ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου στα 880 ευρώ, αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης , σημειώνοντας πως«πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 11η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό.
«Όπως ανακοινώθηκε από την 1η Απριλίου του 2025 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 830 στα 880 ευρώ και θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ. Πρόκειται για την 5η κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, οπότε ήταν 650 ευρώ. Έτσι ο κατώτατος μισθός συνολικά στην Ελλάδα έχει σημειώσει τα τελευταία 6 χρόνια αύξηση της τάξης του 35,4%», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης
«Σε σχέση, λοιπόν, με τον Δεκέμβριο του 2019, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν επιπλέον καθαρά, αν δεν έχουν παιδιά, 195 ευρώ μηνιαίως επιπλέον, με ένα παιδί 204 ευρώ επιπλέον και, εάν έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά, 215 ευρώ μηνιαίως επιπλέον και ετησίως εάν δεν έχουν παιδιά 2735 ευρώ επιπλέον και, εάν έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά 3010 ευρώ επιπλέον . Επιπλέον, η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 είναι σχεδόν διπλάσια από τον σωρευτικό πληθωρισμό της ίδιας περιόδου, που διαμορφώθηκε σε 18,1%.
Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 11η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό. Από την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ωφελούνται άμεσα πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες μεταξύ των οποίων:
– περισσότεροι από 575 χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα,
– δημόσιοι υπάλληλοι που επίσης θα δουν αύξηση,
– δικαιούχοι επιδομάτων που εξαρτώνται από τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα μητρότητας, γάμου, γονικής άδειας, ανεργίας, ενώ,
– συμπαρασύρονται και οι τριετίες» πρόσθεσε.
Επίσης αναφέρθηκε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρείας Chevron σημειώνοντας ότι «μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Ελλάδα βγαίνει στις διεθνείς αγορές με τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση (Μπλοκ Α2, Νότια της Πελοποννήσου, Νότια της Κρήτης 1 και Νότια της Κρήτης 2) συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ουσιαστικά διπλασιάζουν την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.
«Η αύξηση των διαθέσιμων προς εξερεύνηση οικοπέδων ενισχύει και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων προς όφελος όλων των Ελλήνων. Η Ελλάδα ισχυροποιείται, χτίζει συμμαχίες και ασκεί στην πράξη τα δικαιώματά της» είπε.
Αναλυτικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης σημείωσε σχετικά:
Όπως ανακοινώθηκε από την 1η Απριλίου του 2025 ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 830 στα 880 ευρώ και θα υπάρξει ανάλογη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ. Πρόκειται για την 5η κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, οπότε ήταν 650 ευρώ. Έτσι ο κατώτατος μισθός συνολικά στην Ελλάδα έχει σημειώσει τα τελευταία 6 χρόνια αύξηση της τάξης του 35,4%.
Σε σχέση, λοιπόν, με τον Δεκέμβριο του 2019, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν επιπλέον καθαρά, αν δεν έχουν παιδιά, 195 ευρώ μηνιαίως επιπλέον, με ένα παιδί 204 ευρώ επιπλέον και, εάν έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά, 215 ευρώ μηνιαίως επιπλέον και ετησίως εάν δεν έχουν παιδιά 2735 ευρώ επιπλέον και, εάν έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά 3010 ευρώ επιπλέον .
Επιπλέον, η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 είναι σχεδόν διπλάσια από τον σωρευτικό πληθωρισμό της ίδιας περιόδου, που διαμορφώθηκε σε 18,1%.
Πλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 11η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό.
Από την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ωφελούνται άμεσα πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες μεταξύ των οποίων:
– περισσότεροι από 575 χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα,
– δημόσιοι υπάλληλοι που επίσης θα δουν αύξηση,
– δικαιούχοι επιδομάτων που εξαρτώνται από τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα μητρότητας, γάμου, γονικής άδειας, ανεργίας, ενώ,
– συμπαρασύρονται και οι τριετίες.
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το γεγονός ότι πλέον, ο κατώτατος μισθός θα αποτελεί το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ως αποτέλεσμα της σύνδεσης αυτής, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζοντίως κατά 30 ευρώ μηνιαίως φέτος.
Συνυπολογίζοντας όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2023, η μεσοσταθμική αύξηση ανέρχεται στα 2.283 ευρώ ανά έτος, που ισοδυναμεί με 1,3 μισθούς επιπλέον τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται ο κατώτατος μισθός πλέον δεν θα μπορεί να μειωθεί δημιουργώντας έτσι μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για τους εργαζομένους, ενώ από το 2028 και έπειτα θα αυξάνεται με αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος έχει αυξηθεί κατά 35,4% όπως είπαμε, αντίστοιχα αυξημένος είναι τα τελευταία πέντε χρόνια και ο μέσος μισθός κατά 28,3% ο οποίος έχει φτάσει τα 1342€ γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά λειτουργεί αποτελεσματικά.
Η νέα αυτή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ακόμα μια σημαντική είδηση και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Κυβέρνηση για αύξησή του στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Είναι ακόμη, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό της μετά το 2008 και συγκεκριμένα στο 8,7%, με 500.000 νέες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί.
Φυσικά, από μόνη της αυτή η είδηση δεν αποτελεί αντικείμενο για πανηγυρισμούς καθώς υπάρχουν ακόμα πολλοί συμπολίτες μας που περνούν δύσκολα, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.
Στόχος μας είναι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να αμείβονται με μισθούς μεγαλύτερους από τον κατώτατο, κάτι το οποίο σταδιακά υλοποιείται, αφού, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς πάνω από 1000 ευρώ σήμερα αποτελούν το 53,7% του συνόλου ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν το 36,3%.
Τι είπε για την Chevron
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε, χθες, πως η Chevron, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για έρευνα σε δύο ακόμη θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα Νότια της Κρήτης.
Η Chevron είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ενέργειας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχτηκε την εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρείας για τις περιοχές Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ. Η ηγεσία του ΥΠΕΝ προχωράει, άμεσα, στην έκδοση σχετικής απόφασης αποδοχής ενδιαφέροντος, καθώς και αποφάσεων που θα προσδιορίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής, τον τύπο της σύμβασης και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχου ενδιαφέροντος που εκδήλωσε πρόσφατα η εταιρεία για τη θαλάσσια περιοχή Νότια της Πελοποννήσου, το οποίο είχε επίσης γίνει αποδεκτό.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Ελλάδα βγαίνει στις διεθνείς αγορές με τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση (Μπλοκ Α2, Νότια της Πελοποννήσου, Νότια της Κρήτης 1 και Νότια της Κρήτης 2) συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ουσιαστικά διπλασιάζουν την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.
Η αύξηση των διαθέσιμων προς εξερεύνηση οικοπέδων ενισχύει και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων προς όφελος όλων των Ελλήνων. Η Ελλάδα ισχυροποιείται, χτίζει συμμαχίες και ασκεί στην πράξη τα δικαιώματά της.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Chevron στην Ελλάδα και υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή».
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Φεβρουάριο
Νέα ρακέτα Clash v3 από τη Wilson: Υπάρχει κάτι ωραιότερο από το να παίζεις καλύτερο τένις;
Χαράλαμπος Σημαντώνης: Επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ για την περίοδο 2025-2028
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κοντογεώργης για οικονομία: «Υπάρχουν στοιχεία που μας ενθαρρύνουν και άλλα που μας προβληματίζουν και έντονα μάλιστα»
- Η εκπληκτική ιστορία των Ζέιν: Η Naftomar, οι μυθικοί γάμοι, οι περιπέτειες και η επόμενη ημέρα με την Λούλου στην ηγεσία
- Καθηγητής Παπαζάχος: Απάντησε για το αν θα μπορούσαμε να έχουμε στην Ελλάδα σεισμό όπως στη Μιανμάρ
- ΠΑΣΟΚ: Και η κρίση συνεχίζεται μετά την παραπομπή Μπατζελή
