ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, αφού ο Ερντογάν επιμένει στην «αγαπημένη» του συνήθεια, να δοκιμάζει την υπομονή και τα νεύρα της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συντονισμό και με την κυπριακή πλευρά, θα θέσει σήμερα το ζήτημα του πλου του Oruc Reis, στην σκιά μάλιστα του θρίλερ που έζησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και όλη η ελληνική αποστολή στον αέρα, επιστρέφοντας το βράδυ της Τετάρτης από το Ιράκ.
Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους Ευρωπαίους να δείξουν συνέπεια όσον αφορά στην απόφαση για την επιβολή κυρώσεων: «Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες» ανέφερε.
Το κλίμα είναι βαρύ για την Τουρκία στην ΕΕ κι αυτό φάνηκε από τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έδωσαν στην Άγκυρα τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.
Το Βερολίνο πρέπει να είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένο, αφού ο Ερντογάν έχει «αδειάσει» δύο φορές την διπλωματική μεσολάβηση του Χάικο Μάας, στις αρχές Αυγούστου και τώρα. Ειδικά τώρα, το Βερολίνο βιάστηκε να προαναγγείλει την επανέναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και τις δύο φορές, όμως, η διπλωματική διαμεσολάβηση έχει πέσει στο κενό, αφού η Τουρκία έχει τορπιλίσει τις διαδικασίες.
Χθες οι Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Χάικο Μάας κατηγόρησαν την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
Ο Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη». Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.
«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες, οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν» δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».
Η γαλλογερμανική κίνηση, πάντως, σε μια δεύτερη ανάγνωση, «αγοράζει» χρόνο στην Τουρκία, μέχρι να εκπνεύσει και ο χρόνος της τελευταίας παράνομης navtex.
Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα να ανακοινώσει πως αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που αποτελεί casus beli για την Τουρκία στο Αιγαίο.
«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ‘ακρογωνιαίο λίθο’ του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» αναφέρει η πρεσβεία και επισημαίνει: «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».
Εξάλλου, σήμερα ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Zohrab Mnatsakanyan.
Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Ανατολική Μεσόγειο, στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας.
Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinyan και τον Πρόεδρο της χώρας, Armen Sarkissian.