«Η Κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να είναι και είναι σε ετοιμότητα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετά επιμέρους ζητήματα, τα οποία πρέπει να δούμε προληπτικά. Γιατί η πρόληψη είναι η λέξη «κλειδί» για όλες αυτές τις καταστάσεις. Όσο μπορείς από πριν να προλάβεις, να είσαι προετοιμασμένος», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ για τον καύσωνα.

«Ένα σκέλος πολύ σημαντικό είναι αυτό της προστασίας των εργαζομένων. Κάποιες ειδικές οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο Εργασίας και συστάσεις προς τους εργοδότες αλλά και προς όλους εμάς για να μην κάνουμε κατάχρηση κάποιων υπηρεσιών.

1

Να καταλάβουμε ότι οι συνθήκες είναι ειδικές για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Κάποιες πολύ σημαντικές συστάσεις από το υπουργείο Υγείας: συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πρέπει να αντιληφθούν και οι ίδιοι ότι δεν πρέπει να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Και από εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντική η διυπουργική σύσκεψη που γίνεται σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει να κάνει με τον αυξημένο κίνδυνο σε αυτές οι καιρικές συνθήκες, τον καύσωνα, για εστίες πυρκαγιάς. Οφείλουμε εδώ να πούμε ότι με βάση και την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο έχουν αυξηθεί και τα διαθέσιμα μέσα σε σχέση με και το προηγούμενο καλοκαίρι, που ήταν πολύ καλύτερο ως προς την αντιμετώπιση σε σχέση με το προ προηγούμενο καλοκαίρι και ευελπιστούμε χρόνο με τον χρόνο να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε ακόμη και πιο έτοιμοι.

Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Δεν θα πει κανείς ποτέ ότι όλα είναι τέλεια. Πάντα πρέπει κάθε χρόνο να γινόμαστε και καλύτεροι και ως προς την ετοιμότητα και ως προς την εμπειρία και ως προς τα μέσα, τα οποία διαθέτουμε. Είναι δεδομένο ότι δύσκολες συνθήκες και δύσκολα καλοκαίρια με τραγικές συνέπειες, για να μην αναφερθούμε στο παρελθόν, μάς ανάγκασαν να ωριμάσουμε και αυτή είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες.

Σημασία έχει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι με τις πράξεις μας. Το περσινό καλοκαίρι έδειξε ότι η Κυβέρνηση αυτή ξέρει να διορθώνει λάθη, αστοχίες και αδυναμίες και κάποιων επιλογών και του κρατικού μηχανισμού και αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα και θα κριθούμε στην πράξη».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια και στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα των ακτοπλοϊκών. Και η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει τίποτα, το οποίο φαίνεται ότι βάλλει κατά των πολιτών- και εν προκειμένω- είναι το θέμα της ακρίβειας, να πέσει κάτω. Και επεμβαίνει, όποτε πρέπει και με τον τρόπο που επιτρέπεται να επέμβει μια Κυβέρνηση, πάντα υπέρ των πολιτών», σημείωσε.

Και υπογράμμισε: «Η ιστορία είναι πρόσφατη. Έχει δείξει και στο θέμα του ρεύματος και στο θέμα των τροφίμων η Ελλάδα ότι ήταν πρωτοπόρος σε αυτονόητες- αλλά όχι τόσο αυτονόητες σε άλλες χώρες- κινήσεις για την προστασία των πολιτών, στηρίζοντάς τους».

Στο θέμα των τροφίμων, είπε ότι ναι μεν συνολικά ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος αλλά στα τρόφιμα επιμένει και παρότι είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρέχονται συνεχείς στηρίξεις σημαντικές, που όλες μαζί, μειώνουν τις συνέπειες αυτής της ακρίβειας.

«Έτσι και τώρα, έχουμε παρατηρήσει ότι ενώ υπήρξαν κάποιες αυξήσεις στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών. Για παράδειγμα παρά τη μείωση στην τιμή των καυσίμων, δεν έχουμε τις αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές. Δεν μένουμε απαθείς.

Θα δούμε το θέμα, θα μετρήσουμε το πρόβλημα, θα δούμε σε ποιο ποσοστό αυτές οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες, θεωρώ ότι πλέον δεν είναι δικαιολογημένες χωρίς να θέλω να είμαι ο ειδικός που βγάζω πορίσματα, θα γίνει και μια αντίστοιχη σύσκεψη το απόγευμα. Από εκεί και πέρα αυτό που θα κάνουμε είναι το καλύτερο δυνατό, όπως κάνουμε πάντα, προς όφελος των πολιτών. Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που υποσχόμαστε μαγικές λύσεις ή λύσεις, οι οποίες έχουν μια μαξιμαλιστική λογική», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Συνολικά η πολιτική μας για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης σε οποιοδήποτε επιμέρους πεδίο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη και κυριότερη είναι μόνιμες παρεμβάσεις όπως είναι αυτές που θα περιγραφούν και στο οικονομικό νομοσχέδιο, δηλαδή αυξήσεις μισθών και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Το δεύτερο πεδίο είναι οι άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις όπως έγινε στο ρεύμα με τα τιμολόγια, όπως έγινε με το market pass, το καλάθι του νοικοκυριού, κ.α. Το τρίτο πεδίο, όσο βλέπουμε ότι βαίνει μειούμενος ο πληθωρισμός, έχει να κάνει με τους ελέγχους.

Έχουν γίνει σημαντικοί έλεγχοι τα προηγούμενα χρόνια επί των ημερών μας όμως νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να ενταθούν ακόμη περισσότερο. Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι στα περισσότερα επιμέρους πεδία, με εξαίρεση κάποια όπως αυτό του πληθωρισμού στα τρόφιμα, βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται. ‘Αρα, και για αυτό θα ενταθούν οι έλεγχοι. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, θα παρατηρούμε καθημερινά και θα επεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτά τα οποία λέει προεκλογικά, τα τηρεί μετεκλογικά.

«Ουσιαστικά έχουμε την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά το πρώτο έτος – το 2024-. Ξεκινάμε από την οικονομία γιατί θεωρούμε ότι είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η περαιτέρω τόνωση των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νέων γονέων, των ανθρώπων που έχουν περισσότερο ανάγκη, των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων, που μετά από 14 χρόνια θα δουν αυξήσεις. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες μέσα ενέχουν και το στοιχείο των έκτακτων συνθήκων.

Όπως για παράδειγμα η παράταση του market pass. Η Κυβέρνησή μας νομοθετεί με βάση το προεκλογικό πρόγραμμά μας, με βάση τις ανάγκες της χώρας και με στόχο να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας, να αυξηθεί το εισόδημα όλων των πολιτών. Αλλά και με βάση και τις καταστάσεις που βιώνει η χώρα μια συγκεκριμένη δεδομένη χρονική περίοδο. Έχουμε, λοιπόν, μια εισαγόμενη, πληθωριστική κρίση που ως προς τα τρόφιμα παραμένει.

Ναι, μεν όπως είπα σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με το ευρωπαϊκό, αλλά υψηλό. Το νομοσχέδιο αυτό έχει στη ρίζα του, τη φιλοσοφία αύξησης εισοδημάτων για όλους τους πολίτες. Αναφερόμαστε, λοιπόν, στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα δουν περίπου 1,5 μισθό παραπάνω κάθε χρονιά, με έμφαση στις θέσεις ευθύνης και στις οικογένειες με παιδιά.

Αντίστοιχη παρέμβαση είναι η αύξηση του αφορολόγητου, για οικογένειες με παιδιά. Είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων, που έχουν ασφαλιστεί ή θα ασφαλιστούν για φυσικές καταστροφές, που αν το αθροίσει κανείς με την ήδη περίπου 35% μείωση του ΕΝΦΙΑ, φθάνουμε σχεδόν στο μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πριν το 2019. Έχουμε την επιταγή των νέων.

Έχουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση, αύξηση 8% των επιδομάτων για τα άτομα με αναπηρία. Και το ξαναλέω, είναι σημαντικό να καθιερώσουμε αυτή την κουλτούρα λογοδοσίας και συνέπειας και αξιοπιστίας, που για μένα είναι μια σημαντική παρακαταθήκη που αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεχίζει και την εφαρμόζει μέρα με τη μέρα.

Πέρασαν οι εποχές, που εντάξει μωρέ, είπαμε δέκα πράγματα προεκλογικά, το ένα να γίνει – θυμάστε, το έχουμε ακούσει αυτό τα προηγούμενα χρόνια – αυτό δεν ισχύει επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εμείς αυτά τα οποία λέμε τα κάνουμε πράξη και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε», δήλωσε.

Επιπλέον για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού τόνισε πως μιλάμε για διευκόλυνση στο δικαίωμα ψήφου, το οποίο ήδη υπάρχει.

«Μιλάμε για ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα ψήφου. Δεν παραχωρεί η Κυβέρνηση κανένα δικαίωμα ψήφου σε κανέναν. Εδώ συζητάμε για τη διευκόλυνση των ανθρώπων αυτών να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Το 2019, λοιπόν, έγινε μία πρώτη προσπάθεια, μία πρώτη νομοθετική παρέμβαση, που επειδή χρειάζεται, όπως είπατε, αυξημένη πλειοψηφία 200 εδρών, στην οποία τέθηκαν περιορισμοί από πλευράς της αντιπολίτευσης για να έχουμε τον επιθυμητό αριθμό των βουλευτών.

Οι περιορισμοί οι οποίοι ετέθησαν και ήταν υπερβολικοί και γι’ αυτό θέλουμε να αφαιρεθούν. Εμείς απευθύνουμε ένα συνολικό κάλεσμα στους βουλευτές, τα κόμματα, θεωρούμε ότι δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διχάζει αλλά να ενώνει όλον τον ελληνισμό σε όλον τον κόσμο. Η υπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, θα κάνει και μια σειρά από παρεμβάσεις, για να εξηγήσει ένα πάρα πολύ απλό νομοσχέδιο.

Είχε πει κάποιος κάποτε, ότι θα καταργούσε με ένα νόμο και ένα άρθρο για τον ΕΝΦΙΑ και τελικά τον αύξησε. Εμείς με ένα νόμο και ένα άρθρο, ενώνουμε τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.

Για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Εντογάν ανέφερε πως η Ελλάδα είναι αισιόδοξη και πιστή στις θέσεις της. «Έχει καταφέρει να είναι μια πιο πολύ ισχυρή χώρα, μετά τους χειρισμούς και τις κινήσεις και εντός και εκτός συνόρων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι μία σημαντική θετική εξέλιξη η εκ νέου έναρξη του διαλόγου, μεταξύ των δύο χωρών.

Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση, προφανώς, υποχώρησης στις «κόκκινες γραμμές» μας. Έχουμε επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι μία είναι η διαφορά, την οποία έχουμε να λύσουμε με την Τουρκία στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Από κει και πέρα, θεωρούμε ότι οι εντάσεις ―και ελπίζω αυτό να το δει στην πράξη και να συμφωνήσει και η άλλη πλευρά― δεν οδήγησαν και δεν οδηγούν πουθενά.

Ο διάλογος είναι απαραίτητο εργαλείο, ακόμα και σε περιπτώσεις που διαφωνείς με κάποιον, είναι πολύ σημαντικό για τους λαούς να είσαι σε μία συνεννόηση. Έχουμε δύο ηγέτες με νωπή λαϊκή εντολή, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι σαφείς και απευθυνόμενος στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, γιατί αυτούς εκπροσωπεί και τους τιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για οποιαδήποτε περίπτωση υποχώρησης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Νέες ταυτότητες: Θα κοστίζει 10 ευρώ η έκδοσή τους – Πότε θα είναι διαθέσιμες

Παπαστεργίου: Οι προτεραιότητες του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κύπρος: Παραιτείται ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης