ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την “μαύρη” επέτειο, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού.
O πρωθυπουργός, στις 20:30 θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Πρόκειται για μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού.
Με αφορμή την “μαύρη επέτειο, ο Πρωθυπουργός έκανε την εξής ανάρτηση στο διαδίκτυο:
«Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος».
Συναντήθηκα σήμερα με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού @AnnitaDemetriou. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή. pic.twitter.com/SCqLwP16Bi
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) July 16, 2024
Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου
Την ίδια στιγμή, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, μεταφέρει τα δικά του συγκινητικά μηνύματα για τη “μαύρη” επέτειο.
Το υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύει ότι το Κυπριακό παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα και πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί διαιώνιση του σημερινού status quo, με την ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων ούτε τη δημιουργία δύο κρατών.
Ταυτόχρονα, η Αθήνα τονίζει ότι «δεν αποδέχεται ανοίκειες απειλές, διχαστικά ψηφίσματα και τετελεσμένα επί του πεδίου».
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο διαδίκτυο για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο:
«Ήμουν 9 ετών παιδί στην Κρήτη. Ξύπνησα με τη μητέρα μου φοβερά αναστατωμένη. «Πόλεμος! Οι Τούρκοι μπήκαν στην Κύπρο!». Ένταση, σύγχυση και ανησυχία στα τριγύρω σπίτια. Τι θα συμβεί; Τι θα κάνει η Ελλάδα; Και τι σημαίνει αυτό για μας;
Ο πατέρας μου, που ήταν στο παρελθόν αξιωματικός του Στρατού και είχε πολεμήσει στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του ‘40 – ‘41 έλειπε εκείνες τις στιγμές από το σπίτι. Μέχρι να επιστρέψει σε λίγη σχετικά ώρα, το διάστημα αυτό μου φάνηκε τεράστιο: έλειπε το στήριγμά μας. Γύρισε και μας είπε: «Μα φοβάστε; Οι Έλληνες θα νικήσουμε στον πόλεμο!». Ανακουφίστηκα. Έδειξε τόσο σίγουρος, που άρχισα να το πιστεύω.
Παρακολουθώντας τις επόμενες ώρες και μέρες τι συνέβαινε φάνηκε πως, δυστυχώς, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ακριβώς 50 χρόνια πριν, προχώρησε και οι πληγές είναι ακόμα στο σώμα της Μεγαλονήσου και του Ελληνισμού.
Δεν ξεχνώ και εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες! Έχουμε υποχρέωση με ενότητα, σοβαρότητα και εθνική ευθύνη να βρούμε μια δίκαια και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, χώρα-μέλος της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια, είναι μια ιστορική παραφωνία. Μια μεγάλη αδικία. Και ένα μεγάλο «γιατί» και «ως πότε» που το κουβαλάω και εγώ μαζί με σας, εδώ και 50 χρόνια.
Αυτή λοιπόν «η γη της πικραμένης Παναγιάς» πρέπει να βρει το δρόμο της. Τα χρόνια που περνούν χωρίς λύση το επιβάλλουν στη συνείδησή μας ακόμα περισσότερο!»
“50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Δεν ξεχνάμε. Τιμάμε κι ευγνωμονούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπιστηκαν την ελευθερία της Μεγαλονήσου.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η Κύπρος κείται πλησίον.
Αγωνιζόμαστε σε απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.
50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Δεν ξεχνάμε. Τιμάμε και ευγνωμονούμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Μεγαλονήσου.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του… pic.twitter.com/g9W9Y6kfO8
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 20, 2024
Αυτά επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, στην ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο ” Χ “, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επισυνάπτοντας φωτογραφία από το μνημείο Πεσόντων στην Κύπρο -που βρίσκεται στο Πάρκο Ελληνικού Στρατού στο Γουδή- όπου σε ξεχωριστή πλάκα αναγράφονται οι στοίχοι του Γ. Σεφέρη:
“Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί,
ο ουρανός είναι λίγος, θάλασσα δεν υπάρχει,
ό,τι σκοτώνουν τη μέρα τ΄ αδειάζουν με κάρα
πίσω από τη ράχη…
Θα γίνει η Ανάσταση μιάν αυγή. Πώς λάμπουν
την ‘Ανοιξη τα δέντρα θα ροδαμίσει του όρθρου
η μαρμαρυγή. Θα ξαναγίνει το πέλαγος και πάλι
κύμα θα τινάξει την Αφροδίτη.
Είμαστε ο σπόρος που πεθαίνει”.
«50 χρόνια «Δεν ξεχνώ» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο “X” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας αναφέρει:
«50 χρόνια «Δεν ξεχνώ» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.
50 χρόνια καταπάτηση του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μελανή κηλίδα στη διεθνή κοινότητα.
50 χρόνια «Δεν ξεχνώ» την τουρκική εισβολή στην #Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος το νησιού.
50 χρόνια καταπάτηση του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μελανή κηλίδα στη διεθνή κοινότητα.Θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί ο ελληνισμός έχει ιστορικό… pic.twitter.com/Ea9KJV34Oj
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) July 20, 2024
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί ο ελληνισμός έχει ιστορικό βάθος και μεγάλη ψυχή. Γιατί για εμάς τους Έλληνες ισχύει ότι ο γενναίος πεθαίνει μια φορά, ενώ ο δειλός κάθε μέρα. #ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»
Η γραμματέας ΠΕ της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα έκανε την εξής δήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο:
“Η μαύρη επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αναδεικνύει με οδυνηρό τρόπο ότι η πληγή είναι ακόμα ανοικτή και αιμορραγεί. Η οριστική και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι απλά μια πολιτική επιδίωξη. Είναι μια επιτακτική ανάγκη, μια κραυγή για δικαιοσύνη και ειρήνη που πρέπει να ακουστεί και να γίνει πράξη”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, αναφέρεται στην επίσκεψή του στην Κύπρο με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή και κατοχή του νησιού
Στην επίσκεψή του στην Κύπρο με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή και κατοχή του νησιού, αναφέρεται σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, υπογραμμίζοντας: «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ».
Στην ανάρτησή του αναφέρει: «Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 50 χρόνια κατοχής, με την Λευκωσία να παραμένει η μοναδική διαιρεμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Επισκέφθηκα την Κύπρο για να αφουγκραστώ τον πόνο των οικογενειών των Αγνοούμενων, των Εκτοπισμένων, των Εγκλωβισμένων. Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, τον σύντροφο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, τον Υπουργό ‘Αμυνας της Κύπρου, Βασίλειο Πάλμα.
Μοιράστηκα με όλους την αγωνία μου για το Κυπριακό, όπως έπραξαν και οι ίδιοι. Ξεχωριστή θέση στο μυαλό και στην καρδιά μου είχε η επίσκεψή μου στην Παγκύπρια Οργάνωση Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.
Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
50 χρόνια κατοχής, με την Λευκωσία να παραμένει η μοναδική διαιρεμένη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.Επισκέφθηκα την Κύπρο για να αφουγκραστώ τον πόνο των οικογενειών των Αγνοούμενων, των Εκτοπισμένων, των… pic.twitter.com/eMN5Qi21ht
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) July 19, 2024
Πώς μπορεί κανείς να συναισθανθεί τον πόνο των ανθρώπων που επί 50 χρόνια προσπαθούν να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων; Το μόνο που μπορώ να τους υποσχεθώ είναι ότι θα πράξω ό,τι περνάει από το χέρι μου, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώστε να ανακουφιστούν οι ίδιες οι οικογένειες, να δικαιωθούν οι ψυχές των αγνοουμένων.
Και φυσικά, νιώθω υπερήφανος που επισκέφθηκα μαζί με τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη, την ΕΛΔΥΚ και είδα από κοντά τον ζήλο και την αυταπάρνηση με την οποία φυλάσσουν Θερμοπύλες. Δεσμεύομαι στον κυπριακό λαό ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με την ίδια θέρμη μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.
Στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με επανεκκίνηση από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά το 2017. Στόχος μας, μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ»
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη δεύτερη μέρα της παραμονής του στη Κύπρο, παρέστη νωρίτερα το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Το μνημόσυνο έγινε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.
Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε:
«Πενήντα χρόνια από την αποφράδα ημέρα της εισβολής του “Αττίλα”.
Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας.
Δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους και τις χιλιάδες οικογένειες, που δυστυχώς έχασαν τις πατρογονικές τους εστίες.
Δεν δεχόμαστε καμία πρόκληση και καμία αμφισβήτηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Πέρασαν 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή και κατοχή των Τούρκων στην Κύπρο. 50 ολόκληρα χρόνια προσφυγιάς και αγνοουμένων, 50 χρόνια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε.
50 χρόνια μετά, είναι χρέος μας να συνεργαστούμε για να υπάρξει επανέναρξη… pic.twitter.com/JcKNK4jhqk— Nikos Androulakis (@androulakisnick) July 19, 2024
Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία επιλογή διχοτόμησης του νησιού και λύσης δύο κρατών.
Συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για να ζει κάθε πολίτης στο νησί με σεβασμό των δικαιωμάτων του. Με σεβασμό της προοπτικής όλων των γενεών».
Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο» επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ εδώ και 50 χρόνια, από τότε που εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, η οποία οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους, καθώς και στη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% της Κύπρου, επιμένει σταθερά να την καταδικάζει, να αναδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα του Κυπριακού, να εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες ή Λατίνους».
«Η μαύρη επέτειος των 50 χρόνων της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο δίνει τροφή για τη μελέτη εκείνων των ιστορικών γεγονότων, καθώς και για προβληματισμό που πρέπει να αναπτυχθεί στους λαούς γύρω από τον αρνητικό και επικίνδυνο ρόλο που έπαιξαν διαχρονικά και παίζουν έως σήμερα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και οι σχεδιασμοί που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου» προσθέτει.
Επισημαίνει ότι «στα 1974 το Κυπριακό αποτελούσε ήδη ένα κουβάρι πολλών διαπλεκόμενων μεταξύ τους αντιθέσεων, με βαθιές ιστορικές ρίζες. Κομβικό σημείο αναφοράς στην τελευταία φάση όξυνσης των εν λόγω αντιθέσεων υπήρξαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου» και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και η εισβολή του τουρκικού στρατού, που ακολούθησε, υπήρξαν η δραματική κορύφωση και κατάληξη της αλυσίδας των όσων προηγήθηκαν».
Στην ανακοίνωση αναλύονται, εκτενώς, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο ρόλος του βρετανικού ιμπεριαλισμού «στην ωμή παρεμβατικότητα του οποίου προστέθηκε και η αντίστοιχη των ΗΠΑ», καθώς και η αντίθεση Ελλάδας-Κύπρου η οποία «προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες αντιθέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1950».
«Η προσφυγή της κυπριακής κυβέρνησης στη συνδρομή της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργούσε δυνητικά και εξ αντικειμένου μια σφήνα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο μάλιστα έντασης των αντιθέσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αλλεπάλληλων αραβοϊσραηλινών πολεμικών συγκρούσεων.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερό γιατί τα σχέδια που τέθηκαν στο τραπέζι οδηγούσαν αντικειμενικά και αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της Κύπρου και κατ’ επέκταση στη διπλή ένωση των κυπριακών εδαφών με την Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα, που θα εξασφάλιζε και τη μετατροπή του “αβύθιστου αεροπλανοφόρου”, δηλαδή της Κύπρου, σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» επισημαίνει η ανακοίνωση.
Η Κύπρος δεν είναι διαιρεμένη αλλά κατά το ήμισυ σκλαβωμένη, δήλωση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος για την συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.
«Υπό το απαθές βλέμμα της “διεθνούς κοινότητας” και της υποτιθέμενα “ενωμένης” Ευρώπης, συμπληρώνονται 50 χρόνια εθνοκάθαρσης του Κυπριακού Ελληνισμού από τους βάρβαρους Τούρκους εισβολείς. Η Κύπρος δεν είναι “διαιρεμένη”, αλλά κατά το ήμισυ, σκλαβωμένη, καθώς ηρωικοί υπερασπιστές κράτησαν Θερμοπύλες για να σταματήσουν τα υπεράριθμα βάρβαρα στίφη», δήλωσε.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσέθεσε: «Αυτούς τους ήρωες και την θυσία τους τιμούμε σήμερα. Και δεν πρόκειται να προδώσουμε την θυσία τους, “νομιμοποιώντας” με οποιοδήποτε τρόπο τους Τούρκους δολοφόνους τους. Η Τουρκία δεν είναι “μέρος της λύσης”, αλλά ένοχη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η μόνη “δίκαιη και βιώσιμη λύση” για το Κυπριακό, είναι η απελευθέρωση».
Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στη Μητρόπολη Αθηνών.
Το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος κατά την ομιλία του, ανέφερε τα εξής:
«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ο Ελληνισμός με οδύνη ανακαλεί στη μνήμη του, την αποτρόπαιη τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ανακαλεί στη μνήμη του όσους χάθηκαν υπερασπιζόμενοι με γενναιότητα την πατρίδα τους, τους τραγικούς γονείς που έχασαν παιδιά, μικρά παιδιά που απώλεσαν πατέρες, συγγενείς που σκορπίστηκαν έχοντας χάσει τους δικούς τους στις μάχες ή στις στυγερές δολοφονίες.
Θυμώνει με το παρόν της κατεχόμενης Κύπρου, της παραβίασης κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου, της κατάλυσης της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Μισός αιώνας κατοχής είναι πολύς,
Δεν είναι όμως αρκετός για να ξεχάσουμε.
Πενήντα χρόνια ο Κυπριακός Ελληνισμός δε συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε, δεν υπέκυψε, δε συνήθισε.
Το πραξικόπημα της Χούντας στις 15 Ιουλίου που ανέτρεψε τον νόμιμο Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα από την Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο, διαπράττοντας ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στη σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.
Οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή αλλά και όλων αυτών που επιτρέπουν τη συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου, είναι ασήκωτες.
Συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και αδιαμφισβήτητη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η 50η επέτειος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, προσφέρεται – με τον χρονικό συμβολισμό της – για συλλογικό προβληματισμό, για διδάγματα, αλλά και επαναβεβαίωση αρχών, αξιών και θέσεων σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού.
Σε αυτό που μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε είναι ότι η μη λύση δεν είναι λύση.
Η μη λύση δεν είναι λύση, όχι μόνο γιατί παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το Κοινοτικό κεκτημένο και τα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά γιατί η κατοχή και η διχοτόμηση, μπορεί να δημιουργήσει και νέα κεκτημένα εις βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Ζητούμενο είναι μια λύση πραγματικής ειρήνης, προόδου και ευημερίας, που θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό της, σε συνθήκες δημοκρατίας, ασφάλειας, ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.
Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την υιοθέτηση της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια τέτοια λύση θα είναι το βασικό συστατικό για ένα υγιές και ελπιδοφόρο μέλλον της Κύπρου, χωρίς συρματοπλέγματα, στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις.
Οτιδήποτε άλλο, πλην της επανένωσης, δε διασφαλίζει τα συμφέροντα και το ειρηνικό μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.
Και αυτό το χρωστάμε στην ιστορία. Γιατί η Κύπρος δεν είναι μόνον ο τόπος μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας. Είναι και ο τόπος που συμπυκνώνει τη θεμελιώδη αναφορά της ιστορικής μας μνήμης και συνείδησης.
Σήμερα υποκλινόμαστε στη μνήμη των χιλιάδων πεσόντων και εκφράζουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους γενναίους και άδολους πατριώτες, που αντιμετώπισαν τις υπέρτερες δυνάμεις του εισβολέα, θυσιάζοντας και τη ζωή τους, στην άνιση αναμέτρηση του 1974».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η ΠΝΟ αντιδρά στην τροποποίηση του κανονισμού για τα ταχύπλοα πλοία
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανακοινώθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar – Στα 20 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο αντάλλαγμα
- Ολλανδία: Το Netflix καλείται να πληρώσει 5 εκατ. ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων
- Κώστας Αγοραστός: Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχτηκε από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών(Βίντεο)