Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Μαρινάκης: Οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν – Το περιστατικό αποδεικνύει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει σε ισχύ

Παύλος Μαρινάκης

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

Αποσωβήθηκε η κρίση με επίκεντρο την υφαλοκρυπίδα στην Κάσο, καθώς ολοκληρώθηκαν το βράδυ οι διαδικασίες έρευνας του ιταλικού πλοίου, ενώ φαίνεται πως λειτορύγησαν και οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκρόσωπο,  Παύλο Μαρινάκη« από την ενημέρωση που είχαμε πριν από λίγο από το υπουργείο Εξωτερικών το ερευνητικό πλοίο το ιταλικό, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας. Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, Ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα οι έρευνες».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, το ιταλικό ερευνητικό, «διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος, για καύσιμα και αλλαγή πληρώματος».

«Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο», δήλωσε σχετικά , μιλώντας στο Open.

Χθες το απόγευμα η ελληνική Navtex πήρε παράταση και για σήμερα έως σήμερα αργά το βράδυ 24 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως το «πολεμικό»  περιστατικό ξεκίνησε καθώς η ιταλική εταιρεία πήρε άδεια, δηλαδή έβγαλε η ελληνική πλευρά Navtex για την περιοχή έρευνας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των 6 ναυτικών μιλίων, εντός δηλαδή των εθνικών χωρικών υδάτων.

Ένα μικρό σημείο της έρευνας, περίπου μισό μίλι, ήταν εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, περίπου στα εξίμισι μίλια. Και με αυτή την αφορμή έσπευσε η Άγκυρα να εκδώσει μια δική της Navtex, oυσιαστικά για να δηλώσει επί του πεδίου ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί το εξωτερικό όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

Μάλιστα σημείωσε ότι «στην ουσία είναι μια απόδειξη επί του πεδίου ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει σε ισχύ. Αυτό είναι το ένα που πρέπει να κρατήσουμε, τόνισε ο Πιέρρος Τζανετάκος και πρόσθεσε ότι «το δεύτερο είναι ότι στην ουσία με αυτή την κίνηση η Άγκυρα αμφισβήτησε και την ισχύ της οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως αυτή είχε συμφωνηθεί είχε υπογραφεί στις 6 Αυγούστου του 2020».

Διαβάστε επίσης:

«Φουρτούνες» στην Κάσο: Τρία πλοία ανέπτυξε η Ελλάδα απέναντι στην πρόκληση των 5 τουρκικών πολεμικών

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σημαντικό ρόλο στην Κομισιόν

ΑΑΔΕ: 27 επιχειρήσεις πιάστηκαν με εικονικά τιμολόγια