ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά την ανακάλυψη του εμβολίου, ο κρατικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς συντάσσεται με βάση το ρεαλιστικότερο ή χειρότερο σενάριο.
Ακόμα κι αν κυκλοφορήσει το εμβόλιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό οι πολίτες θα το κάνουν ή αν θα περιμένουν να επέλθει η φυσική ανοσία και να χαθεί ο ιός… Εξέλιξη που αν συμβεί τινάζει στον αέρα τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις για τον τουρισμό της επόμενης χρονιάς από τον Μάρτιο κι έπειτα δηλαδή.
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι αποκαλυπτικά στις δηλώσεις τους. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν μασούν πλέον τα λόγια τους μετά το νέο lockdown. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 23 Νοεμβρίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός, θα συνταχθεί με βάση το ακραίο σενάριο που προβλέπεται ήδη από το προσχέδιο. Αν η ύφεση από την κυβέρνηση υπολογιζόταν σε 8,2% φέτος, πλέον εκτιμάται ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες φωνές στην οδό Νίκης και στο Γενικό Λογιστήριο, ότι αυτή θα ξεπεράσει το 10%. Δηλαδή, χειρότερη εκτίμηση και από την ύφεση άνω του 9% που δίνει για φέτος η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις.
Σύμφωνα με στοιχεία είναι χαρακτηριστικό, ότι η απώλεια για την οικονομία μόνο από την καραντίνα στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ την ημέρα.
Η Αθήνα και γενικώς ο νομός Αττικής συνεισφέρουν στο ετήσιο ΑΕΠ πάνω από 47%. Δηλαδή, περίπου 90 δισ. ευρώ ή περίπου 7,7 δισ. ευρώ τον μήνα. Κάθε ημέρα που η Αθήνα θα μένει κλειστή το ΑΕΠ θα χάνει 233 εκατ. ευρώ, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, εφιστώντας την προσοχή για το πόσο κρίσιμη είναι η περίσταση να τηρηθούν τα μέτρα…
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει την επιθυμία να διασωθεί ότι διασώζεται για την αγορά και την οικονομία από το δεύτερο 10ήμερο του Δεκεμβρίου που συμπίπτει και με τις καλύτερες μέρες για το εμπόριο λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ο κίνδυνος αυτός θα περάσει και στο ίδιο το κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα.
Ο κίνδυνος αυτός προβλέπεται ρητά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να εθελοτυφλούν για λόγους αντιπολίτευσης και κριτικής προς την κυβέρνηση. Στο προσχέδιο λοιπόν, τονίζεται ρητά (σελ. 23) ότι «σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τους εναπομένοντες μήνες του 2020 θα προκαλέσει επιδείνωση του μακροοικονομικού και δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2020 και (λιγότερο) το 2021».
Ως προς το πρωτογενές έλλειμμα και την πρόβλεψη γύρω από αυτό, «σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 10.643 εκατ. ευρώ ή 6,23% του ΑΕΠ. Σε όρους ESA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 9.723 εκατ. ευρώ ή 5,7% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι προσεγγίζουμε στο τέλος του έτους οι εκτιμήσεις αυτές εξακολουθούν να εμπεριέχουν στοιχείο αβεβαιότητος ως συνέπεια της αντίστοιχης αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας».
Ανάπτυξη
Το να εγγραφεί στον προϋπολογισμό ως ποσοστό ύφεσης το χειρότερο σενάριο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, παραδέχθηκε άλλωστε με δηλώσεις του χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης, παραπέμποντας βεβαίως στο προσχέδιο του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου λοιπόν, με βάση την πρόσφατη εμπειρία των μηνών Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020, μία παράταση του επιδημιολογικού φαινομένου μέτριας έντασης (όπως παρατηρείται κατά τους τρέχοντες μήνες), κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με δυσμενέστερες επιπτώσεις στο τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (από το 7,5% στο 4,5%) και επιδείνωση του πρωτογενούς αποτελέσματος, λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχες δημοσιονομικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (από το -1% όπως προβλέπεται κατωτέρω), στο -3%.
Επίσης σοβαρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τους εναπομείναντες μήνες του 2020 θα προκαλέσει επιδείνωση του μακροοικονομικού και δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2020 και (λιγότερο) το 2021.
Διαβάστε ακόμα:
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση