• Πολιτική

    Margaret Thatcher: η χειρότερη πρωθυπουργός του αιώνα

    • NewsRoom

    Margaret Thatcher -Πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


    Η “Σιδηρά Κυρία” της Βρετανίας και ολόκληρης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας …στέφθηκε η χειρότερη πρωθυπουργός των 100 τελευταίων χρόνων και μάλλον όχι άδικα. Η σκληρή πολιτική της απέναντι στην εργατική τάξη τα χρόνια διακυβέρνησής της, έχει στιγματίσει τους Βρετανούς, περισσότερο ακόμα και από το επικείμενο Brexit.

    Στη νέα έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ιστορικών Συγγραφέων (HWA) εξετάσθηκαν οι 19 τελευταίοι πρωθυπουργοί της Βρετανίας με αφορμή τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Theresa May, στις 22 Οκτωβρίου. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί, σύμφωνα με τον Independent, o επικεφαλής των Συντηρητικών David Cameron, ο οποίος βρίσκεται στη δευτερη θέση.

    Η “Σιδηρά Κυρία” που πέθανε το 2013 κατέκτησε την κορυφή της λίστας με ποσοστό 24% ενώ ακολούθησε ο David Cameron με 22% και ο Neville Chamberlain (17%), ο επικεφαλής των Συντηρητικών που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1937 μέχρι το 1940.

    Ο Tony Blair έλαβε ποσοστό 11%, γεγονός που τον άφησε στην τέταρτη θέση ενώ τον ακολούθησαν ο Gordon Brown και ο Sir Edward Heath, που ήρθαν ισόπαλοι με ποσοστό 8% και κατέκτησαν μαζί την πέμπτη θέση.

    david-cameron-theresa-may-679949
    H νυν πρωθυπουργός Theresa May και ο πρώην David Cameron

    Ωστόσο, υπήρχαν και οι φωνές αντίδρασης με πρωτεργάτη τον πρώην αρχηγό των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Lord Ashdown, ο οποίος διαφώνησε με την εν λόγω έρευνα και έσπευσε να αναφέρει ότι η Margaret Thatcher υπήρξε μία “υπέροχη και απαραίτητη καταστροφέας”.

    “Διαφωνώ με την θέση που δόθηκε στην Μ. Thatcher” τόνισε ενώ συμπλήρωσε ότι “Θεωρώ ότι υπήρξε μία υπέροχη και απαραίτητη καταστροφέας, και κάποια από τις παλιές δομές που κατέρριψε έπρεπε να πέσουν. Αυτό που δεν ήταν (η Margaret Thatcher) βέβαια, ήταν …δημιουργός”.

    “Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, αυτό ενδεχομένως να προσβάλει κάποιους, αλλά προσωπικά τη θεωρώ μία από τις πιο επιτυχημένους πρωθυπουργούς όλων των εποχών, όχι επειδή συμφωνώ μαζί της αλλά επειδή είχε ένα καλοστημένο “σχέδιο” και το έφερε εις πέρας, και η Βρετανία με πολλούς τρόπους ήταν πιο δυνατή στη συνέχεια αν και σε άλλους τομείς, όπως αυτός της κοινωνίας, απoδείχθηκε πιο αδύναμη”, πρόσθεσε.

    Ωστόσο, οι ψηφοφόροι θεώρησαν ότι η συμπεριφορά της Thatcher απέναντι στην κοινωνία την έθεσε στην κορυφή της λίστας. “Κατέστρεψε πολλά ωραία πράγματα της κοινωνίας, και τα άλλαξε με πολύ άσχημα, έπειτα άφησε ένα κοινωνικό και ηθικό κενό, όπου οι εγωιστικά πλούσιοι και απίστευτα τυχεροί θα μπορούσαν πολύ εύκολα να καταστρέψουν ακόμα περισσότερα από όσα δε χρειάζονται και δε βλέπουν, τα οποία όμως άλλοι έχουν ανάγκη”, είπε χαρακτηριστικά η συγγραφέας Emma Darwin.

    Και ο David Cameron με τη σειρά του έπεσε “θύμα” έντονης κριτικής και η αιτία ήταν η απόφασή του για το δημοψήφισμα του Ιουνίου που έθεσε την Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρώπης.

    “Ο David Cameron είναι μία μετριότητα που η εγωκεντρική του δράση έφερε την πιο σοβαρή κρίση στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 75 χρόνια” ανέφερε ο συγγραφέας Tom Harper ενώ επεσήμανε ότι “Ο Neville Chamberlain είχε να αντιμετωπίσει τον Hitler, ο Sir Anthony Eden τον Nasser: Ο Cameron δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει ούτε τον Nigel Farage. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Lord Ashdown,ο οποίος δήλωσε ότι ο David Cameron ήταν ο πιο επικίνδυνος πρωθυπουργός που είχε η χώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Clarksons: Πόσο βαθιά είναι η κρίση στην παγκόσμια ναυτιλία;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Hedge funds “διψούν” για ικανά στελέχη. Στείλτε βιογραφικό για ένα χρυσό deal!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ