Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Το Μαξίμου σε «αναμμένα κάρβουνα»: Θα βγάλει ή όχι τη χώρα στις αγορές;

Τσίπρας

Αλέξης Τσίπρας. Πρωθυπουργός

Πότε θα βγει η Ελλάδα δοκιμαστικά στις αγορές; Το ερώτημα ταλαιπωρεί το Μέγαρο Μαξίμου που θεωρεί ότι ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -οι μέχρι τώρα δηλώσεις του είναι αποθαρρυντικές- τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται πως διίστανται οι απόψεις αναφορικά με τον χρόνο εξόδου. Η μία σχολή που αναπτύσσεται πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιχειρήσει την επιστροφή της όταν συναινέσει ο ΟΔΔΗΧ αξιολογώντας το οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον. Και ασφαλώς όταν ανάψει το πράσινο φως και ο γαλλικός οίκος Rothschild με τον οποίο η κυβέρνηση έχει συνάψει σύμβαση για να εκτελεί χρέη συμβούλου σε θέματα οικονομίας και επενδύσεων.

Η δεύτερη σχολή που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βιαστεί αλλά να περιμένουν να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα τής επιτρέψουν να βγει με τους καλύτερους όρους στις αγορές χρήματος. Άποψη που επικρότησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Καλύτερα με αργά βήματα παρά με βιασύνη και με τον κίνδυνο να υποστούμε ότι υπέστη η κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2014» αναφέρουν αρμόδιες πηγές διαβλέποντας τους κινδύνους που ελλοχεύει μία βιαστική έξοδος. Εκ των πραγμάτων, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνικών ομολόγων, της μείωσης των spreads και των δευτερογενών αγορών.

Όπως και να’ χει όμως στην κυβέρνηση και οι δύο «σχολές» πιστεύουν ότι η πρώτη δοκιμαστική έξοδος θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του 2017. Τα πράγματα βεβαίως θα γίνουν πολύ πιο πολύπλοκα στην περίπτωση που η χώρα αποφασίσει την επιστροφή της στις αγορές χωρίς να έχει ενταχθεί στο QE, αφού τότε δεν θα υπάρχουν οι εγγυήσεις της ΕΚΤ. Το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο βλέπει μία λελογισμένη έξοδο στις αγορές με την έκδοση ενός ομολόγου που δεν θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Όμως το ρίσκο μίας εξόδου χωρίς να έχει μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι πολύ μεγαλύτερο, αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές. Ο χρόνος που απαιτείται είναι ασφαλώς περισσότερος και φυσικά οι όροι του δανεισμού πολύ πιο δυσμενείς σε σχέση με το να έχει πάρει η χώρα το QE.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο για να πιάσει κλίμα μετά το Eurogroup αλλά και για να διερευνήσει τις διαθέσεις ξένων επενδυτικών funds, επέστρεψε στην Αθήνα μερικώς ικανοποιημένος. Στους συνεργάτες του φέρεται να είπε: «Οι επαφές στο Λονδίνο πήγαν καλά. Οι επενδυτές εξέπεμψαν από ελαφρύ σκεπτικισμό έως ενθαρρυντικά μηνύματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ράνια Αικατερινάρη, η αριστερή τραπεζίτισα με τα Gucci παραδέχεται: «Ναι, παίρνω μισθό 270.000 ευρώ»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο «διαφορετικός» Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είπε για το Χάρβαρντ, τους Pink Floyd και τον… Μαρξ!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεχίζουν να σηκώνουν τις καταθέσεις τους τα νοικοκυριά – Πόσο μειώθηκαν τον Μάιο