ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μια μεγάλη και αναλυτική αναφορά στο Μακεδονικό ζήτημα ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρηματολόγησε από το βήμα της Βουλής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Σήμερα θα πρέπει να τα πούμε όλα. Και το πιο βασικό συνοψίζεται σε επτά λέξεις. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.
«Λέτε ότι τάχα χωρίστηκε στα τρία η Μακεδονία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κάποια κομμάτια είναι εκτός Ελλάδας και μπορούν να λέγονται Μακεδόνες. Δυστυχώς, το υποστηρίζουν αυτό και κάποιοι εντός Ελλάδας, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Είναι κατασκευασμένο ψέμα. Άλλο μοιράστηκε τότε. Οι οθωμανικές εκτάσεις και όχι η Μακεδονία», εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Τότε αναφέρθηκε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραιτείται των εδαφών της, χωρίς αναφορά στη Μακεδονία. Μετά ακολούθησαν ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος και η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, χωρίς καμία αναφορά σε Μακεδονία. Στις δύο αυτές Συνθήκες υπάρχουν και συνημμένοι χάρτες. Εκεί αχνά αναφέρεται Μακεδονία, για να δείξει μια περιοχή που συμπίπτει με πάνω από 90% με την σημερινή ελληνική Μακεδονία» τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς απάντησε και στην αστοιχείωτη παραφιλολογία ότι δήθεν η Π. Δέλτα είχε «αναγνωρίσει» τη Μακεδονία. «Ακούσαμε ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντόπια λαλιά ως “μακεδονίτικα”. Όντως οι δικοί μας τα ονόμαζαν κάποτε “μακεδονίτικα”, αλλά για να μην τα αποκαλούν βουλγάρικα. Γιατί βουλγαρικό ιδίωμα ήταν. Και τότε η εδαφική διαμάχη της Ελλάδας ήταν με τη Βουλγαρία. Και για ένα λόγο ακόμα -τον σημαντικότερο: γιατί πολλοί από αυτούς που μίλαγαν την ντοπιολαλιά ήταν Έλληνες στη συνείδηση! Όπως ο Κωνσταντίνος Χρήστου, ο θρυλικός αρχηγός του Μακεδονικού αγώνα που έμεινε στην Ιστορία ως Καπετάν Κώττας! Ο Καπετάν Κώττας πολέμησε για την Ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα! Όπως και ο Βαγγέλης Σρεμπενιώτης από τη Φλώρινα. Όπως και ο Δημήτρης Νταλίπης από το Γάβρο της Καστοριάς, συμπολεμιστής του Παύλου Μελά. Όπως και αρκετοί άλλοι, λιγότεροι γνωστοί… Όλοι αυτοί ήταν σλαβόφωνοι -μίλαγαν την ντοπιολαλιά. Αλλά πολεμούσαν για την Ελλάδα».
«Τον Ιούνιο του 1904, τον Κώττα Χρίστου τον συνέλαβαν οι Οθωμανικές δυνάμεις. Τον Σεπτέμβριο του 1905 τον εκτέλεσαν στο Μοναστήρι. Ο Καπετάν Κώττας ανέβηκε στο ικρίωμα, υπερήφανος και αγέρωχος και κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο. Πριν πεθάνει στην αγχόνη φώναξε με όλη του τη δύναμη: “Ζήτω η Ελλάδα”. Αλλά το φώναξε στην ντοπιολαλιά. Γιατί ελληνικά δεν ήξερε! Ήταν πιο Έλληνας στη συνείδηση απ’ όλους μας… Αλλά ελληνικά δεν ήξερε! Αυτά είναι τα “Μυστικά του Βάλτου”» συνέχισε το μάθημα ιστορίας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους πρόθυμους ο Αντώνης Σαμαράς.
«Ότι υπήρχαν Έλληνες που είχαν χάσει τη γλώσσα, αλλά είχαν διατηρήσει την εθνική τους ταυτότητα, την ελληνικότητά τους! Και οι τρεις που ανέφερα, καθώς και εκατοντάδες άλλοι, πέθαναν για την Ελλάδα ανάμεσα στο 1904 και το 1906. Τα ονόματά τους έπρεπε κάποια στιγμή να ακουστούν εδώ μέσα. Κι αυτή η στιγμή είναι τώρα» σχολίασε.
«Αλλά και μετά την αποχώρηση των Οθωμανών» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «η Σερβία -ως Γιουγκοσλαβία πια- προσάρτησε περιοχή των Σκοπίων. Και πώς την ονομάζουν οι Γιουγκοσλάβοι τη νέα αυτή επαρχία τους; “Μακεδονία”, μήπως; Όχι! Την ονομάζουν “Βαρδαρία”! Κι αυτό συνεχίζεται όλη τη δεκαετία του ’20 και όλη τη δεκαετία του ’30. Και η επίσημη Γιουγκοσλαβία βγάζει και γραμματόσημα τότε, όπου η περιοχή των Σκοπίων εμφανίζεται ως “Βαρδαρία” -Vardarska. Πάρτε κι ένα από τα γραμματόσημα εκείνης της εποχής… […]».
«Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λοιπόν, δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεχωριστή περιοχή με το όνομα «Μακεδονία». Ούτε ξεχωριστός λαός, ούτε ξεχωριστή εθνότητα «Μακεδόνες»! Ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα. Ούτε από τις Συνθήκες ούτε από τις εσωτερικές απογραφές που έκαναν τα κράτη της περιοχής. Και εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1944. Και τώρα θα σας διαβάσω την πρώτη επίσημη κρατική αντίδραση στην εμφάνιση δήθεν «Μακεδονικού έθνους». “Η κυβέρνησή μας θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «πατρίδα» ή μακεδονική «συνείδηση» συνιστούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας»”. Ερώτηση: Ποιος την υπογράφει; Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Εντουαρντ Στετίνιους. Ποια είναι η κυβέρνηση που τα περί «μακεδονικής πατρίδας και «μακεδονικού έθνους» τα θεωρεί αδικαιολόγητη δημαγωγία; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ… Πάρτε και την ιστορική δήλωση Στετίνιους… Μήπως ήταν… «ακροδεξιός εθνικιστής» και ο Στετίνιους; Αντίστοιχα είπε το 1992 και ο Σοσιαλιστής Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν… Επί λέξει: «Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Κι αυτό είναι λογική απόφαση. Και είναι τελειωτικό…». Μήπως ήταν… «ακροδεξιός εθνικιστής» και ο Μιτεράν;». αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς.
«Ολόκληρη η αλήθεια, είναι ότι κάποιοι προσπαθούσαν επί δεκαετίες να δημιουργήσουν μιαν… «άλλη Μακεδονία» και κάποιους άλλους «Μακεδόνες»… Αλλά δεν έβρισκαν συγκεκριμένη εδαφική περιοχή να την τοποθετήσουν… Και κυρίως -δεν έβρισκαν «Μακεδόνες» πέρα από την Ελλάδα!», συνέχισε.
«Κι όταν κάποια στιγμή, επί Τίτο, το 1944, αυτό το παραμύθι, για πρώτη φορά απέκτησε επίσημη υπόσταση, ξένοι το κατήγγειλαν πριν καλά-καλά προλάβουμε να το καταγγείλουμε εμείς. Γιατί είναι ένα ψέμα! Ακούστε κάτι: Η εκ των υστέρων προσπάθεια να «ξαναγραφεί» η Ιστορία, ποτέ δεν είναι «αθώα»! Υποκινείται πάντα από πολιτικές σκοπιμότητες και έχει πάντα πολιτικές προεκτάσεις. Κι εδώ είναι που η Ιστορία γίνεται πολιτική», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
«Και το όνομα των Σκοπίων είναι «όχημα αλυτρωτισμού» προειδοποιούσε καθαρά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Λέτε να προειδοποιούσε τόσο δραματικά για δήθεν «ανύπαρκτο» κίνδυνο; Ας ακούσουν αυτά τα λόγια και πάλι σήμερα όσοι τυχοδιωκτικά υποκρίνονται ότι εκφράζουν καλύτερα απ’ όλους εμάς, τους δύο αυτούς ηγέτες, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν μόνο την ατομική τους ιδιοτέλεια. Ύστερα, τι θα πει “μικρή” και “μεγάλη” χώρα; Η Κούβα είναι ασύγκριτα μικρότερη χώρα από τις ΗΠΑ. Αλλά οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα από το 1961 -προφανώς όχι γιατί φοβόντουσαν την απειλή της Κούβας! Και δεν αποκαταστάθηκαν, παρά μόλις στα τέλη του 2014. Κι ακόμα δεν έχουν εξομαλυνθεί… Οι σοβαρές χώρες προσέχουν πολύ τους δυνητικούς συνδυασμούς δυνάμεων που μπορούν να δημιουργηθούν σε βάρος τους, ακόμα και από μικρότερες γειτονικές χώρες, που έρχονται σε συνεννόηση με άλλες εχθρικές δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
«Ακούγεται συνήθως το ερώτημα: “Μπορεί μια μικρή χώρα όπως τα Σκόπια να απειλήσει μία μεγάλη”; Την απάντηση έχει δώσει πάλι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα μπορούσαν να καταστούν απειλητικοί», προσέθεσε ο κ. Σαμαράς και επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις τόσο Αμερικάνων Αξιωματούχων όσο και του Φρανσουά Μιτεράν. «Μήπως η ΗΠΑ ήταν ακροδεξιός εθνικιστής. Και ο Μιτεράν είπε ότι δεν πρόκειται για γίνει αποδεκτό το όνομα των Σκοπίων γιατί θίγει τις ευαισθησίες των Ελλήνων», συμπλήρωσε.
«Ακούγεται ακόμα το άλλο ερώτημα: τα Σκόπια τα έχουν αναγνωρίσει ως “Μακεδονία” 140 χώρες. Άρα, τι νόημα έχει να αρνούμαστε να τα αναγνωρίσουμε εμείς; Απάντηση: αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα, γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε; Αν είχε “τελειώσει το θέμα”, όπως λένε, τι σημασία έχει μέχρι τώρα η μη αναγνώρισή τους από την Ελλάδα; Απλούστατα, διότι το σημαντικό για τα Σκόπια δεν ήταν με ποιο όνομα θα τους αναγνωρίσουν… η Ουγκάντα, και η Γουινέα Μπισάου -αλλά με ποιο όνομα θα τους αναγνωρίσουμε εμείς! Γιατί μόνον εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και τον αλυτρωτισμό τους που στρέφεται εναντίον μας», ανέφερε.
Επίσης, ανέφερε ότι δια αυτής η Ελλάδα ουσιαστικά αναγνωρίζει πλήρως τα σύμβολα του αλυτρωτισμού της πΓΔΜ. «Τα τελευταία 27 χρόνια το Σκοπιανό το χειρίστηκαν πολλοί πρωθυπουργοί και Υπουργοί Εξωτερικών. Με τις απόψεις τους και τις διαφορές του. Εγώ υποστήριζα πάντοτε όσα είχαν αποφασιστεί στη σύσκεψη του 1992. Ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα Μακεδονία με παράγωγα ή σύνθετα. Υπήρξαν έκτοτε βεβαίως και άλλες απόψεις. Αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να αναγνωρίσει εθνότητα και να νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό τους. Η συμφωνία των Πρεσπών κινείται εκτός εθνικής γραμμής. Δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί πολλά περισσότερα».
Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε ότι η αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία» υποκρύπτει κινδύνους. Κι αυτό διότι μπορεί να υπάρξει, «ανακατανομή συνόρων και σφαιρών επιρροής για τις μεγάλες δυνάμεις». Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε ότι δεν είναι οι μικρές χώρες που απειλούν αλλά οι συνδυασμοί δυνάμεων. Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε ότι από την στιγμή που δήθεν τόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία, τότε γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε. «Μόνο εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αλυτρωτισμό τους», απάντησε ο κ. Σαμαράς.
«Έχει, πράγματι, δημιουργηθεί με τα χρόνια μια “ομάδα πίεσης” μέσα στην Ελλάδα, μια “παρέα” ας πούμε, που αυτά περίπου λέει… Το 2004 μας έλεγαν ότι πρέπει να αποδεχθούμε το Σχέδιο Ανάν. Που μετέτρεπε την Κυπριακή Δημοκρατία σε προτεκτοράτο υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας. Γιατί, αν δεν το δεχόμασταν, μας έλεγαν τότε, θα συνέβαιναν στην Κύπρο διάφορα φοβερά και ανεπανόρθωτα δεινά. Όμως ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν άκουσε τίποτε και απέρριψε το Σχέδιο Ανάν -ευτυχώς! Και τίποτε κακό δεν συνέβη. Έκτοτε οι Κύπριοι αδελφοί μας μπήκαν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Και τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, «ακραίο» τον έλεγαν τότε… Να τα θυμόμαστε αυτά! μΗ ίδια “παρέα” έχει βαλθεί να ξαναγράψει την Ιστορία μας -κι όχι μόνο στο Μακεδονικό! Πριν λίγα χρόνια μας έλεγαν ότι η Καταστροφή της Σμύρνης υπήρξε περίπου ένα τουριστικό ατύχημα “συνωστισμού” των προσφύγων στην προκυμαία. Ίδια παρέα. Ίδια επιχειρήματα… Να τα θυμόμαστε όλα αυτά…», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.
«Μας λένε κάποιοι, ότι πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Κι εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αρκεί να αφήσουν απ’ έξω τον αλυτρωτισμό τους», εξήγησε.
«Όσον αφορά εμένα, το αδιέξοδό τους είναι προφανές: όλη η από δω πλευρά (δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ) με κατηγορούν ότι υπήρξα «πολύ αδιάλλακτος»! Και τώρα εμφανίζονται κάποιοι, καημένοι, και με κατηγορούν ότι ήμουν… πολύ «ενδοτικός»! Τρικυμία εν κρανίω… Και κάτι τελευταίο: Ακούω διάφορους να λένε ότι τάχα «έκανα καριέρα» με το Μακεδονικό: Ξέρετε, είμαι 41 χρόνια στην πολιτική, πάντα με την ψήφο του ελληνικού λαού. Κι όταν χρειάστηκε εγώ πήγα και σπίτι μου. Για όσο χρειάστηκε. Και δεν το διαπραγματεύθηκα. Κι επέστρεψα πάλι με την ψήφο του ελληνικού λαού. Μένοντας σταθερός στις απόψεις μου. Ακούω εδώ μέσα να με αποκαλούν κάποιοι «μακεδονομάχο». Και μένα και όλους τους άλλους που αντιστεκόμαστε στο σημερινό ξεπούλημα. Το θεωρώ πολύ υπερβολικό να με συγκρίνετε με ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Και το θεωρώ τιμή μου που μου το απευθύνουν ως “μομφή”, ποιοι; Όσοι μέχρι πριν λίγα χρόνια πήγαιναν στα Σκόπια και διαδήλωναν -και χόρευαν- μαζί με τον Γκρουέφσκι».
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως πήγε να διασπάσει με τη Συμφωνία τη ΝΔ. «Δεν σας βγήκε… Μετά πάτε να κυριαρχήσετε στην Κεντροαριστερά! Με ποιους; Με τον Δανέλλη, με τον Μπίστη και την Ρεπούση! Βγάζοντας όλους εμάς τους υπόλοιπους… εθνικιστές και ακροδεξιούς! Μάταιος ο κόπος σας. Πέφτετε πάνω σε ατράνταχτες και φοβερές παρακαταθήκες μεγάλων προσωπικοτήτων από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ακούστε για να τα θυμάστε: Πέφτετε πάνω στην παρακαταθήκη του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που είπε κοφτά στις 2 Οκτωβρίου του 1931: Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος! Πέφτετε πάνω στην παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου, που είπε: «Ο Μακεδονικός Αγώνας πρέπει να γίνει το Ευαγγέλιο της Ελληνικής Φυλής». Εσείς αυτό το «ευαγγέλιο» πάτε να το καταργήσετε και από τα σχολικά βιβλία ακόμα. Πέφτετε πάνω στην παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, που είπε τον Οκτώβριο του 1993: «(Το Σκοπιανό) δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος. Είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν. Είναι ένα όπλο για μακροπρόθεσμη δημιουργία κράτους, «Μακεδονικού», που θα έχει τα Σκόπια, τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδα…». Πέφτετε πάνω στην κοινή ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν προσωπικότητες όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Δημήτρης Τσάτσος, η Μελίνα Μερκούρη, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Αριστόβουλος Μάνεσης και ο Γιάννης Γεωργάκης: “Για μας, η ψυχή μας είναι το όνομά μας”. Και ο Μίκης Θοδωράκης είπε προχθές: Είναι «μια Συμφωνία που μόνο δεινά επιφυλάσσει για τη χώρα μας, αλλά και για τα Βαλκάνια στο σύνολό τους. Μη προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας. Η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη…» Και ρωτώ απλά: Τι είναι όλοι αυτοί; «Ακροδεξιοί εθνικιστές»; Τι ήταν όλοι αυτοί; «Μακεδονομάχοι», όπως μας αποκαλούν ειρωνικά; Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι;».
«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.