«Θα ήθελα, πριν ξεκινήσουμε την σημερινή ενημέρωση να πω ένα μεγάλο, ειλικρινές ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, στους εθελοντές, αλλά και στα μέλη των Πυροσβεστικών Σωμάτων που μας συνδράμουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αυταπάρνησή τους που ξεπερνά τα όρια του καθήκοντος. Την πολύτιμη συνδρομή τους στις κατασβέσεις, τους απεγκλωβισμούς και τον αγώνα που δίνουν απέναντι στις φλόγες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όλοι μας γνωρίζουμε πως η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής λόγω των πυρκαγιών που εξελίσσονται σε αρκετά σημεία της χώρας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής στη Ρόδο, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και παρόλο που χθες τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί, κατόρθωσαν να περιορίσουν αρκετές αναζωπυρώσεις. Στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η πρώτη, μεγαλύτερη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Μπορεί να μοιάζει αυτονόητο για κάποιους, έχουμε όμως υποφέρει και θρηνήσει στο παρελθόν από την έλλειψη συντονισμού και σχεδίου. Κυρίαρχες προτεραιότητες φυσικά αποτελούν τόσο η προστασία των περιουσιών των πολιτών, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα σε έξι ημέρες, η Πυροσβεστική, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 300 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, περίπου 50 δηλαδή ημερησίως» ανέφερε.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κλιματικής κρίσης, το οποίο προκαλεί πυρκαγιές όπως αυτές που τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν σε Νέο Κουβαρά- Σαρωνίδα και την ευρύτερη περιοχή, σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Μέγαρα, Μάνδρα και Ρόδο, οι οποίες δημιουργούν πολύ μεγαλύτερο θερμικό φορτίο σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε.

Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την ενδεχόμενη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα, είτε από δόλο είτε από εγκληματική αμέλεια.

Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται -και βρίσκεται- σε διαρκή επαγρύπνηση και να προσαρμόζει τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων με αναβαθμισμένα μέσα και πρακτικές. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργεί και η κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού είπε ότι ήδη τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αναβαθμίσεις και ως προς το έμψυχο δυναμικό της πυροσβεστικής, αλλά και ως προς τον υλικό εξοπλισμό, ενώ επίκειται μια ακόμα μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανισμούς και εξοπλισμό της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πυροσβεστικό Σώμα.

«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ήδη από τον Ιανουάριο, υλοποιείται το πρόγραμμα ANTINERO II για τον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων.

Πέρυσι και φέτος έχουν διατεθεί περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες έκτασης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

Τα εναέρια μέσα από 61 το 2019 σήμερα είναι 89, η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης είναι 16.080 άτομα συν τους δασοκομάντος που προσελήφθησαν πέρσι, οι εθελοντές πυροσβέστες έχουν διπλασιαστεί από 2.000 σε τέσσερις χιλιάδες και ο συνολικός στόλος των οχημάτων που περιλαμβάνει πυροσβεστικά οχήματα, ειδικού σκοπού και βοηθητικά φτάνει τα 3.654 οχήματα σε σχέση με τα 3.400 που είχε πέρσι.

Η προστασία της πατρίδας μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι βασική προτεραιότητα και η κυβέρνηση θα την πραγματοποιήσει με κάθε τρόπο» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας είπε ότι μας συνδράμουν στην κατάσβεση 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

«Η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για ομάδες πεζοπόρων Τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα. Στο αίτημά μας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η Σλοβακία, και η Πολωνία.

Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νεντανιάχου δήλωσε πως θα συνδράμει την Ελλάδα με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, τα οποία αναμένονταν να φτάσουν σήμερα» ανέφερε.

Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα καθαρισμού, σημείωσε ότι διατέθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ ήδη από τον Μάρτιο με απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών στους δήμους όλης της χώρας, βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία κλπ.

«Με νομοθετική παρέμβαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, -ήδη από το 2022, η οποία επικαιροποιήθηκε και φέτος την άνοιξη- στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, εφόσον ιδιοκτήτες χώρων που χρήζουν καθαρισμό κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δε μεριμνήσουν γι’ αυτόν, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν αυτεπαγγέλτως» σημείωσε.

Αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων ανέφερε ότι από την Τρίτη έχει αρχίσει η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Αττική, ενώ σήμερα ξεκινούν και στο Λουτράκι.

«Με βάση την καταγραφή που έχει μέχρι τώρα γίνει στην Ανατολική Αττική και τη Μάνδρα υπάρχουν 15 κατοικίες και 2 επαγγελματικοί χώροι με κόκκινη σήμανση και 13 κατοικίες με κίτρινη σήμανση. Η καταγραφή συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθούν ζημιές σε τυχόν διάσπαρτα οικήματα» γνωστοποίησε και προσέθεσε:

«Ενεργοποιήθηκε και το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ένα πλαίσιο το οποίο, αξιοποιώντας και την πλατφόρμα arogi.gov.gr, θα υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακολουθώντας τη φιλοσοφία σύντμησης των χρόνων που έχει επιτευχθεί όλη την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, ώστε η αρωγή να κατευθυνθεί στους πολίτες και επιχειρηματίες που την έχουν ανάγκη. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σήμερα το απόγευμα».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες, όπως έχει ανακοινώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι θερμοκρασίες στη χώρα μας θα είναι ακόμα υψηλότερες. «Οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν από τα υπουργεία Εργασίας, Πολιτικής Προστασίας, Πολιτισμού και Υγείας για τα μέτρα προστασίας εργαζομένων, τις οδηγίες αντιμετώπισης του καύσωνα, τη λειτουργία των χώρων πολιτισμού και την πρόληψη των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν σε ισχύ. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγήθηκε στις περιφέρειες τη λήψη αποφάσεων για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης και παραμονής σε δασικές περιοχές όπου το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς είναι 3, 4 και 5. Επιπλέον, εγκύκλιος εκδόθηκε χθες από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας για την προστασία από τις επιπτώσεις του καύσωνα, ενώ τονίζεται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης ωραρίων για τον περιορισμό μετακίνησης πολιτών τις θερμότερες ώρες» είπε.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των πολιτών με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Απευθύνω και εγώ προσωπικά έκκληση σε όλους, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο:

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών “Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις” με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η άμεση και έμμεση ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, μέσω αυξήσεων του κατώτατου μισθού, αυξήσεων στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεων φόρων με προτεραιότητα την οικογένεια, τη νέα γενιά και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Συνεχίζουμε καθημερινά τις προσπάθειες μας για τη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων. Μέσα σε ένα νομοσχέδιο υλοποιείται ήδη το 50% του συνολικού οικονομικού μας προγράμματος» σημείωσε.

«Το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού εισέρχεται σήμερα προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η ψήφισή του. Αισιοδοξούμε πως η επικύρωση της άρσης των περιορισμών για τη διευκόλυνση αυτού του αυτονόητου δικαιώματος, των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις όπως ενώνει και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι αύριο πρόκειται να επισκεφτεί το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Την Τετάρτη, 26 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την ίδια μέρα θα λάβει χώρα στη Λευκωσία σε επίπεδο ηγετών η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. «Η Ελλάδα εδραιώνει και ενισχύει τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε.

Την Κυριακή, 23 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρόσκλησης της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, θα μεταβεί στη Ρώμη για να μετάσχει σε Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που οργανώνει η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Η πρόσκληση της Ιταλίδας πρωθυπουργού προς τον πρωθυπουργό αποδεικνύει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη συζήτηση που αφορά τη Μετανάστευση και στην Κεντρική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και τη συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις. Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, να μετάσχουν ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών» είπε.

Τέλος, για της επέτειο της εισβολής στην Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η 20η Ιουλίου 1974, η μέρα της έναρξης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι μία από τις τραγικότερες ημέρες της κυπριακής ιστορίας και του ελληνισμού γενικότερα. Η θλιβερή αυτή επέτειος, σαράντα εννέα χρόνια μετά, συνεχίζει να αποτελεί το μόνο τείχος Διχασμού στην Ευρώπη. Δεν ξεχνούμε αφού η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί ένα διαχρονικό εθνικό στόχο».

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως: Η Βουλή με έναν νόμο και ένα άρθρο μπορεί να άρει όλα τα εμπόδια για τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των Ελλήνων

Μητσοτάκης: Σύντομα οι εξαγγελίες για τη δασοπροστασία – Γρήγορη αποζημίωση όσων επλήγησαν από τις φωτιές

Γεωργιάδης: Έκκληση στους εργοδότες να τηρούν τις προβλεπόμενες οδηγίες ενόψει καύσωνα