ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνομιλούσε με τον Ντεμιρέλ, μετά την εισβολή στην Κύπρο, ήταν προδότης; » Το ρητορικό ερώτημα, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για τη στάση της στα ελληνοτουρκικά.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο ΣΚΑΪ αρχικά, σχολίασε πως οι αγωνίες μιας κυβέρνησης πρέπει να συμβαδίζουν με αυτές των πολιτών, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανάγκη η πρόοδος της χώρας σε όλους τους οικονομικούς δείκτες να μεταφράζεται σε ανακούφιση στις τσέπες των πολιτών, δηλαδή σε αυξήσεις εισοδημάτων.
«Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια ακούμε δυο πράγματα ταυτόχρονα στην Ελλάδα που γίνονταν είτε αντίθετα είτε το ένα εκ των δυο. Δηλαδή και νοικοκύρεμα, αφού η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης χρέους, άρα δεν υποθηκεύει τις επόμενες γενιές, και ταυτόχρονα αρχίζει και επιστρέφει κυρίως στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία στερήθηκε κιαι η ίδια και οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια. Μέλημα της κυβέρνησης λοιπόν είναι η αναπτυξιακή πολιτική, την οποία μάλιστα ακολουθεί από το 2019».
Μιλώντας για την επικείμενη στάση που πρόκειται να ακολουθήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη σημερινή του ομιλία στην Πάτρα, μετά και τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μαρινάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει σε σημείο διαγραφής του.
«Είναι ένας πρώην πρωθυπουργός ο οποίος με ευπρέπεια τοποθετείται. Κατά καιρούς έχει εκδηλώσει κάποιες ανησυχίες και κάποιες επιφυλάξεις. Πριν από λίγες εβδομάδες είχε συνηγορήσει κι εκείνος ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τη διαχρονική εθνική γραμμή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. έχει το ειδικό προνόμιο ως πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος να τοποθετείται.
Ως προς τη διαγραφή Σαμαρά, είναι σίγουρα θετικό πως εδώ και μια εβδομάδα το σύνολο των βουλευτών μας και των κυβερνητικών στελεχών έμειναν σε αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, δηλαδή να προχωρήσουμε ενωμένοι χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο για διαφορετική αντίδραση».
Παράλληλα, επεσήμανε πως από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει τα «χρόνια που γκρέμισαν τη βεβαιότητα», προσθέτοντας πως το να επιδιώξεις σταθερότητα με ουσιαστική πρόοδο και να μείνεις σοβαρός, είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα τσιτάτο και από μια ατάκα. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τους βουλευτές μας.
Όλοι στη ΝΔ είναι απολύτως συντεταγμένοι στον κοινό σκοπό που είναι η υλοποίηση του προγράμματός μας. Τώρα το τι θα κάνει ένας πρώην πρωθυπουργός που πλέον δεν είναι στη ΝΔ, είναι δικό του θέμα.
Ως προς τα ελληνοτουρκικά και τις νέες προκλήσεις του Χακάν Φιντάν, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν συμπεριφέρεται με όρους αφέλειας, καθώς η συνομιλία δεν σημαίνει υποχώρηση, αλλά διεκδίκηση.
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνομιλούσε με τον Ντεμιρέλ, λίγο μετά την εισβολή στην Κύπρο. Τι ήταν ο Εθνάρχης, προδότης; Ένας από τους μεγαλύτερους πατριώτες του πολιτικού μας συστήματος, που είναι κοινός αποδεκτός από όλους; Λίγα χρόνια μετά, κάποιες δεκαετίες μετά, ο κ. Σαμαράς έκανε συναντήσεις με τον Ερντογάν.
Δεν υπήρχαν τότε ρητορικές για γκρίζες ζώνες; Δεν υπήρχαν παραβιάσεις; Έκανε 6 κύκλους διερευνητικών επαφών».
«Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως η Τουρκία έχει αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη στάση. Τα περί τουρκικής μειονότητας είναι ανιστόρητα και δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται τουρκική, αλλά μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό όμως το λέω εγώ από την εκπομπή σας. Αν δεν υπήρχε διάλογος, δεν θα το έλεγε αυτό ο κύριος Μητσοτάκης ενώπιον του κυρίου Ερντογάν. Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει χάσει, αλλά έχει κερδίσει σε αυτήν την ιστορία.
Έχει κερδίσει να έχει μια συνολικά αμυντική πολιτική με εξοπλιστικά προγράμματα, με 76% παραπάνω έξοδα στον προϋπολογισμό για την άμυνα. Έχει κερδίσει συμμαχίες, έχει κερδίσει σεβασμό σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη. Έχει καταφέρει να θωρακίσει τα σύνορά της, έχει καταφέρει να λειτουργούν 30 δομές κι όχι 130 δομές για το μεταναστευτικό, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία», υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης:
ΤΧΣ: Στο επίκεντρο η αποεπένδυση από τις συμμετοχές του στο τραπεζικό σύστημα
ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους
ΖΙΜ: Κερδοφορία 1,13 δισ. δολάρια για το γ’ τρίμηνο – Ναυπηγεί 46 πλοία κοντέινερ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λαβρόφ: H Γαλλία πρότεινε να ξεκινήσει “διάλογος” για το “ουκρανικό ζήτημα” χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Διοίκηση ΣΕΦ: «Ζημιές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του Σταδίου και στην οροφή, σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης»
- Ισραήλ: Έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης
- Κάρπαθος: Σεισμός 3,4 Ρίχτερ