Ξεκινά άμεσα η διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα δημόσια ΜΜΕ, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ στα γραφεία της Ένωσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Μαρινάκης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα της ΕΣΗΕΑ και ανέλυσε τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον κλάδο.

Παράλληλα, τόνισε ότι, από την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα δημόσια μέσα, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, παρουσίασε τις κύριες διεκδικήσεις της ΕΣΗΕΑ:

Πάγιο αίτημα της Ένωσης είναι η διεξαγωγή ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη συνομολόγηση τόσο των όρων αμοιβής όσο και των όρων εργασίας των δημοσιογράφων που εργάζονται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι, με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, οι όροι αμοιβής καθορίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου υπουργού για θέματα Τύπου.

Αντίθετα, οι όροι εργασίας καθορίζονται, μέσω συλλογικών συμβάσεων. Συνεπώς, σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, η ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να καταστεί δυνατή η ρύθμιση και των όρων αμοιβής με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ένα ακόμα αίτημα είναι να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου. Το πρώτο μέτρο αφορά τη στήριξη και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνονται η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων, με επιδότηση δημιουργίας νέων, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και η επιδότηση της ταχυδρομικής αποστολής, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές. Το δεύτερο μέτρο αφορά την κατάργηση του ΦΠΑ στον έντυπο Τύπο.

Επίσης, στις διεκδικήσεις της ΕΣΗΕΑ περιλαμβάνονται ζητήματα επιμόρφωσης και ισότητας. Ειδικότερα, προτείνεται να προβλεφθούν για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δράσεις επιμόρφωσης, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, ενώ κρίνεται απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες και επιτυχημένες πρακτικές που εφαρμόζονται σε μεγάλους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και σχετίζονται με την ενίσχυση των ίσων ευκαιριών στην εργασία και την υπηρεσιακή εξέλιξη, αλλά και με το πώς τα φύλα αντιμετωπίζονται από τα μέσα ενημέρωσης, π.χ. εξάλειψη στερεοτύπων κλπ.

Επιπλέον, τέθηκαν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ ζητά την πλήρη εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, να υπαχθεί ο θάνατός του στην κατηγορία των εγκλημάτων βίας και να εφαρμοστεί ο νόμος 1897/1990 με όλα τα ευεργετήματα προς τα δικαιοδόχα μέλη.

Από την πλευρά της, η Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα, δήλωσε ότι ήταν μία πολύ σημαντική συνάντηση, στην οποία τέθηκαν όλα τα σοβαρά θέματα του κλάδου των δημοσιογράφων.

Η κυρία Αγάτσα ανέφερε ότι το πιο σημαντικό ήταν η ανακοίνωση από τον κ. Μαρινάκη ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα δημόσια μέσα και υπογράμμισε ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα υπάρχει συνεχής συνεργασία, επαφή και επικοινωνία.

Διαβάστε επίσης: 

Γλαβίνας για τραγωδία των Τεμπών: Ο αγώνας για δικαίωση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους

Συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για το άρμα μάχης του μέλλοντος

Κώστας Καραμανλής: Σπάνια εμφάνιση με τα παιδιά του στο γήπεδο για τον αγώνα Ελλάδα-Καζακστάν