ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά με τις βαριές κατηγορίες για το φλέγον θέμα της υπόθεσης Novartis αλλά και για το Σκοπιανό ζήτημα, έκανε η επικεφαλής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη.
Σε δηλώσεις της στον SKAI, η Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε για την Novartis : “Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά και αυτό εγείρει σε μας σοβαρές ανησυχίες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Είναι αδιανόητο να λέγεται ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στη Βουλή ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Διότι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όταν πέσει ο αρμόδιος Δικαστής πάνω σε πρόσωπο πολιτικού, στέλνει απευθείας τη δικογραφία στη Βουλή”.
Εν συνεχεία, κατέκρινε τη στάση του Παπαγγελόπουλου απέναντι στην υπόθεση της Novartis, σχετικά και με το περιεχόμενο της δικογραφίας :
“Ακούσαμε επιπλέον μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τον κ. Παπαγγελόπουλο να μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού Κράτους. Είναι σύννομο και θεσμικά ορθό να γνωρίζει ο Υπουργός το περιεχόμενο της δικογραφίας και να κάνει και αξιολογικές κρίσεις πριν καν διαβιβαστεί αυτή στη Βουλή;
Αυτά είναι πράγματα πρωτόγνωρα καθώς παραβιάζουν το ίδιο το Σύνταγμα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι Υπουργός κι όχι σχολιαστής”.
Στο στόχαστρο της βρέθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος,τόσο για τις κινήσεις και την θέση του όσο και για την αντίδραση του ως προς την υπόθεση Novartis. “
Είναι επίσης αδιανόητο ο κ. Τζανακόπουλος να επισκέπτεται, χθες τον Άρειο Πάγο και αφού αποκαλύφθηκε ότι έγινε αυτή η επίσκεψη, μετά να παραδέχεται ότι πήγε εκεί για να ενημερωθεί για μια εν εξελίξει δικαστική έρευνα. Τέτοιες συμπεριφορές -επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω την έκφραση- θυμίζουν παρακράτος”, υπογράμμισε η κ. Σπυράκη.
Υπενθύμισε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εμφανίζεται στις 10/2/2017 σε ομιλία του στη Βουλή να κάνει λόγο για την υπόθεση της Novartis και μάλιστα, να λέει επί λέξει : “Είναι μια σοβαρή υπόθεση. Είναι η υπόθεση εκείνη η οποία χρησιμοποιήθηκε με βάση τη συγκεκριμένη αγορά τιμής στην Ελλάδα, για να εκτοξευτεί η φαρμακευτική δαπάνη. Γνώριζε από τότε ο πρωθυπουργός τη δικογραφία;”
Στο μεταξύ, κατά την ίδια την Ευροβουλευτή της ΝΔ, δεν θεωρείται σύμπτωση ότι η υπόθεση Novartis δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ανήμερα του συλλαλητηρίου, και ο κ. Βαξεβάνης απεδείχθη ότι γνώριζε και εκείνος στοιχεία από τη δικογραφία. “Πως διέρρευσαν αυτά;”, είπε χαρακτηριστικά.
Για τις θέσεις που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τον εν λόγω σκάνδαλο, τόνισε ότι δεν θα παίξει κανένας με την ηθική εικόνας της ΝΔ και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγωντας :
“Θα αποκαλύψουμε και την απολύτως καθεστωτική συμπεριφορά της Κυβέρνησης και την ευθεία επιχείρηση ανάμειξης της εκτελεστικής εξουσίας στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης”.
Προκαλούμε και την Κυβέρνηση να πράξει το ίδιο, διότι διαφορετικά θα επιβεβαιωθεί πλήρως η πεποίθηση μας ότι βάζουν λάσπη στον ανεμιστήρα και ότι δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα πάρα μόνο το φόβο τους και την αγωνία τους να αλλάξουν την ατζέντα τους”
Ενώ, η κ. Σπυράκη, ανέφερε ότι εξυπακούεται πως η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί το ταχύτερον δυνατόν.
Θέση για το Σκοπιανό
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η κ.Σπυράκη στην κυβέρνηση και για το ζήτημα αλλαγής του ονόματος των Σκοπίων, ειρωνευόμενη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “ανακάλυψε” με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ότι εγείρεται ζήτημα Μακεδονικού Έθνους, όταν ο ίδιος ο κ. Ντιμιτρόφ, μια μέρα πριν συναντηθεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ, συνάντησε την κυρία Μογκερίνι και αμέσως μετά έκανε tweet για το «Macedonian Nation».
Παράλληλα από την πλευρά της ξεκαθάρισε για το Σκοπιανό πως o κ. Μητσοτάκης έχει περιγράψει με απόλυτη σαφήνεια και χωρίς περιστροφές την ανάγκη μιας λύσης πακέτο. “Τι περιλαμβάνει αυτό: Την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών που περιλαμβάνονται στο Σκοπιανό Σύνταγμα.
Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την έννοια του «Μακεδονικού Έθνους». Το όνομα θα πρέπει να ακολουθήσει αυτήν την αλλαγή και δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση τεμαχισμό της λύσης.
Δηλαδή μια προσωρινή λύση που θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ξεκινώντας από το ΝΑΤΟ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ευρωπαϊκή Ένωση και μια εκ των υστέρων συμμόρφωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.”
Ενώ, κατέληξε φρονώντας ότι αν η Κυβέρνηση επιθυμεί τεμαχισμό της λύσης του σκοπιανού ζητήματος,να τον επιχειρήσει μόνη της “ή μάλλον ένα μέρος της Κυβέρνησης -για να είμαι ακριβής- διότι στην Κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει ούτε μεταξύ τους ποια είναι η γραμμή και δεν διαθέτουν και την ανάλογη πλειοψηφία” συμπλήρωσε με στόμφο.