Με τόσες χιλιάδες κρούσματα δεν υπάρχουν περιθώρια για υποθέσεις. Υπήρχαν για αποφάσεις πριν από τα Χριστούγεννα. Αλλά χάθηκαν. Η διστακτικότητα της κυβέρνησης, που γνώριζε, όπως όλοι, ότι έρχεται ένα τσουνάμι αποδόθηκε μεταξύ των άλλων στην ανησυχία για πιθανές αντιδράσεις από επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

Και κάπως έτσι, εκδηλώθηκε άλλη μία από τις πολλές παραδοξότητες που συναντήσαμε στη διαχείριση της πανδημίας: Η καθυστερημένη λήψη μεταχρονολογημένων μέτρων.

Το περιορισμένο ωράριο στην εστίαση, που είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από τη Δευτέρα, θα εφαρμοσθεί άμεσα, πιθανόν από την Πέμπτη, ενώ εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πακέτου που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και με νέα μέτρα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα είναι ανοικτά καθώς τα νέα δεδομένα φαίνεται να οδηγούν και αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων σε επανεκτίμηση της κατάστασης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχει ενδιαφέρον η σπουδή του υπουργείου Παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι από τις 13/9 έως τις 23/12, κάθε σχολική ημέρα έκλειναν κατά μέσο όρο 2,78 από περίπου 81.000 τμήματα (0,003%), με μέγιστο αριθμό τα 10 τμήματα (0,01%), τιμή που παρατηρήθηκε στις 26/11, ενώ συνολικά, κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000, δηλαδή μόλις το 0,2% των τμημάτων της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά, είναι προφανές ότι συνιστούν έμμεση απάντηση στους λοιμωξιολόγους που ζητούν επανεξέταση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων, ακόμα και ολιγοήμερη παράταση των σχολικών διακοπών, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα.

Το τί θα γίνει τελικά με τα σχολεία και όχι μόνο, είναι άγνωστο, καθώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που στόχος είναι να μην αρρωστήσει όλη η χώρα ταυτοχρόνως, κάτι που θα προκαλέσει αδιανόητη πίεση στο ΕΣΥ και δυσλειτουργίες σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε ένα μήνα από σήμερα θα υπάρχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα της πανδημίας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε τί καταστάσεις θα έχουμε οδηγηθεί.

Η νέα φάση είναι πάντως σαφές ότι ασκεί έντονες πολιτικές πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια περίοδο κατά την οποία η κόπωση των πολιτών και τα συγκεχυμένα μηνύματα κυριαρχούν. Παρά τα όσα θα επιθυμούσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, προεξοφλείται ότι το θέμα θα εξακολουθεί να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιτίθεται πλέον με κάθε ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπονομευτική τους στάση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ανησυχία για διάψευση των σεναρίων

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η έντονη νευρικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσκοπική ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) είναι οι νέες παράμετροι του πολιτικού παιχνιδιού, οι οποίες επιχειρείται να αξιολογηθούν από το επιτελείο του πρωθυπουργού. Το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης και παγίωσης της τάσης, προξενεί μια ανησυχία στο Μαξίμου, για δύο τουλάχιστον λόγους:

  • Ως προς το ποσοστό κεντρογενών ψηφοφόρων, οι οποίοι θα αναζητούσαν μία εναλλακτική, λόγω και της αβελτηρίας της κυβέρνησης σε διάφορα πεδία
  • Ως προς το ενδεχόμενο να καταστεί το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) αξιόπιστος πόλος αντιπολίτευσης και να διεκδικήσει ένα αξιόλογο ποσοστό στις εκλογές.

Ο συνδυασμός των δύο παραμέτρων δημιουργεί μέχρι ενός βαθμού ανησυχία στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς καθιστά παρακινδυνευμένη τη βεβαιότητα για την επαλήθευση του σεναρίου των διπλών εκλογών και της επίτευξης αυτοδυναμίας από τη ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου με Τσιόδρα – Πριν την Πρωτοχρονιά τα μέτρα

Σοκ με 21.657 κρούσματα – 60 θάνατοι και 635 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

Επιστήμονας Οξφόρδης: Η Όμικρον δεν είναι εκείνο που ζήσαμε πριν έναν χρόνο – Δεν θα δούμε γεμάτες ΜΕΘ