Για την εμβληματική μεταρρύθμιση της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, αλλά και για την απόφαση της κυβέρνησης να εναντιωθεί στην πρακτική των καταλήψεων σε πανεπιστημιακές σχολές, τις οποίες χαρακτήρισε μία από τις τελευταίες παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, έκανε μεταξύ άλλων, λόγο σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Για την «εμβληματική μεταρρύθμιση» του υπουργείου Παιδείας για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα

Σε λιγότερο από ένα μήνα, μέσα στον Φεβρουάριο, θα ψηφιστεί μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της χώρας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και για τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί θα δοθούν συνολικά, περίπου, ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Θα δίνεται η δυνατότητα σε πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού να παρέχουν προγράμματα σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια και βέβαια η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας, κάτι το οποίο για μένα είναι η πιο θλιβερή εκκρεμότητα, η μεγαλύτερη αδικία και για τους Έλληνες μαθητές στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Το λέω και το εννοώ, ήταν ο λόγος που εγώ άρχισα να ασχολούμαι -σε φοιτητικό επίπεδο- με αυτό που ευρύτερα λέμε πολιτική. Είναι, λοιπόν, μία τομή: Η τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι εκείνο το σημείο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση από την ημέρα που θα ψηφιστεί και μετά. Τη θεωρώ σημαντική και για τα δημόσια πανεπιστήμια -όποιος πάει στην Κύπρο θα καταλάβει τι λέω.

Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι προς το συμφέρον κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων στη χώρα, ακόμα και για εκείνους που, είτε είναι φοιτητές, είτε έχουν φθάσει 30 – 40 ετών και κάνουν πορείες και καταλήψεις -καμία σχέση δηλαδή με τη φοιτητική κοινότητα- είναι υπέρ τους.

Σε μία χώρα που έχει 40.000 Έλληνες, οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι αυτός ο αριθμός μεγαλύτερος σε απόλυτο νούμερο, όχι μόνο αναλογικά με τον πληθυσμό, από τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, ο αριθμός αυτός είναι 36.000, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, ο αριθμός αυτός, οι 40.000 δηλαδή στη χώρα μας, είναι 33.000. Εμείς λέμε το εξής:

Πάμε να κάνουμε κάτι, καμία υποβάθμιση των πτυχίων, σας καλώ να πάμε στην Κύπρο, να δείτε τι συμβαίνει. Η Κύπρος, η οποία σε αυτό το θέμα είναι μπροστά από εμάς. Έχω πάει και επισκεφτεί τη βιβλιοθήκη δημόσιου πανεπιστημίου της Κύπρου. Πηγαίνετε να δείτε τη βιβλιοθήκη σ’ ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και ιδιωτικό στην Κύπρο. Πηγαίνετε μία βόλτα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή στην ΑΣΟΕΕ και στα κτίρια αυτά και κάντε τις συγκρίσεις σας. Ένα το κρατούμενο. Και δεύτερον, τα κριτήρια τα οποία θεσπίζει το υπουργείο Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια τα οποία θα ιδρυθούν, είναι τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Τρίτο δεδομένο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, όχι μόνο στην Ευρώπη, παγκοσμίως ―μέχρι και στη Βόρεια Κορέα λειτουργεί μη κρατικό πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να τρελάθηκαν όλοι σε όλο τον κόσμο και να είμαστε εμείς οι έξυπνοι- που εμποδίζουμε τα παιδιά τα οποία μπορούν να πάνε στην Κύπρο, να πάνε στην Ιταλία, να πάνε σε ολόκληρο τον κόσμο, να μην τ’ αφήνουμε να σπουδάσουν στη χώρα τους.

Για την ασφάλεια στα ελληνικά Πανεπιστήμια

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, είναι μία από τις τελευταίες πολύ μεγάλες παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, με τα πολλά καλά της, αυτό το μπάχαλο που επικρατεί για πάρα πολλά χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εμείς έχουμε πάρει την απόφαση με αυτό το μπάχαλο να τα βάλουμε, όχι για κάποιον εκδικητικό λόγο ή τιμωρητικό, σε καμία περίπτωση, αλλά γιατί είναι κάτι το οποίο πηγαίνει πολύ πίσω, πάρα πολλά χρόνια πίσω, και είναι ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. ‘Αρα, συμπέρασμα: όπου κληθούν οι αρχές, αυτονοήτως θα παρέμβουν και παρεμβαίνουν, άρα πρέπει και οι πρυτάνεις ν’ αξιολογήσουν τις καταστάσεις. Όπου κληθούν οι αρχές, παρεμβαίνουν. Το είδαμε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πάνε οι εποχές που τα πανεπιστήμια ήταν άβατα, που η Αστυνομία δεν μπορούσε να μπει, όπως η Αστυνομία μπορεί να μπει σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο, σε μία ΔΟΥ, όταν καλείται, μπαίνει και στα πανεπιστήμια. Τελείωσαν οι εποχές που η Αστυνομία δεν έμπαινε.

Για την εξεταστική περίοδο των φοιτητών

Βασικός στόχος ασφαλείας είναι να σωθεί η εξεταστική και όπως είπα έχει δοθεί ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο από τον υπουργό Παιδείας για να το διασφαλίσουμε. Και σε κάθε περίπτωση, θα πω και κάτι ακόμα, είναι γνωστό ότι διαχρονικά ο χώρος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στα πανεπιστήμια κυρίως, και όχι μόνο, προσπαθεί να προκαλέσει προβοκάτσιες. Μην κοροϊδευόμαστε, όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, που είναι στο ένα τρίτο σχεδόν των πανεπιστημίων, και όταν βλέπουμε και τον αριθμό των συμμετεχόντων είναι όλο και λιγότερος χρόνο με το χρόνο, είναι παρωχημένα αυτά τα αιτήματα. Υπάρχει διαρκής προσπάθεια του χώρου αυτού για προβοκάτσια, οπότε η κυβέρνηση τι θέλει; Να περάσει ο νόμος, να διασφαλιστεί η εξεταστική, να διασφαλίζεται προφανώς ο νόμος και να εφαρμόζεται παντού, όπου καλούνται οι Αρχές.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο

Έχουμε καταργήσει το άσυλο ανομίας και το έχουμε επαναφέρει στην αληθινή του έννοια. Το άσυλο είναι άσυλο ιδεών και όχι άσυλο εγκληματιών. Η Αστυνομία έχει μπει αρκετές φορές και σε χώρους εκπαίδευσης, όπως είναι η Πρυτανεία του ΕΜΠ, όπως είναι πολλές καταλήψεις που έχουν εκκενωθεί και θα συνεχίσει να το κάνει. Όμως, εμείς δεν έχουμε αυτοσκοπό την καταστολή. Εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον μύλο συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που επενδύει στο μπάχαλο.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο μεγάλο απόστημα ανομίας, που μαζικά βρίσκεται στην ελληνική κοινωνία, είναι σε κάποια πανεπιστήμια -για να μη μηδενίζουμε, αυτό αφορά κάποια ιδρύματα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης- αυτή η κατάσταση δεν είναι οριζόντια σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και σε πάρα πολλά ιδρύματα έχουν εφαρμοστεί αποφάσεις κι έχουν γίνει και έφοδοι της Αστυνομίας, έχουν εκκενωθεί καταλήψεις και έχει βρεθεί μέσα πάρα πολύ βαρύ οπλοστάσιο και κυρίως όχι φοιτητές. Αυτοί που καταλαμβάνουν κυρίως τα πανεπιστήμια, δεν είναι φοιτητές.

Για τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο και «τις μειοψηφίες που κρατούν κλειστά τα πανεπιστήμια»

Ως προς τις αντιδράσεις, κατ’ αρχάς, αυτές οι αντιδράσεις είναι από θλιβερές μειοψηφίες. Και το «θλιβερές» το λέω εν πλήρη επιγνώσει, γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι με το έτσι θέλω, θέλουν να εναντιωθούν στο να μπορεί ένας μαθητής, ένας νέος άνθρωπος, που μπορεί να πάει ενδεχομένως στην Κύπρο, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του εξωτερικού, να σπουδάσει σ’ ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, θέλουν να μην μπορεί να το κάνει αυτό, στη χώρα του. Μάλιστα, πολλοί εκπροσωπούν πολιτικούς χώρους, που πολλοί εξ αυτών ενώ έχουν σπουδάσει είτε οι ίδιοι, είτε τα παιδιά τους στο εξωτερικό, δεν θέλουν αυτό να το κάνουν τα Ελληνόπουλα.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, αυτή έχει αλλάξει την αντιμετώπιση σε τέτοια ζητήματα. Κατ’ αρχάς, όπου κρίνεται απαραίτητο, όπου καλείται από τις πρυτανικές αρχές, που έχουν κι αυτές τη δική τους ευθύνη, επεμβαίνει η Αστυνομία, με βάση ό,τι προβλέπει ο νόμος ―δείτε τι έγινε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Πρυτανεία. Δεύτερον, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο, ούτως ώστε να μη χαθεί η εξεταστική των φοιτητών.

Αν εμείς εδώ και έχουμε ένα νόμιμο όργανο για να πάρουμε μία απόφαση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση, να πάμε να κάνουμε μία ληστεία. Δεν μπορεί, δηλαδή, ακόμα και αν είναι νόμιμος ο τρόπος που λαμβάνεται μία απόφαση -εγώ να πω ότι αυτές οι συνελεύσεις είναι όλες νόμιμες, που δεν είναι όλες, ούτε με απαρτία, αλλά δεν είμαι αυτός που θα το κρίνει, οι πρυτανικές αρχές θα κρίνουν γι΄αυτά. Αλλά και με νόμιμο τρόπο να λαμβάνονται, η κατάληψη είναι μια παράνομη πράξη. Τελεία και παύλα. Από κει και πέρα, λοιπόν, όλοι μπορούν ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Επειδή διάβασα καταγγελία φοιτήτριας, στη Νομική Αθηνών μπαίνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον 350 φοιτητές και με τις μετεγγραφές φτάνουν και 500 εισακτέοι. Αν αυτό το πολλαπλασιάσετε επί τέσσερα έτη συν τους επί πτυχίω φοιτητές βλέπετε πόσος είναι ο αριθμός των φοιτητών της Νομικής. Σε αυτές, λοιπόν, τις συνελεύσεις δεν συμμετέχει ούτε το 10% των φοιτητών.

Στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια έχουμε Δημοκρατία. Υπάρχει μια Κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και μάλιστα η Νέα Δημοκρατία έχει στο πρόγραμμά της διαχρονικά την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ψηφίστηκε με αυτό στο πρόγραμμά της. Η κοινωνία είναι υπέρ. Η Κυβέρνηση αυτή εξελέγη νόμιμα. Ο νόμος αυτός θα περάσει γιατί είναι νόμος που ψηφίζεται από μια εκλεγμένη Κυβέρνηση, τον θέλει η κοινωνία και τον θέλουν οι φοιτητές.

Αν κάποιοι νομίζουν ως μειοψηφίες στα δημόσια πανεπιστήμια, που πολλοί εξ αυτών δεν είναι φοιτητές, ότι θα εμποδίσουν τους Έλληνες πολίτες, τους νέους ανθρώπους αν θέλουν να σπουδάσουν σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, είναι γελασμένοι. Ο νόμος θα περάσει, οι εξεταστικές θα εξασφαλιστούν. Έχουν καθήκον οι πρυτανικές αρχές να εφαρμόσουν το νομικό οπλοστάσιο- μεταξύ αυτών και την ψηφιακή εξεταστική- που δίνει ο υπουργός Παιδείας. Εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον μύλο της προβοκάτσιας συγκεκριμένων πολιτικών χώρων. Αλλά, επαναλαμβάνω, όπου κληθούν οι αρχές θα επέμβουν.

Για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο

Καταρχάς μιλάμε για ένα νομοθέτημα που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια ως προς την ισότητα στον γάμο σε πάνω από 30 χώρες σε όλον τον κόσμο και ως προς την υιοθεσία/τεκνοθεσία -είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα- σε ακόμη περισσότερες.

Μέχρι τη στιγμή που θα φέρει ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση αυτή, αρχικά στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή προς ψήφιση, αυτό περνάει από όλα τα στάδια ελέγχου για να είναι πλήρως συνταγματικό. ‘Αρα, το νομοσχέδιο αυτό είναι πλήρως συνταγματικό. Και μάλιστα ενεκρίθη από το υπουργικό συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ και συνυπογράφηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όλες τις αντίστοιχες νομικές υπηρεσίες και της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των υπουργείων. Αυτό που μπορώ να σας απαντήσω είναι ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό πλήρως. Και αυτό είναι κάτι που δεν το λέει μόνο η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αλλά το λέει και η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου.

Ο κ. Βορίδης έχει διαχρονικά αντίθετες απόψεις με το συγκεκριμένο νομοθέτημα και ως προς το νομικό και ως προς το ουσιαστικό σκέλος πριν ακόμη καλά – καλά γίνει υπουργός Επικρατείας. Είναι γνωστό. Έχει διατυπώσει τις απόψεις του. Όπως, όμως και ο ίδιος είπε, στηρίζει συνολικά την Κυβέρνηση και το έργο της. Το ποιος μπορεί ή το ποιος πρέπει ή δεν πρέπει να είναι σε μια Κυβέρνηση, είναι αποκλειστική απόφαση του εκάστοτε Πρωθυπουργού και εν προκειμένω του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα σας απαντήσει αν κάποιος πρέπει ή όχι να είναι στην Κυβέρνηση. Σας απαντώ όμως ότι δεν υπάρχει πολιτικό θέμα ή θέμα με την παραμονή του Μάκη Βορίδη στην παρούσα Κυβέρνηση.

Για τον χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και τη στάση των μελών της ΚΟ της ΝΔ

Το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες. Είναι σε δημόσια διαβούλευση. Θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει τη συζήτηση, έχουμε εκθέσει τα επιχειρήματά μας. Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος διχασμού και μάλιστα η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. έχει βγει πιο ενωμένη, σε ένα θέμα, που διαχρονικά σε όλα τα αντίστοιχα νομοσχέδια περί δικαιωμάτων, δεν τίθεται θέμα -κατά παράδοση της παράταξής μας- κομματικής πειθαρχίας. Και το λέω, γιατί το διαπίστωσα και κατά τη συζήτηση που έγινε με τους βουλευτές, όπως γίνεται και σε κάθε άλλο νομοσχέδιο, αλλά και στη δημόσια συζήτηση: Αυτή η Κ.Ο. σε χρόνια εισαγόμενων κρίσεων, έχει σταθεί ενωμένη, έχει βάλει πλάτη, έχει βγει μπροστά, έχει μιλήσει και για δυσάρεστα πράγματα, τα οποία μετά φάνηκαν αναγκαία για τον τόπο και έτσι θα συνεχίσει να κάνει.

Για τις διαμαρτυρίες των αγροτών

Εμείς ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα αιτήματα όλων των κοινωνικών και των επαγγελματικών ομάδων. Έβγαλε χθες ένα σημείωμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πυρήνας των αιτημάτων των αγροτών είναι τα ζητήματα αποζημιώσεων. Έχει δοθεί πολύ μεγάλο μέρος και των προκαταβολών και συνολικά των αποζημιώσεων. Συνολικά, η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες- όχι μόνο στους αγρότες- των πλημμυρών και συνολικά των φυσικών καταστροφών του περασμένου καλοκαιριού και η ταχύτητα που εδόθη είναι πρωτοφανής γιατί ήταν πρωτοφανής και η ένταση.

Όλη αυτή η διαδικασία, ο μηχανισμός και η απόδοση των αποζημιώσεων είτε των προκαταβολών είτε συνολικά των υπόλοιπων μέτρων που ανακοινώνει η Κυβέρνηση κάθε φορά, είναι μια κατάκτηση για τον τόπο. Ζούμε μια νέα πραγματικότητα και εμείς και οι υπόλοιπες χώρες, οπότε πρέπει να έχουμε έναν νέο μηχανισμό. Προφανώς υπάρχουν και παράπονα. Να δούμε όμως τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για τους ανθρώπους αυτούς.

Έχει μειώσει τη φορολογία, τον φόρο για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό φόρο, δηλαδή τον φόρο εισοδήματος, έχει φτιάξει μια νέα κλίμακα φορολόγησης, έχει θεσπίσει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο και έχουν δοθεί χρήματα και για τον Covid και για τα ενεργειακά, καλύφθηκε το αυξημένο ενεργειακό κόστος μέχρι 80-90% και συνεχίζουν και δίνονται τα περισσότερα χρήματα και από τον ΕΛΓΑ και ως προκαταβολές και όλες αυτές οι αποζημιώσεις. Ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μια σειρά από 20 παρεμβάσεις των τελευταίων ετών για τον πρωτογενή τομέα. Προφανώς υπάρχουν περισσότερα αιτήματα των αγροτών. Εμείς δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας.

Για πρώτη φορά, απ’ όσο θυμάμαι εγώ, μια Κυβέρνηση σε περίοδο και περιβάλλον εισαγόμενων και πολλών κρίσεων πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στην πρώτη της εκλογή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Όχι. Προφανώς τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και οι πολίτες- και οι κοινωνικές και οι επαγγελματικές ομάδες- έχουν αιτήματα. Όμως οι πολίτες αναγνώρισαν μια δεδομένη προσπάθεια. Αναγνώρισαν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στην κατάσταση, που ήταν το 2019. Βελτιώνεται, αυξάνεται το εισόδημα παρά την εισαγόμενη ακρίβεια, βελτιώνονται οι υποδομές της, αρχίζουν πλέον και στηρίζονται οι επαγγελματικές ομάδες. Δεν τρελάθηκε ο κόσμος και μας στήριξε. Έχει προβλήματα, θέλει περισσότερα, θα κάνουμε περισσότερα.

Πέραν από το να ακούσουμε τους αγρότες και να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε όπως και όλους τους επαγγελματίες -δεν υπάρχουν επαγγελματίες δύο ταχυτήτων ή πολλών κατηγοριών- είναι ακριβώς αυτή, είναι να διασφαλίσουμε τη διέλευση των πολιτών.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και την επιστολή Μπλίνκεν για τα F-35

Eίχαμε μία πολύ σημαντική εξέλιξη που ανοίγει και τυπικά τον δρόμο για μέχρι 40 F-35. Φαίνεται ότι σε επίπεδο αμυντικό, διπλωματικό, εξωτερικής πολιτικής, ότι η Ελλάδα, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης μέχρι το 2019, είναι πλέον πρωταγωνίστρια και όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει- γιατί προφανώς δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη, έγιναν με μια μεθοδική προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη- αρχίζουν και αποδίδουν. Με βασικό γνώμονα, προφανώς τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Διαβάστε  επίσης:

ΚΚΕ: Το νέο εξοπλιστικό πακέτο δεν έχει σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα, υπηρετεί τη συμμετοχή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την υποδαύλιση της κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 2 Φεβρουαρίου

Γκουτέρες για Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: Να μην σιωπούμε ποτέ μπροστά στις διακρίσεις, να μην ανεχόμαστε ποτέ τη μισαλλοδοξία