Ώρα μηδέν απόψε για την Συμφωνία των Πρεσπών που δίχασε την ελληνική κοινωνία και άσκησε αφόρητες πιέσεις στα πολιτικά κόμματα. Οι βουλευτές καλούνται απόψε να πουν το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» στην συμφωνία που υπογράφτηκε τον περασμένο Ιούνιο στις Πρέσπες, με την αντιπολίτευση να προβάλλει σειρά επιχειρημάτων, με τα οποία καταγγέλλει υποχωρητική στάση από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Παρ’ όλα αυτά και εκτός εξαιρετικού απροόπτου, στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει αργά απόψε, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συζήτησης, η Συμφωνία αναμένεται να γίνει δεκτή από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ποιοι ψηφίζουν «ναι»

Με βάση τους υπολογισμούς η συμφωνία αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερες από 151 θετικές ψήφους. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, καθώς και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Από το Ποτάμι αναμένεται η θετική ψήφος του Σταύρου Θεοδωράκη και ενδεχομένως οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

Με αυτή την αριθμητική η ΝΔ έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «ζύγισε» τα υπέρ και κατά μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και εν τέλει εκτίμησε ότι δεν παρίσταται ανάγκη για να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικής πρότασης.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις σχετικές εισηγήσεις, καθώς ήταν φανερό ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία και το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής ήταν προεξοφλημένο, ιδίως αν το ΚΚΕ αποφάσιζε να απέχει. Αλλωστε, μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να δώσει άλλοθι στον πρωθυπουργό, τον οποίο έχει κατηγορήσει ότι στηρίζεται σε κυβέρνηση και πλειοψηφία «κουρελού», αλλά ούτε και στον Πάνο Καμμένο, για να «ξεπλύνει» τη στήριξη που έχει δώσει ως τώρα στον κ. Τσίπρα. Ούτε όμως και στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος αποφάσισε να στηρίξει τον πρωθυπουργό ψηφίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών.

Επιπλέον λόγος το γεγονός ότι η ΝΔ δεν θέλει να «κάψει» το αντιπολιτευτικό χαρτί της ψήφου δυσπιστίας ενόψει των νομοθετημάτων που έπονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός των παραπάνω, με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση της γραπτής δήλωσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ταχθεί ξεκάθαρα κατά της Συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτη δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Μακάρι να είχαμε μία «Συμφωνία των Πρεσπών» και για τα Δωδεκάνησα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί σήμερα λόγω συγκεντρώσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής για τις Πρέσπες! Ποιό το σκεπτικό του Μητσοτάκη