ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μαρία Σπυράκη: «Το ΕΛΚ πρωτοπορεί στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους»
Oι φυσικές καταστροφές από το 2020 και μετά, που έχουν συμβεί στον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο, κοστίζουν 12 δισ. ευρώ ετησίως, τόνισε η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, επικαλούμενη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 5ης ετήσιας Μελλοντικής Εβδομάδας Αειφορίας («Sustainable Future Week 2023»), που διοργάνωσε το POLITICΟ, στις Βρυξέλλες. (Σ.σ.: Στον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) συμμετέχουν και η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, πέραν των κρατών μελών της ΕΕ).
Η κ. Σπυράκη επισήμανε ότι «οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, λόγω κλιματικής αλλαγής, προκαλούν τεράστιες ανησυχίες στην ευρωπαϊκή οικονομία και για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα της πρόληψης» καθώς, όπως είπε, «για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις πρέπει να εξορθολογήσουμε τις πολιτικές πρόληψης και να παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας μας».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η κ. Σπυράκη είναι η μοναδική Ελληνίδα ευρωβουλευτής που συμμετείχε στην κορυφαία εκδήλωση του Politico για τη βιωσιμότητα, το κλίμα και την Πράσινη Συμφωνία όπως διαμορφώνεται πριν από τις ευρωεκλογές του 2024», στην οποία υπογράμμισε ότι «η Πράσινη Συμφωνία είναι ο οδικός χάρτης για να μεταμορφώσουμε την οικονομία και την καθημερινότητά μας», σημειώνοντας, ταυτόχρονα ότι «ολοκληρώνουμε πολλά νομοθετήματα τα τελευταία 5 χρόνια», ωστόσο, «το λεγόμενο “κλιματικό χάσμα” είναι τεράστιο πρόβλημα για τις οικονομίες μας».
Η συζήτηση στράφηκε και «στο ενδεχόμενο οι υπερσυντηρητικές δυνάμεις να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές» , καθώς, «οι πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν αυξημένα τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ «παρουσίασε το παράδειγμα της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που στράφηκε προς το κέντρο και τη στήριξη των ευάλωτων». Όπως είπε: «Είναι ένα θέμα περιεχομένου στην ατζέντα μας. Ρίξτε μια ματιά στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί στην πολιτική μας σκηνή, επειδή η κυβέρνησή του συνδυάζει την υποστήριξη προς τους πιο ευάλωτους με μια ανοιχτή και φιλελεύθερη ατζέντα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+. Οι πολιτικοί μας σύμμαχοι βρίσκονται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Γι’ αυτό επιμένω να διατηρήσουμε τη συμμαχία ”Φον ντερ Λάιεν”.
Γι’ αυτό και προσυπογράφω τη φράση του Μάνφρεντ Βέμπερ “πρέπει να χτίσουμε ένα φράγμα κατά του ευρωσκεπτικισμού”. Εξαρτάται από εμάς πώς θα αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των ανθρώπων για το “κόστος ζωής”, τη “μετανάστευση”, πώς θα αντιμετωπίσουμε τους φόβους τους και θα τους παρέχουμε ασφάλεια και προστασία. Η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για να προχωρήσουμε και στην καρδιά της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».
Η ευρωβουλευτής ρωτήθηκε και για τις νέες ενεργειακές προκλήσεις, δίνοντας έμφαση «στην επιτάχυνση παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και κυρίως καθαρού υδρογόνου», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στη δράση μας για το καθαρό υδρογόνο και την καινοτομία, υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος. Πρέπει να αυξήσουμε τον ρυθμό μας για να δημιουργήσουμε μια λειτουργική αγορά υδρογόνου.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, το κάνουν ήδη αυτό, καθώς, χώρες, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ επενδύουν δισεκατομμύρια για νέα έργα πράσινου υδρογόνου και η Ε.Ε, παρότι ξεκίνησε πρώτη τη συζήτηση και την έρευνα για το υδρογόνο, κινδυνεύει να βρεθεί ουραγός.
Στη συζήτηση, μαζί με την κ. Σπυράκη, συμμετείχαν o Φινλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ville Niinisto,o Iσπανός ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών, Javi Lopez, και ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Renew και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου (ENVI), Pascal Canfin. Tη συζήτηση συντόνισε η Ζia Weise.
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσκληση στα μέλη να συμμετέχουν στα think tanks του κόμματος
Μπογδάνος για Κασσελάκη: Η ΝΔ δεν ζήτησε την έδρα μου μετά τη διαγραφή μου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί