“Η Ευρώπη θα μπει σε μια μεγάλη περιδίνηση, αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η εντολοδόχος Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν. Με δυο πολέμους στη γειτονιά μας, γεωπολιτικές ανασφάλειες και ρίσκα, το να ανοίξει μια κρίση ηγεσίας, στην καρδιά του ευρωπαϊκού συστήματος, θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις για την Ευρώπη”, είπε χθες βράδυ ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο πλαίσιο των Διαλόγων της Νισύρου.
Όπως εξήγησε, αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, στις 18 Ιουλίου, θα πρέπει να συνεδριάσει εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ορίσει ένα άλλο πρόσωπο, εντολοδόχο Πρόεδρο της Επιτροπής, που θα ζητήσει την ψήφο των ευρωβουλευτών, πλέον από το Σεπτέμβριο.
Αντίστοιχα, σχολιάζοντας τι θα σημαίνει για την Ευρώπη η εκλογή Τραμπ, σημείωσε: “Θα ζήσουμε μια χαμιλτονιανή φάση της Ευρώπης, δηλαδή ιστορικές στιγμές. Γιατί η εκλογή Τραμπ, θα δράσει ως επιταχυντής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα χτυπήσει όλα τα σωστά καμπανάκια για να γίνει πάλι η Ευρώπη των εμβολίων και του Ταμείου Ανάκαμψης αυτή τη φορά στο θέμα της ανταγωνιστικότητας και της άμυνας”, είπε ο κ. Σχοινάς.
Στην άμυνα, σημείωσε, πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει τι θα αναπτύξει από κοινού και πώς θα τα χρηματοδοτήσει.
Κεφάλαια μπορούν να βρεθούν, τόνισε. Σήμερα, ξοδεύουμε 400 δισ. και δεν έχουμε κοινή άμυνα, ενώ χρειάζονται πολύ λιγότερα, όπως 100 δισ., για να χρηματοδοτήσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κοινού αμυντικού σχεδιασμού.
Σχετικά με τις πολιτικές στην ενέργεια, σημείωσε ότι το θέμα των δικτύων είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. “Η Ρωσία δυστυχώς, δεν μπορεί να μας προσφέρει μια προοπτική σταθερού σχεδιασμού για το μέλλον, αφού η χώρα δεν μπορεί να προσφέρει κανενός είδους δέσμευση. Ο αγωγός Nord Stream 2 που κόστισε 15 δισ. σκουριάζει στη Βόρειο Θάλασσα, και όλα τα δίκτυα ρωσικών αγωγών υπολειτουργούν. Η ανασφάλεια η γεωπολιτική απειλεί την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία στην ενέργεια και είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει”, είπε χαρακτηριστικά.
Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η αυτονομία και στην άμυνα είναι σήμερα οι προτεραιότητες για την Ευρώπη, ενώ οι κατευθύνσεις, θα δοθούν τις επόμενες ημέρες, όταν θα παρουσιαστεί η Έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την Ευρωπαϊκή Οικονομία και τις δυνατότητές της.
Όσο για την άνοδο της δεξιάς στην Ευρώπη, ο κ. Σχοινάς σημείωσε, ότι “δεν ζούμε τσουνάμι ακροδεξιάς και λαϊκισμού, αλλά ένα κοινοβούλιο με μεγαλύτερη πολυχρωμία”. Αλλά, τόνισε, “σαφέστατη είναι η πλειοψηφία δυνάμεων που θέλουν να πάνε την Ευρώπη μπροστά”. Και σημείωσε ότι η ακροδεξιά στην Ευρώπη μαλώνει αλλά δεν απειλεί την ευρωπαϊκή εικόνα.
Στους λόγους που η Ευρώπη έχει χάσει τη λάμψη της, στα μάτια των πολιτών, είπε ότι γίνεται εθνικοποίηση των επιτυχιών και κοινοτικοποίηση των αποτυχιών. Αλλά επεσήμανε ότι “χρειαζόμαστε μια αποΒρυξελοποίηση της Ευρώπης”.
Το τέλος της αθωότητας και οι νέες προτεραιότητες
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρθηκε στις τρεις προτεραιότητες της Ευρώπης για τον επόμενο πολιτικό κύκλο και για το σημαντικό μάθημα της τελευταίας πενταετίας.
Ο Έλληνας Επίτροπος, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες αν θα παραμείνει στη θέση του, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, και στα επόμενα μεγάλα στοιχήματα.
“Συλλογικά, μαζί, οι Ευρωπαίοι τα καταφέραμε να ξεπεράσουμε πρωτόγνωρα προβλήματα”, σημείωσε, όπως την πανδημία και τον πόλεμο που ξέσπασε μέσα στην Ευρώπη. “Αυτή η πενταετία σήμανε το τέλος της εποχής της αφέλειας και της αθωότητας για την Ευρώπη. Για πολλά χρόνια στην Ευρώπη πιστεύαμε ότι δεν πειράζει που δεν παράγουμε ενέργεια οι φίλοι μας οι Ρώσοι θα μας την παρέχουν πάντα φθηνή δεν πειράζει που δεν παράγουμε μάσκες, θα μας τις φέρνουν φθηνά οι Κινέζοι, τα μικροτσίπ από την Ταϊβάν, τις πρώτες ύλες για φάρμακα από την Ινδία…
Αλλά κάναμε λάθος, και όλα αυτά πειράζουν. Το ηλεκτροσόκ που βιώσαμε από το τέλος των “δεν πειράζει, ήταν βίαιο.
Το τέλος της εποχής της αθωότητας, οδηγεί σε μια ενηλικίωση της Ευρώπης, ώστε να μπορούμε να στεκόμαστε στα πόδια μας, μόνοι μας”.
“Το δεύτερο μάθημα της πενταετίας είναι ότι σε περίοδο πρωτοφανών απειλών χρειάζεται δράση. Στα τέλη Μαΐου του 2020 αποφασίστηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, συντρίβοντας ένα ταμπού ότι στην Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει κοινός δανεισμός. Πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης που επέτρεψε σε όλους τους Ευρωπαίους να εμβολιαστούν ταυτόχρονα ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και τον τόπο διαμονής τους. Επίσης, καταφέραμε να πετύχουμε μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θέτει μηχανισμούς κοινούς κοινοτικούς για να διαχειριστούμε τη μετανάστευση”.
“Οι επιτυχίες της Ευρώπης δεν έχουν γίνει κτήμα των Ευρωπαίων όπως θα έπρεπε” σχολίασε ο κ Σχοινάς.
Οι νέες μεγάλες προκλήσεις
Σήμερα, είπε είναι τρεις οι μεγάλες προτεραιότητες της Ευρώπης μέχρι το 2029 :
1. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας για να μπορεί να μεγαλώνει η πίτα της οικονομίας. Το πρώτο ζητούμενο είναι η πίτα να μεγαλώσει και να έχουμε μια οικονομία συνεκτική. Οι ελπίδες μας βασίζονται στην Έκθεση του Μάριο Ντράγκι που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. Πολλά από τα μεγάλα ζητούμενα του μέλλοντος θα περιγράφονται εκεί.
2. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η άμυνα, καθώς δεν θα κρατάνε άλλοι, άλλο, ομπρέλες και ασπίδες για μας. Πρέπει να φτιάξουμε τη δικιά μας ομπρέλα και δική μας ασπίδα. Σήμερα οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν 400 δισ. για την άμυνα αλλά ξεχωριστά. Με λιγότερα με πολύ λιγότερα μπορούμε να έχουμε κοινά ευρωπαϊκή άμυνα, όπως για ένα κοινό αμυντικό θόλο, μια ευρω-φραγάτα ή ευρω drones.
3. Τρίτη προτεραιότητα είναι να μη χάσει η Ευρώπη την ανθρωποκεντρική της διάσταση. Και όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι “Είμαστε το καύχημα όλου του κόσμου και η ζήλια όλου του κόσμου, γιατί είμαστε το παγκόσμιο επίκεντρο ενός ανθρωποκεντρικού μοντέλου κοινωνίας. Είμαστε το επίκεντρο της δημοκρατίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών και των ηλικιωμένων, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, έχουμε καθολικά συστήματα υγείας και εκπαίδευσης για όλους και δεν έχουμε θανατική ποινή. Αυτή είναι η Ευρώπη σήμερα και αυτή πρέπει να συνεχίσει να είναι”.
Τέλος, σχολιάζοντας την επιτυχημένη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μίχαλου, για την οργάνωση τω Διαλόγων της Νισύρου στο ακριτικό νησί, είπε:
“Τα νησιά μας είναι μια πηγή πολιτιστικού ιστορικού και φυσικού πλούτου που δεν ανήκει μόνο στους νησιώτες αλλά σε όλους τους Έλληνες και όλους του Ευρωπαίους. Τα μεγάλα θέματα πρέπει να τα συζητάμε στους μικρούς τόπους γιατί εκεί αποκτούν την πραγματικά μεγάλη τους διάσταση“.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί