα πια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά ουσιαστικά την Ευρώπη. Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν».

Σε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό εάν το βέτο είναι στο τραπέζι, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε: «Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά εν προκειμένω το βέτο θα το έβαζε άλλος όχι η Ελλάδα, διότι σας διαβεβαιώνω ότι αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις.  Δεν είμαστε μόνοι μας. Ξέρετε, το veto είναι μια έννοια που παραπέμπει σε μια χώρα η οποία είναι μόνη της. Άρα δεν πρέπει να αναφέρεται στην Ελλάδα γιατί η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς συμμάχους αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας μόλις λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι ένδειξη αρκετή για να καθήσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου. «Θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, χωρίς να την προσδιορίζει χρονικά.

«Αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το Oruc Reis. Δεν το έκανε και το απέσυρε 10 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι μια κίνηση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί από πολλούς- και έτσι ερμηνεύεται- ως προσχηματική» σημείωσε.

Η Σύνοδος και οι χώρες – κλειδί

Αυτή την ώρα η επικρατέστερη πρόβλεψη για την έκβαση της Συνόδου είναι να δοθεί εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής, Ζόζεπ Μπορέλ, να καταρτίσει λεπτομερή λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα υπάρχει ένα σύντομο χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο η λίστα με οικονομικές και άλλες κυρώσεις θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί, πιθανόν έως τα μέσα Ιανουαρίου. Χθες, για πρώτη φορά ο κ. Μπορέλ εμφανίστηκε αυστηρός με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «σε ορισμένες πτυχές η κατάσταση έχει χειροτερεύσει, οι ερευνητικές και σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή συνεχίζουν, και η αξιολόγηση των υπουργών για την κατάσταση δεν είναι θετική».

Ποιες χώρες είναι στο πλευρό της Αθήνας για κυρώσεις στην Τουρκία

Ισχυρότερος σύμμαχος της Αθήνας παραμένει η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να τάσσεται αναφανδόν υπέρ ενός αυστηρού μηνύματος προς την Άγκυρα, μέσω των κυρώσεων. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι έχει έρθει η ώρα των πράξεων από την πλευρά της Ευρώπης, καθώς η Τουρκία παραμένει αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία, Ολλανδία, ενώ υπέρ των κυρώσεων συντάχθηκαν και οι Βαλτικές Χώρες.

Αν και το Βερολίνο έχει κλιμακώσει την ρητορική του απέναντι στην Άγκυρα, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα δώσει το πράσινο φως για κυρώσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν την τουρκική οικονομία. Μάλλον μοιάζει με μια ισορροπία ώστε να δοθεί ακόμα περισσότερος χρόνος στην Τουρκία, χωρίς να εκτεθεί το κύρος της Ένωσης και της γερμανικής προεδρίας.

Εκτίμηση των αναλυτών παραμένει ότι οι ηγέτες θα επιλέξουν την ισορροπία, τουλάχιστον μέχρι την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.

Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τότε στον Λευκό Οίκο φαίνεται ότι λειτουργεί καθησυχαστικά για τον Ερντογάν, που δεν αποκλείεται να αλλάξει στάση από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη:

K. Μητσοτάκης: Χριστούγεννα με έως 9 άτομα, εμβολιασμός στις αρχές του νέου έτους – Τι είπε για την οικονομία και την περίπτωση διαγραφής χρεών

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν σαφείς αποφάσεις για την Τουρκία

Μπορέλ: Η κατάσταση με την Τουρκία χειροτέρεψε, όλοι πιστεύουν πως δεν είδαμε αλλαγή κατεύθυνσης